Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

LP 2015, PHR Records / punk / Skotsko

Papagájův Hlasatel slaví dvacet let vskutku impozantně. Jedním vrzem vydal sedm zajímavých vinylů; a že nejde o jen tak obyčejné záležitosti, si na našich stránkách budete moci 7x přečíst. Teď jsou na řadě skotští veteráni THE EXPLOITED, i když veteráni... Album „Horror Epics“ vydali v roce 1985, tedy v době, kdy rozhodně mezi veterány nepatřili, protože byli na scéně zhruba sedm let. Dnes třicet let stará nahrávka vychází v reedici díky tuzemskému labelu, což samo o sobě zasluhuje pozornost, stejně tak fakt, že vinyl vychází poprvé od osmdesátých let.

A PéHáeRko to vzalo 100% poctivě, obal je věrnou kopií původního vydání, samozřejmě až na logo a kontakty vydavatele a informace, že jde o licenci od Wattieho Buchana. Jinak obal není ničím výjimečný, grafika je poplatná době vydání a nejvíc zaujme upírská image jednoho očírovaného pankáče. (úsměv) Mnohem zajímavější artefakt je schovaný uvnitř; zelenkavá pastelová barva není pro gramodesky zrovna tradiční, takže pěkná raritka, která možná ortodoxním punkerům nažene husí kůži, ale mně se líbí, protože takový vinyl doma ještě nemám. (úsměv)

Vývoj THE EXPLOITED je docela zajímavý, během své dlouhé kariéry toho stihli spoustu, rok 1985 je zastihl v náznacích horor punkového rozpoložení. Ale určitě se nedá říci, že by se celá nahrávka lpěla na jediném punkovém subžánru, vedle kompozic ctících jmenovaný styl se nachází i skladby v typickém punkovém duchu, takže se možná dá mluvit i o určité rozpolcenosti. Což nepovažuju za něco nevhodného, alespoň je nahrávka pestřejší...

Na první straně to hrají horor versus klasický punk se skóre 2:4, což je ale třeba brát s malou rezervou, protože některé songy se lehce otřou i o „soupeře“. Hororovým virem jsou nakaženy hlavně skladby „Horror Epics“ a „No More Idols“, které se nikam neženou a plynou v pomalejších až středních tempech. Titulní kompozice patří hlavně rytmickým nástrojům, bicí jedou v tribálním duchu, k nim se přidává baskytara, jež má více prostoru než kytary, které jen zlehka nakrátko vystrkují růžky. Dlouhá skladba je prostě zvláštní, ale tahle poloha bere se začátkem „Don´t Forget the Chaos“ za své a záhy THE EXPLOITED drhnou klasický punk, který je pro ně tak typický – ostatně právě tahle hymna i následující „Law and Order“ jsou ohrané kusy, které člověk prostě zná... Wattie v nich typicky křičí, bicí letí, kytary střídají pasáže postavené na riffech s kvílivými výjezdy, ale ani basa nezůstává pozadu, což je další poznávací rys nahrávky (že je basa pořád parádně slyšet a stará se i o různá zpestření).

Druhá strana mi asi přijde trochu slabší, co se chytlavosti songů týká (na první jsou všechny čtyři svižné vypalovačky jasné koncertní tutovky-hitovky), ale na druhou stranu je tím pádem deska pestřejší a i v na první poslech obyčejných písničkách lze najít zajímavé pasáže, které dávají na frak tvrzení, že punk je o třech akordech. Skotové se sice nepouští na tenký led nějaké avantgardy nebo progrese, ale v pravý čas nabízí něco navíc, co jiné kapely ne, a proto se dodnes těší nejen kultovnímu statusu, ale i neustálému zájmu fanoušků, o čemž svědčí nehynoucí koncertní aktivity.

„Horor Epics“ místy naznačuje možný příklon kapely k rozmáchlejším kompozicím, které by teoreticky mohly bratrskou dvojici Buchanů a jejich souputníky svést na cestu od punk rocku k horor punku, jež by mohla skončit až kdesi v gotice, jako třeba pouť HRDINŮ NOVÉ FRONTY. Což se samozřejmě nestalo, naopak, THE EXPLOITED na dalším albu přitvrdili („Death Before Dishonour“ rovněž v těchto dnech vyšlo u PHR a brzy se mu podíváme na zoubek) a na „přesdalším“ („Massacre“) dokonce chytili metalové móresy. (úsměv) Na „Horor Epics“ se jich ale odpírači pozdějšího snad až thrashového běsnění nemusí bát, parádní vinyl jim udělá radost nejen onou raritní barvičkou, ale i zajímavým hudebním obsahem.

Seznam skladeb:

  • Side One:
  1. Horror Epics
  2. Don´t Forget the Chaos
  3. Law and Order
  4. I Hate You
  5. No More Idols
  6. Maggie

  • Side Two:
  1. Dangerous Visions
  2. Down Bellow
  3. Treat You Like Shit
  4. Forty Odd Years Ago
  5. My Life

Čas: cca 40 min.

Sestava:
  • Wattie - vocals
  • Wayne - bass
  • Karl - guitar
  • Willie - drums & guitar

www.phr.cz
http://www.the-exploited.net/


Zveřejněno: 05. 01. 2016
Přečteno:
3726 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář