Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

LP 2015, ZNK Production / EBM / black metal / horrorcore / Česká republika

S recenzí na tuhle desku jsem chvíli čekal, jelikož její vinylovou podobu jsem měl přislíbenou za příspěvek v crowdfundingové kampani. Nedávno deska dorazila, takže už nic nebrání tomu, abych zveřejnil své dojmy.

První skladbou na albu je „Cirkus Mrtvých“. František zde místo hlasu dává přednost své kytaře a vokály si mezi sebou dělí Samir s Řezníkem. Text, jak už název vypovídá, je o cirkusu, kde mrtvoly v různém stavu rozkladu provádí všelijaké kusy a skladba se nese v pomalejším tempu. Další na řadě je „Crowley“. Jedná se o první singl, který kapela pustila do světa a už od začátku byl můj nejoblíbenější. Nejvíce mě dostal Řezníkův part, jakmile František dozpívá své „Thelema – lema – lema...“, přilítne smršť slov a nenechá vydechnout. K tomu Samirovo jazykolam (zkuste si to říct schválně několikrát za sebou rychle): „Deviace, deflorace, kozla kopulace“. Pro mě jedna z nejsilnějších věcí na albu. Přichází „Menší Zlo“. Zůstáváme v podobném tempu jako předchozí píseň, žádné dlouhé intro (jen pár tónů na basu) a rovnou vokály. Skladba se nese v celkem agresivním duchu, v textu si můžeme všimnout zajímavého ohnutí slova homosexuál na homosexuel pro lepší rým: „Lepší komunista, nežli homosexuel. Hlavně když si můžu vybrat to menší ze dvou zel.“ „Baterie Kurev“ trochu zpomalí tempo, ale muzika celkem přitvrdí se zkreslenou basou a kytarami. Refrén mi dost evokuje refrény MASTER'S HAMMER, když se přidává hlas Necrococka. Poslední část textu bych si taky dokázal představit v provedení MH: „Zleva, zprava kosa sviští, teď zapálíme mrtvoly. Žádný ticho na bojišti, vstanou nový symboly!“. Hlavonožec opět trochu zpomalil, ovšem tahle skladba mě moc neoslovila. Poslední věcí na straně A je Nenávidím Svůj Job. Tady jsem objevil celkem fail, protože na vinylu tahle skladba není, ačkoli je uvedena na obalu! Je to trochu škoda, protože jsem si pro ní musel na Google Play, kde mám předplatné. Spolu s písní „Crowley“ to vidím na vrcholy alba. Výborný Františkův text o nevýhodách zaměstnání nájemného vraha.

Otáčím na stranu B. První věcí je „Černý Myslivec“. Středověký příběh o slečně, která se upsala ďáblu. Chválím pěkné intermezzo, evokující právě původní středověkou hudbu. V textu jsem našel 2 slova, která jsem si musel vygooglit, konkrétně fěrtoch a škapulíř. Docela mě překvapil František svým: „Úlisně nakroutil knír a položil přímý dotaz. Mohl bych do Vaší kundy prokleté vnořit svůj žhavý ocas?“. Na tuto píseň také vznikl videoklip, kdo jej neviděl, doporučuji – je to v podobném duchu. „Láska a Hniloba“ má pěkný kytarový riff a hlavně v případě Řezníka vtipný nekrofilní text. „Boží Stáda“ jedou ve vyšším tempu, dočkal jsem se taky nějakého toho dvojkopáku a kytary pěkně valí. Slova se opírají o současnou uprchlickou krizi a náboženský teror, ovšem právě z pohledu náboženského fanatika. Upřímně jsem ani v jiné pojetí právě u MORTAL CABINET nedoufal (smích). „Televangelista“ zase trochu zpomalil, ale dvoukopáků neubylo (úsměv). Pokud jsem pochopil text správně, tak je o léčení skrze zázraky za tučný poplatek, což je poprvé za hodně dlouhou dobu, co jsem slyšel píseň s podobným tématem. Poslední song na celém albu je „Orgie Iluminátů“. Nese se pomalým shuffle tempem a je ze všech nejdelší. Všelijaké výkřiky upozaděné do hudby jen přidávají na ponuré atmosféře, ovšem opět text mě dokázal pobavit. Na závěr se ještě můžeme dočkat kvílení na theremin, což je u mě plus.

Zvuk desky je na opravdu velice vysoké úrovni, o produkci se postaral John Fryer, známý jako producent takových kapel jako DEPECHE MODE či NINE INCH NAILS. Mastering pak v Biotech Studiu spáchal Ecson Waldes, takže ani tady není pochyb, že by zvuk nebyl dobře ošetřen.

Velké mínus dávám za vizuální stránku desky. Když se vybíralo na uskutečnění tohoto projektu, jeden z bodů, kterých bylo dosaženo, sliboval lepší zpracování u vinylů. Ale asi se to přece jen týkalo nosičů a ne obalu. Očekával jsem pěkný tvrdý karton a dočkal jsem se jen celkem obyčejné kapsy. I v případě bookletu jsem trochu zklamaný. Poslední deska MASTER'S HAMMER měla booklet vícestránkový s Františkovo grafikou a texty, tady je uvnitř jedna strana s texty a fotkou členů MORTAL CABINET. Zepředu bookletu je trocha grafiky a z druhé strany informace o desce (kdo co složil, hosté, kde se mixovalo, ...).

Deska je pro mě celkem překvapením. Elektronika s tvrdou kytarou funguje dobře a texty od Štorma, Hausera a Řezníka jsou správně vtipné. Zvukově nemám co vytknout. Ovšem za konečné fyzické zpracování dávám bod dolů.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Cirkus mrtvých
  2. Crowley
  3. Menší Zlo
  4. Baterie Kurev
  5. Hlavonožec
(Nenávidím Svůj Job na vinylu není, ačkoli je uveden jako poslední na straně A)

  • Strana B
  1. Černý Myslivec
  2. Láska a Hniloba
  3. Boží Stáda
  4. Televangelista
  5. Orgie Iluminátů

Čas: cca 42 min.

Sestava:
  • František Štorm
  • Samir Hauser
  • Řezník

www.bandzone.cz/mortalcabinet
www.mortalcabinet.cz



Zveřejněno: 04. 01. 2016
Přečteno:
3845 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Pepča | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář