Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

12.12.2015, Brno - DRFG Arena

Nad zakladateli rockového hnutí se pomalu smráká; vlivná uskupení, která hard'n'heavy styl definovala a etablovala jako samostatný žánr, již léta straší své věrné proklamacemi o konci kariéry. Roky nezřízeného životního stylu si vybírají své. Tu a tam probleskne zpráva o těžké nemoci, nezřídka se objevují i zkazky o úmrtí. Jenže jak ve své vůbec poslední písni zpíval Ronnie James Dio - "metal will never die" - hraní rockové hudby zkrátka není něco, co lze jen tak pověsit na hřebík...

I proto se JUDAS PRIEST - navzdory četným prohlášením - na živou produkci po turné "Epitaph World Tour" nevykašlali a mezi své fanoušky vypustili tvrzení, že své koncertní štace pouze omezí. Ani to nedodrželi; po vydání poslední desky "Redeemer of Souls" je kapela v takřka permanentním zápřahu. Severní Amerikou projeli na čtyřikrát, Evropou se anglosaská pětice lopotí potřetí. Třetí byla i zastávka v České republice. Po letním Jidášově zjevení v Praze a Ostravě zamířila heavy metalová legenda do Brna - a po svém boku přivezla další vlivnou sestavu; britské UFO.

Brněnskou DRFG Arenu (známější spíše pod familiérnějším "Rondo"), naplněnou od mantinelu po mantinel - nemluvě o vzdouvajících se vlnách mas lidí na tribunách - vzali angličtí UFO na projížďku žánrovou historií s úderem osmé večerní. Pětici jsem měl možnost před lety vidět v prostorách pražského Rock Café a jedno je jisté - veliké pódium jim svědčí lépe. Skupina působila mnohem uvolněněji, frontman Phil Mogg si mezi písněmi bluesově prozpěvoval - zkrátka, na výsost pohodová záležitost. A přitom v prvních minutách ("Mother Mary") se ručička pocitů v hale vychylovala spíše k rozpačitosti. Jenže s nástupem druhé skladby, "Run Boy Run" z aktuální studiovky "Conspiracy of Stars" se nálada zvrátila. Při poslechu současné tvorby UFO se do mysli vtírá reminiscence na post-blackmorovské DEEP PURPLE; jen místo klávesových nástrojů jiskří druhá kytara. I na ty Hammondovy varhanní rejstříky ale díky instrumentální zručnosti sedmdesátiletého (!) Paula Raymonda došlo; v mezičase však Raymond dominoval především s rytmickými party svého šestistrunného nástroje. Vzhledem ke stylové blízkosti hlavní hvězdy večera nabírala atmosféra na obrátkách a nejpozději s polobaladickou "Burn Your House Down" se publikum naladilo na vlnu frenetického nadšení. Set UFO gradoval; na přetřes přišla "Let It Roll" ze čtyři dekády staré "Force It", chybět nemohla ani ikonická "Doctor Doctor" ze Schenkerovy éry. Perfektní úvod večera!

Časové okno mezi předkapelou a hlavním vystupujícím využily davy pro uspokojení základních tělesných potřeb - tedy napojení, popř. návštěvu toalety. Dostat se v tuto dobu na WC se rovnalo výkonu takřka heroickému a ten, kdo tak hodlal učinit, musel se obrnit vrchovatou dávkou trpělivosti. Co by člověk pro lásku k hudbě nepodstoupil...

V porování s O2 Arénou v pražských Vršovicích je brněnské Rondo asi třípětinové, díky vysoké návštěvnosti ale působilo opticky navlas stejně, jako pražský hokejový svatostánek. Do Brna je to ze Slovenska či Rakouska co by kamenem dohodil - i proto se notná část fanoušků metalové legendy rekrutovala z okolních států. Nad hlavami Moravanů, Čechů a Slováků nebylo těžké zahlédnout ani osamoceně vlající francouzskou trikolóru. JUDAS PRIEST si nemusí na nic hrát; své mají jisté a pokud by - po vzoru K. K. Downinga - odešli na zasloužený důchod, nikdo by nemohl říct ani popel. Čtveřice Britů (s Američanem za bicí baterií) naštěstí nic takového nemá v plánu a proto letos již potřetí předstoupila před tuzemské publikum. Komparaci s Prahou se chtě nechě nevyhnu; v porovnání s pražským setlistem doznal ten brněnskéý něco změn - přibyly rockovější "Desert of Plains" i hymnická "Screaming for Vengeance", vynechány byly naopak songy ze skvělého zářezu "Defenders of the Faith". Atmosféra v Brně byla oproti hlavnímu městu vyhecovanější; arénou se nesly i popěvky songů, které jsou pod kůži zadrané méně ("Turbo Lover", "Halls of Valhalla"). Tesknou atmosféru věcí minulých pak vybudovaly vzdušné kytarové vyhrávky Glenna Tiptona a o generaci mladšího Richieho Faulknera v progresivně orientovanějším kousku "Victim of Changes" (ta mezihra!).

Velkoplošná projekce byla naopak téměř navlas totožná a kapela by možná měla zvážit její užití. Hudbu ve většině případů nijak neobohacuje, naopak na sebe zbytečně strhává pozornost - a pokud už je projekce nutná, pak ji využít spíše k přenosu dění na pódiu. Kontrastem k vybičovanému, šílícímu publiku byla menší vokální Halfordova jistota. Frontman je to každým coulem, o tom žádná, bohužel se na jeho hlasivkách podepsalo turné více, než si je možná sám ochotný připustit. Ve chvílích, kdy popustil uzdu svým vyšším hlasovým hladinám, jsem si skoro přál, aby jeho vokály nebyly v mixu tak vytažené dopředu. Takový "Painkiller" se totiž ve vypjatých pasáží měnil v uši drásající záležitost. Nenechte se mýlit, Rob Halford to v sobě stále má a na svůj věk je ve fenomenální formě; jen to chce chvílemi netlačit tolik na pilu.

Příběh JUDAS PRIEST nekončí - a zcela jistě je na svých pódiích uzříme za několik let opět, v zákulisí se dokonce hovoří o nové desce. A možná i s další porcí kvalitní metalové hudby. Slovy nesmrtelného Freddieho: "Show must go on!"

Zveřejněno: 18. 12. 2015
Přečteno:
3335 x
Autor: Tomáš | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář