Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2015, Avik / hard & heavy / Česko

Když se v souvislosti s muzikou zmíní Klatovy, nejdřív mě zároveň s osobou Miloše Bešty napadne ASMODEUS a potom studio Ex-Avik, které se před časem do Klatov přestěhovalo. O tom, že by v tomto západočeském městě existovala „nějaká“ HAXNA, jsem dosud neměl tušení, ale pánové nám poslali CD na recenzi ještě v roce 2015 (kdy platilo pravidlo, že zrecenzujeme všechno, co nám pošťák doručí), takže se alespoň v krátkosti na šest skladeb umístěných na CD „Poslední večeře přeživších“ podíváme...

Ex-Avik a Miloše Beštu jsem na začátku nezmínil jen tak pro nic za nic, HAXNA totiž nahrávala právě v uvedeném studiu a producentskou taktovku třímal v rukou Miloš Bešta. A jestli si něco zaslouží pochvalu, tak je to zvuk, který je povedený, ostrý, hlavně kytary se mi po téhle stránce líbí. Těžko říct, co přesně označit jako Milošovy zásluhy, snad jakž takž přehledná stavba skladeb, jestli do těchhle věcí autorům tedy mluvil... Jinak mi přijde, že by z materiálu, který se tváří jako moderní metal, ale ve skutečnosti je to jen moderním zvukem ošetřený bigbít, nic moc nevytřískal ani nějaký věhlasný producent.

Co je platné, že to kapele celkem hraje, když muzika je podle mě upachtěná a nenacházím v ní nic, co by mě dokázalo oslovit. Je to samozřejmě tím, že mě žánr samotný nebaví a kdybych nemusel, tak bych takovou nahrávku vůbec neposlouchal. Ale když už... tak alespoň nějaké pozitivum. Tím myslím vývoj kapely, která na CD předkládá čtyři nové a dvě starší skladby, přičemž ty z roku 2014 jsou o poznání slabší, jak po kompoziční, tak hlavně vokální a textové stránce. Nelíbí se mi v nich ani rádoby silácký zpěv, ani čisté polohy, které jsou na hranici snesitelnosti, texty pak obsahují typické „pravdy“ o tom, jak „je život těžkej, ale oni jsou rváči...“, kteří se nebojí ani nějakého toho vulgarismu... Ach jo...

Nový materiál je nazpívaný o poznání lépe, v první skladbě „Bez vás“ hlubší polohy zůstaly, melodické zmizely, nahradilo je něco jako recitace a sborové skandování, což mě sice taky nepřijde jako výhra, ale alespoň to tak netahá za uši. Muzika je vedena většinou ve středních tempech, místy se dá mluvit o náznacích thrashcore, ale ne toho řezavého, ale toho zabržděného... V druhé „Konec“ se vrací jalové čisté zpěvy, které v kombinaci s dalším nic neříkajícím textem působí těžce stravitelně. Ve svém živlu se ocitám až s třetí „Nechápu“: „Jsou věci, který nevnímám a nedokážu pochopit. Jdou všemi směry, mimo mě, když je zkouším uchopit.“ Tenhle text stoprocentně vystihuje moje pocity při poslechu téhle placky a tak nezbývá než se rozloučit, protože můj čas je drahý na to, abych se dál trápil... Nejsem prostě cílovým posluchačem, nejsem naladěný na vlnu kapely ani žánru, který produkuje, takže tuhle recenzi ukončím s klasickým alibistickým, že se určitě najde někdo, koho to bude bavit, mezi čtenáři Fobie se ale fanoušci klatovské party nejspíš rekrutovat nebudou.

Seznam skladeb:

  1. Bez vás
  2. Konec
  3. Nechápu
  4. Slender Man
  5. Jeden svět
  6. Závislej

Čas: 16:59

Sestava:
  • Jiří Mayer - basa, zpěv
  • Radek Šilhavý - kytara, zpěv
  • Štěpán Procházka - kytara, zpěv
  • Jan Roub - bicí

www.bandzone.cz/haxna

www.avik.cz


Zveřejněno: 21. 01. 2016
Přečteno:
3431 x
Hodnocení autora:
3 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 01. 2016 17:48 napsal/a Kubina
RE: Klatovy
Damneed a Strip Dolls je jedna a tatáž kapela, Spivo 26 nefunguje :) Nemyslim si, že jestli si nebyl zklamanej poslechem výše zmíněných kapel, že by tě Haxna měla pohoršit. Spíš si myslim, že by tě to, po téhle nepříliš lichotivé recenzi, mohlo i příjemě překvapit.
21. 01. 2016 10:50 napsal/a Corvus
Obal
...je čiré zlo. Přitom je u nás asi tak milión talentovaných \"obálkářů\".
21. 01. 2016 09:21 napsal/a Peťan
Haxna, Haksna, Hnáta
Tak jsem si to pustil a zřejmě bych ještě ubral bod za muziku, bod za obal a bod za název -))))
21. 01. 2016 08:40 napsal/a Bhut
Klatovy
Krom Asmodea bych z Klatovské scény vypíchl ještě třeba Promises, kteří se svého času dostali na Sparkovskou kompilaci Proti Proudu 1 (mimochodem naprosto výtečná placka). Taky rád zmíním Stone Therapy, což byla variace black metálu. No a nejvíc žije asi punková scéna, kde budu jmenovat Skotskej Bordel, Bijolit a S.V.Z. Z těch rockovějších a žánrově nepřímých kapel by to byla jména Strip Dolls a Spivo26, nebo i Damneed. Jako skáčko rozhodně vždycky vedlo Dva a půl cvrčka.... Ani nevím jestli ty kapely ještě fungujou, spíš jde o takové nostalgické zašátrání v paměti, kdy některé z nich hrály i v Kašperkách na faře. Jiné jsem zase viděl na památečním Nýrském Against festu no.1, kde jsem se seznámil se svou nynější přítelkyní, ostatně jsem se tam pohyboval co by spolupořadatel :D // Ale k věci... Haxnu neznám a po přečtení recky ani nemám touhu ji znát, on mne vlastně odrazuje už i samotný obal a název.