Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD/LP 2015 / Czar of Bullets / psychedelic doom metal / Švýcarsko

Švýcarsko není zemí, která by produkovala jednu kapelu za druhou, ale o to lepší je pak těch několik nemnohých. Jako by se ta pověstná švýcarská kvalita, pro kterou, jsou ceněny produkty národního hospodářství, přelévala i do oblasti hudby a i v této oblasti byla upřednostněna před kvantitou. Což může být jedině dobře. Upřímně, taková paralela mezi „Aeon“ a kupříkladu švýcarským nožíkem není vůbec od věci. V jednoduchosti je síla i krása obou výše zmiňovaných. Efektivní minimalismus je prostě slovní spojení, které mě při poslechu „Aeon“ napadá jako první. Ale nejdřív pěkně popořadě. PHASED jsou mezinárodní tříčlenná kapela usídlená ve švýcarské Basileji; hrají už od roku 1997 a toto je jejich páté studiové album. Jejich dosavadní tvorba oscilovala někde mezi stoner, sludge a doomem, přičemž nová deska je pak čistý psychedelický doom metal, čili přesně to pravé na dlouhé zimní večery.

Přebal alba víc než co jiného připomíná kartu z Rorschachovo testu. Celý booklet je pak dosti spartánský (obsahuje pouze texty a to nejnutnější info), přesto velmi vkusně vyvedený, vše jen v odstínech zelené a černé.

Latinské slovo „aeon“ označuje období dlouhé tisíc milionů let, naštěstí stopáž desky není ani metaforicky tak dlouhá a činí „pouze“ 44 minut rozfázovaných do sedmi skladeb. Což se vzhledem k žánru může zdát málo, ale věřte, že je to tak akorát. Při budování atmosféry některých skladeb je mimo jiné používáno až jisté mantrické repetitivnosti. Díky přiměřené stopáži pak nehrozí, že byste se začali nudit.

Až na pár výjimek si PHASED vystačí bez jakýchkoliv inter či dodatečných zvukových samplů. Jádro všeho je hlavně podmanivý zpěv, často však spíše zaříkávání, ale i šepot a podlazená kytara doplněná o někdy více, někdy méně, standardní kytarové efekty. Zvláště sóla zní velmi svěže a jsou vždy vítaným zpestřením skladby. Vskutku pouze ze základních surovin dokáží PHASED vytvořit zajímavou konzistentní desku. Pomalá, hutná hudba „Aeonu“ však na mě nepůsobila nikterak depresivně, navozuje spíše atmosféru mystična, tajemnosti a řádně abstraktní texty nutí člověka k zamyšlení. Čas od úvodní vypalovačky „Seed of Misery“ do závěrečných akustických tonů „The Atlavistic“ uteče příjemně rychle. Jediným vymykajícím se kouskem skládačky by mohla být čtvrtá skladba „Into Her Gravity Well“, která se dá považovat spíše za takové experimentálnější intermezzo vyznačující střed desky, neb tady již jsou brázděny vlny čisté psychedelie.

Ovšem nečekejte od „Aeon“ nic převratného. Nenajdete tam nic, co by SAINT VITUS nebo někdo podobný už dávno nenahráli, přesto se velmi dobře poslouchá a rád jsem si ho poslechl i několikrát po sobě. Tohle album prostě šlape jak švýcarské hodinky, které vám ukážou sice jen datum a čas, ale zato vždy spolehlivě. Rozhodně můžu jen doporučit.

Seznam skladeb:

  1. Seed of Misery
  2. Burning Paradigm
  3. Eternal Sleep
  4. Into Her Gravity Well
  5. ( Return of the ) Son of the Sun
  6. Etched
  7. The Atlavistic

Čas: 44:17

Sestava:
  1. Chris Sigdell – kytara, zpěv
  2. Marko Lehtinen – bicí
  3. Michael Greilinger – baskytara

http://www.phased.ch/

https://www.facebook.com/phasedswitzerland
https://phased.bandcamp.com/


Zveřejněno: 30. 12. 2015
Přečteno:
3373 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Fredy | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 12. 2015 14:49 napsal/a kopecek- pekop
Phased
Hodně dobrá deska,stejně jako recenze. Nebál bych se dát upřimných 8 bodů.