Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

2LP/CD 2015, Napalm Records / doom/stoner / Švédsko

Další zajímavé jméno přichází ze severu Evropy, konkrétně ze švédského města Säffle. Daniel Arvidsson z kapely DRACONIAN, což je mimochodem úplně jiná metalová odnož, dal vzniknout nové kapele MAMMOTH STORM. Obklopil se dvojicí schopných muzikantů, pro které jsou MAMMOTH STORM vůbec první hudební zkušenost. Toto doom/stoner metalové trio je pohromadě teprve od roku 2012. O rok později vychází první třískladbová demonahrávka, kterou následuje povedené a recenzenty kladně hodnocené EP „Rite of Ascesion“. Letos se kapela upsala jednomu z větších a především známějších labelů – Napalm Records – a pod jeho hlavičkou vyšlo i první velké album. MAMMOTH STORM ho pojmenovali „Fornjot“, což byl ve starých severských mytologiích jeden z vládců, králů, či jak ho chcete nazvat…  Lecos napovídá i obal desky, který je vyveden v pěkných barvách, nepostrádá patřičnou temnost a celková malba absolutně sedí k hudbě.

Samotné album obsahuje sedm skladeb, které vydají na více než hodinový materiál. Hned na úvod MAMMOTH STORM připravili jedenáctiminutovou skladbu „Agurus Echo“. Okamžitě je jasné, že tato trojice kombinuje starý doom metal v té nejklasičtější podobě se silnými vlivy stoneru. Pomalé, hutné riffy jen ztěžka roztáčí mohutné soukolí. MAMMOTH STORM vládnou melodiemi. Ty se pomalu linou, vkrádají se do mysli a velmi dobře se poslouchají. V jednotlivých skladbách vždy přichází instrumentální zlom při nástupu vokálu. Na tempu se nijak výrazně nepřidává, ale okamžitě se mění charakteristika celé kompozice. Dominantní jsou tak houpavé a těžké riffy, při kterých to stonerem smrdí vůbec nejvíce. A do toho přichází i vokál Daniela Arvidssona. Ten ve většině případů pomalu odříkává text, navíc ve srozumitelné podobě. Přesto je jeho vokál zajímavě zastřený a tak nějak se unáší v pozadí oněch dominujících riffů. Místy pak přidá i čistý vokál, podobně jako například v úvodu „Horns of Jura“. Výborně zakomponované jsou v hudbě MAMMOTH STORM i varhany, které jen dokreslují ponurou atmosféru a přidávají na severské temnotě i neprobádanosti… Stejně tak kytarová sóla jsou vždy pozvolná, technicky dobře zahraná a dokreslující onen zmar kolem sebe. Například rozjezd nejdelší skladby „Hekla“ nahání jisté mrazení v zádech. Tuto skladbu se svými třinácti a půl minutami považuji asi za nejlepší na albu „Fornjot“. Najdete zde prakticky všechny trumfy, se kterými MAMMOTH STORM rozehráli svoji hru. Zvláště trýznivá pasáž kolem poloviny skladby má perfektní atmosféru. V závěrečné části pak Daniel opět přidává svůj zpěv, ale veseleji rozhodně není. Závěr alba pak obstarává devítiminutový smuteční pochod „Ancient Apocalypse“. Ani zde vás MAMMOTH STORM nepustí ze svého pevného sevření…

Debut „Fornjot“ švédských MAMMOTH STORM rozhodně stojí za poslech. Po pravdě, po prvních posleších jsem z desky nebyl kdovíjak odvařenej, ale pak se to prolomilo. Jednolitá monotónnost se rázem proměnila na výbornou atmosférou zalité melodie a ponuré kytary zaobalené do těžkých riffů… „Fornjot“ u mě nebylo album na první ani druhý poslech. Nějakou dobu trvalo, než jsem si k němu našel cestu. O to víc mě jeho poslech těší teď. Na doommetalové scéně se nejedná o převratné album, ale o velmi kvalitní desce nové kapely se rozhodně bavit musíme. MAMMOTH STORM jsou dobře našlápnutí a jejich další počiny mají šanci stát se ještě lepšími, než je debut. „Fornjot“ disponuje výborným zvukem a u Napalm Records vyšel na dvojvinylu a digipacku. Fanoušci doomu a stoneru by měli v případě MAMMOTH STORM zbystřit!

Seznam skladeb:
  1. Augurs Echo
  2. Vultures Prey
  3. Sumerian Cry (instrumental)
  4. Fornjot
  5. Horns of Jura
  6. Hekla
  7. Ancient Apocalypse

Čas: 1:02:33

Sestava:
  • Daniel Arvidsson - vokály, baskytara
  • Emil Ahlman - bicí, varhany
  • Christer Ström - kytara

Zveřejněno: 02. 01. 2016
Přečteno:
3483 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 01. 2016 21:52 napsal/a kubánec
Fornjot
Jaj, tak po naposlouchání musím dát Coorneliusovi za pravdu. Některé kytarové riffy mě hodně smrdí nějakým groove metalem a i ten zvuk to má tak nějak moderní. Ale atmosféru to má dobrou, takovou mystickou, oproti tomu je Monolord houbičková záležitost. :o)))
03. 01. 2016 20:27 napsal/a Peťan
Monolord
Já nejsem takový znalec jako vy v téhle odnoži :-) Ale nové album Monolord se mi také dost líbí. Věřím, že naživo to musí být masakr! :) Jinak EP Rite of Ascesion od M.S. je také dobré, ale novinka mi přijde o kus lepší :-)
03. 01. 2016 20:05 napsal/a kubánec
M. S.
Já tuhle desku ještě neslyšel, ale to mini mi nepřijde vůbec špatné. Možná to bude přesně jak Monolord, první nahrávka super, druhá jde skoro mimo mě. Rite Of Ascesion je výborná nahrávka, o tom sem přesvědčený!!! I když tu o tom není tak úplně řeč. :o))) Jinak sem viděl Monolord živě a bylo to popiči!!!!
03. 01. 2016 17:28 napsal/a Coornelus
Monolord
Sorry, ale tohle s Monolord nejde srovnat ani náhodou. To je úplně jiná liga. Včera jsem se zrovna díval na jejich živák z Roadburnu a podlamovalo to kolena :-)
03. 01. 2016 17:20 napsal/a kubánec
doplnění
„Rite of Ascesion“ je výborná nahrávka. Nejsem toho kdoví jakým příznivcem, ale tyhle skandinávské Rip-Off Sleep v čele s Monolord mě dost baví.