Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

LP 2015, PHR Records / punk / Slovensko

RAMONES, THE CLASH, GBH, DISCHARGE a mraky dalších byli na základce v mém punkovém období těmi nejlepšími kapelami. A vlastně jsem na tyhle klasiky nikdy nezanevřel a v rámci žánru se stále jedná o pro mě top kapely a vždy si je rád poslechnu. Z československých kapel pak byla jednou z důležitých kapel pro moje uši i kazeťák bratislavská legenda DAVOVÁ PSYCHÓZA. Její první dvě alba jsem měl nahraná na kazetě a točil je nesčetněkrát. Debut „Antropofóbia“ je kult, který se českým a slovenským punkerům nikdy nevymaže z paměti. A když letos vyšel u Papagájova Hlasatele vůbec poprvé na vinylu, s chutí jsem si tuhle desku zase poslechl.

Papagájův Hlasatel Records letos slaví dvacet let své vydavatelské činnosti. Za tak dlouhou dobu u tohoto velice produktivního labelu vyšlo nespočet nahrávek z domácí scény i ze zahraničí, kde nechybí známá jména punkové scény. V rámci oslav pak vyšlo několik zajímavých titulů, mezi nimiž je i druhé album DAVOVÉ PSYCHÓZY – „Svet Žaluje“. Toto album vychází u Papagáje podobně jako debut vůbec poprvé na vinylu. A to po dlouhých dvaadvaceti letech!

DAVOVKA chtěla v roce 1993 probudit lidi a šokovat i obalem své nové nahrávky. Přebal, na kterém jsou čtyři chlapci zbídačení utrpením v koncentračním táboře, na kazetě tolik nevyniknul. Jenže na velkém formátu vinylové desky je obal jednoduše ošklivý a šokující, přesně tak, jako to DAVOVÁ PSYCHÓZA před lety zamýšlela. Vydání u PHR pak nechybí nic. Ačkoliv může pro vášnivé sběratele působit chudě, opak je pravdou. Poměr cena (300 Kč) / kvalita je zde naprosto v pořádku a nechybí zde texty na kvalitním papíře včetně překladů do angličtiny, černobílý plakát a samotný obsah je vyrytý do drážek bílého vinylu.

Psát recenzi na desku s odstupem několika let je těžší oříšek. „Svet Žaluje“ jsem slyšel mnohokrát, ale nikdy u mě nedosáhl takové úrovně jako „Antropofóbia“. Když album poslouchám zpětně, možná bych měl názor přehodnotit. „Svet žaluje“ je totiž oproti jedničce výrazně nasranější a celkově agresivnější album. DAVOVÁ PSYCHÓZA zde přitvrdila a tak trochu se přizpůsobila západním kapelám s mnohem tvrdším a hutnějším zvukem devadesátých let. Místy DAVOVKA koketuje se starým špinavých crustem a i tento fakt tehdy klasickým punkerům otevřel obzory. Na desce najdete samozřejmě všechny pecky jako „Teror reklamy“, „Kult osobnosti“, „Konzument“, „Megalomania“ nebo „Kto je zodpovedný“. Jako bonus se vůbec poprvé na nahrávce objevuje skladba „Chcem ísť von“.

Zvuk desky remastroval Jack Control, jinak vše zůstalo při starém. Vinylová verze „Svet žaluje“ je povinností každého fanouška DAVOVÉ PSYCHÓZY. Album, které i po tolika letech zní pořád nekompromisně a tvrdě. Album, které oplývá nesmlouvavými texty a zásadami. Album, které se stalo kultem mezi československými punkery.

Seznam skladeb:
  1. Svet žaluje
  2. Terror reklamy
  3. Kult osobnosti
  4. Kto je na koho strane
  5. Môj hlas
  6. Agresia
  7. Homodebilis
  8. Konzument
  9. Inkvizícia
  10. Megalománia
  11. Butique dog
  12. Masaker
  13. Závislosť - bolesť
  14. Kto je zodpovedný
  15. Skutočná vec
  16. Bomberhead
  17. Poslúchaj alebo zdochni
  18. Chcem ísť von

Čas: cca 46 min.

Sestava:
  • Jano - zpěv
  • Marcel - kytara
  • Klinec - baskytara
  • Martin - bicí

http://www.davovapsychoza.punks.sk/
www.phr.cz

Zveřejněno: 22. 12. 2015
Přečteno:
3781 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 01. 2016 09:08 napsal/a Peťan
-> Dagon
Díky za připomínku :) máš samozřejmě pravdu. V recenzi na debut to mám správně, tady mi ta věta moc nesedí ;-)
25. 12. 2015 10:12 napsal/a Dagon
LP vydanie debutu
K recenzií iba jedna pripomienka. Spomínaný debut vyšiel svojho času na LP vo vydavateľstve Opus, takže verzia spomínaná v recenzii bola reedíciou.