Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

18.12.2015, Praha – Nová Chmelnice

Trio norských kapel se v prosinci vydalo na turné Blackfest Over X Mass 2015, v jehož rámci se v pátek 18. prosince zastavilo v pražském klubu Nová Chmelnice. Přiznám se, že mě tohle místo v poslední docela děsí, zkazky o tamním zvuku jsou vesměs nelichotivé, což ostatně z občasných návštěv mohu potvrdit; bez chráničů sluchu bych dovnitř nevlezl. Když i kamarád David, který není tak citlivý jako většina známých, minule opustil prostory kvůli přílišné hlasitosti, tak už opravdu zůstává rozum stát nad (ne)rozumem zvukaře... Abych pravdu napsal, účast jsem si pro sebe obhájil dvěma důvody – tím prvním byli KAMPFAR, kteří mě koncertně nikdy nezklamali a nová deska mě zase baví, tím druhým den strávený s kamarády. Když píšu den, tak myslím opravdu den, protože DéPéHáčko je minimálně ze dvou třetin lehce na hlavu, protože na koncert, který začíná v sedm hodin večer, se vyjíždí v půl desáté dopoledne. (úsměv) Hlavním důvodem je, že se jede nasávat předvánoční atmosféra, a když píšu nasávat, tak opravdu nasávat. (smích) Po dvou krátkých zastávkách cestou (polívka na pumpě, exkurze v barevném světě v hrsti) jsme už ve čtvrt na jednu usedli v restauraci nedaleko Chmelnice, kde jsme strávili příjemných šest hodin. (úsměv) Radši nebudu šířit, co všechno jsme stihli, protože by vyšlo najevo, že jsem břídil, který toho nejméně snědl i vypil... Nad mou volbou jídla (vepřová panenka se zeleninou) kroutili požírači grilovaných žeber, hamburgerů a steaků hlavami, nad mou podprůměrnou žízní taky... (smích)

Po pěkném odpoledni, během kterého jsme navíc skoro čtvrtého člena výpravy oženili se servírkou, jsme se, abychom se vyhnuli frontě před klubem, vydali na místo až na půl sedmou, což se ukázalo jako prozíravé řešení; jednak už bylo otevřeno, jednak pět minut po našem příchodu začala hrát první kapela. Respektive „druhá“ – společně jsme se moc pěkně pobavili na účet jednoho světáka, když  láteřil, že nestihl první kapelu DOORS (viz foto). (smích)

Neříkám, že vím o všem, co se kde šustne, ale nějaký přehled snad mám, do něj ale Slovinci CVINGER zatím nepatřili, i když už i u nás několikrát hráli. Oni, zdá se, hrají, kde se dá, jsou hodně aktivní, evidentně si platí za možnost objevit se před zvučnými jmény, takže už se letos svezli i s MARDUK nebo KEEP ON KALESSIN. Popravdě netuším, jestli jim to k něčemu bude, protože jejich produkce je vyloženě tuctová, za celý půlhodinový set jsem se asi třikrát dočkal něčeho, co mi přišlo aspoň trochu zajímavé, jinak šlo o podprůměrný bezinvenční black metal.

SELVANS z Itálie mě z nahrávky moc nepřesvědčili, přišlo mi mnohem zajímavější to, o čem zpívají a čím žijí, že se věnují době před založením Říma a přírodě, zpívají latinsky a používají i nějaké zapomenuté výrazy, navíc se prezentují v maskách vlků. Z alba zní řekněme black metal s folkovými elementy, o něž se stará řada lidových nástrojů. Kapelu ve studiu tvoří pouze duo Selvans-Sethlans, takže jsem byl docela zvědavý, jak to všechno bude vypadat živě. A překvapivě to nevypadalo zle, duo hlavních protagonistů doplnili další tři muzikanti, zpěvák se na pódium připlazil ve vlčí masce (kterou záhy odložil) a kapela spustila o poznání tvrději než na debutovém albu „Luprecalia“, folk víceméně zanikl pod blackovým obalem, jen tu a tam se objevila pasáž se středověkým nádechem. Lidi se začali scházet a tak Italové měli i slušnou odezvu – předchozí kapela zajímala tak čtyřicet lidí, SELVANS už hráli pro dobrou stovku. A docela si to užívali, hlavně maniakální zpěvák, který chvílemi neměl daleko do blázince (myšleno v dobrém...). SELVANS v mnohém předčili minimálně dvě ze tří následujících kapel.

Na GEHENNU už byla Chmelnice celkem slušně zaplněná, odhadem dorazilo nějakých 250 lidí, kteří se od prvního účastníka celého turné dočkali velmi slušného vystoupení. Tahle norská parta, která už to taky táhne přes dvacet let, prošla různými obdobími, aktuálně se prezentuje black metalem, který se většinou odehrává v pomalejších a středních tempech, i když samozřejmě nechybí ani svižné pasáže. Celkem chápu názory, že GEHENNA je taková obyčejná záležitost, že tomu chyběly nějaké ty grády, mně ale tahle poloha bavila, koncert měl atmosféru i řekněme s civilním projevem hudebníků.

Při vší úctě k předchozím dvěma kapelám – v okamžiku, kdy Ole hrábl do strun a na pódiu se zjevil Dolk, se začal odehrávat úplně jiný příběh. KAMPFAR může kdekdo vyčítat kdeco, třeba jednoduchost, ale když ono to všechno tak parádně funguje. Ať už signifikantní riffy, nebo nevtíravé melodie, ať už skřehoták, nebo čisté vokály... Navíc je Dolk frontman s velikánským F, přední řady okamžitě dostal do varu a KAMPFAR odehráli zřejmě nejlepší koncert, jaký jsem od nich zažil; loni ve Vopici to sice nebylo špatné, ale Chmelnice vládla. Sice se zpočátku hledal zvukař (k němu ještě něco doplním v závěru), takže nebyly slyšet pěvecké (nebo spíše „řevecké“) vstupy bicmena, ale i to se záhy jakžtakž napravilo. KAMPFAR šikovně sypali různorodé songy, takže se tak nějak pravidelně střídaly ty drsnější s těmi melodickými, v nichž Dolk dokazoval, že nemá problém s čistými polohami a takřka se blížil studiovým výkonům. Mě nejvíc bavily položky z aktuálního skvělého alba „Profan“, z něhož došlo právě na ty největší hitovky s chytlavými atmosférickými pasážemi, s rozmanitými melodiemi... V závěru Dolk samozřejmě ukázal své pověstné tetování, když ze sebe sundal dost chatrné triko, takže jsme se dočkali všeho, co bylo třeba. Skvělý koncert.

GORGOROTH jsem viděl několikrát a vždycky stáli za starou belu. Aniž by za to mohli... Vždycky je popravil zvukař. Tentokrát bych si dovolil ze všeho zvukaře nevinit, byť k dokonalosti měla jeho práce strašidelně daleko; na Chmelnici prostě zvučil člověk, kterého by měli od pultu vyvést a už nikdy ho za něj nepouštět. Vážně netuším, proč dělal zvuk tak, aby ničil nejen sluchová ústrojí přítomných, ale i práci muzikantů. Mně ale špuntíky dělají opravdu dobře, vcelku obyčejné plastové „stromečky“ optimálně zasunuté v ušiskách odfiltrují balast a sníží hluk na přijatelnou úroveň, takže jsem si poprvé GORGOROTH dal ve zvukovém kabátě, který byl celkem v pořádku. Jenže mi jejich produkce přišla taková nijaká. Jistě, všechno bylo dobře zahrané, ale něco tomu chybělo, drive, feeling, nebo jak to cizozemsky nazvat. Ve srovnání s komunikativním a skvěle naloženým Dolkem působil vypůjčený předák GORGOROTH chladným a nevýrazným dojmem (a je mi úplně fuk, že šlo o Hoesta; proti jeho hlavní kapele byl jeho výkon úplně jinde), vopičky obstarávali basák s kytaristou... Jak trefně poznamenal Immortal, GORGOROTH se z prvoligové kapely posunuli o soutěž níž. Cesta zpátky asi bude hodně obtížná...

Nakonec jsem ale odocházel z Chmelnice víceméně spokojený, většina kapel mě bavila, KAMPFAR nadchli, zvuk jsem si naladil svůj, hrací časy byly na 100 % dodrženy, takže celá akce skončila v sympatických 23.30...


Zveřejněno: 21. 12. 2015
Přečteno:
3348 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 12. 2015 18:40 napsal/a immortal
:-)))
No, představ si, že nehrál ani revival legendy a ani porno-grindeři Zákaz kouření (smích).
21. 12. 2015 17:44 napsal/a Coornelus
Doors
Takže Doors a Zákaz kouření nehráli, nebo jak to bylo? Jsem z toho trochu zmatenej :-))) S Gorgoroth to musí bejt vážně špatný, když i Immortal jim vystavil takový vysvědčení...
21. 12. 2015 16:56 napsal/a immortal
:-)
Já bych také řekl, že budou hrát Dveře, zejména když tenhle paskvil byl pověšenej nahoře nad vchodem přímo do sálu a dole přímo u vstupu do klubu nic nebylo. Nahoře je psáno v angličtině, dole Konec česky. Ještě chybělo napsat 23:30 - ráno Windows (rozuměj tím, že se v klubu bude v tu dobu větrat (smích). Jinak to Johan popsal perfektně a já myslím, že se nám ten vejlet vydařil až na tu svatbu (smích). Co dodat za mou maličkost: Gehenna mě bavila moc, Kampfar vítěz večera o hodně délek před Gorgoroth. Nevím jestli to je nezvykem na nového frontmana, či absencí doplňků scény (viz. Krakow), ale Gorgoroth mne nepřesvědčili a takto míří opravdu do druhé ligy, někam po bok Dimmu Borgir. Jinak zvuk byť dost nahlas (omezovače sluchu zásadně nepoužívám), tak byl vcelku ucházející co se týče kvality a čitelnosti (zažil jsem na Chmelnici daleko větší prznění a bourání mýtů).