Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

V uplynulém roce o sobě stále více dávala vědět slovenská thrashmetalová formace ACID FORCE. O aktuálním EP, o hraní na Brutal Assaultu a Wackenu či o nejbližších plánech kapely se rozpovídal kytarista Andrej Petro.

Čau Andreji! Dlouho jsme se neviděli, asi něco málo přes měsíc (smích). Takže jak se máš? A co je u Tebe novýho?

Nazdar Peťo, no je to vážne dlho, už som aj zabudol ako vyzeráš (smích). No okrem skladania nových piesni a hrania ani nič nové.

No, možná je lepší, že už jsi zabudol (smích). Řeč se bude ale točit převážně o tvojí kapele ACID FORCE. V Česku jste v posledních dvou letech odehráli několik koncertů a tuzemští thrashers vás tak mohli zaznamenat jako čerstvý vítr na scéně. Můžeš prosím tě ACID FORCE představit více?

Tak v podstate nehráme ani rok a pol, pretože to bolo len pred nedávnom, čo prešiel rok od našeho prvého koncertu a vznik kapely sa dátuje tiež len počas slnečných dní roku 2014, takže naša existencia trvá viac ako rok, ale za ten čas sme zahrali na skvelých akciách, okrem Brutal Assault sme hrali pred kapelami ako HIRAX, SKELETONWITCH a LAHAR. Čo sa týka zostavy, prvo sme začínali ako trio, no po prvom koncerte sme sa rozhodli zobrať na druhú gitaru Fekyho, aby to bolo zaujímavejšie. Za basgitarou a mikrofónom je Teo, po hrncoch a bicích plieska Marcel, a ja (Andrej) s Fekym hráme na gitarách. No ale Feky sa pred nedávnom rozhodol odísť, tak sme opäť zostali len traja. No náhradu už máme, ale k tomu neskôr.

Ty a Teo jste před ACID FORCE působili v thrash metalové kapele ANSTRATUS, která měla poměrně slibně našlápnuto. V poslední době však o ANSTRATUS není vůbec slyšet a pokud se nepletu, letos jste měli pouze jeden koncert jako support heavy legendě ACCEPT. Co se stalo, že jste ANSTRATUS položili k ledu? A je nějaká šance, že se společně ještě postavíte na pódium?

Tých koncertov bolo viac, no nie až toľko ako s ACID FORCE. V podstate sme sa nezhodli na ďaľšom pokračovaní kapely, celý proces sa pozastavil a my sme sa s Teom začali venovať ACID FORCE. Časom prišli väčšie akcie a ponuky, ktoré keby sme odmietli, tak by to bola veľká škoda. S ANSTRATUS sme cez leto odohrali zatiaľ náš posledný koncert na amfiteatri v Banskej Bystricy pred kapelami ako HELLOWEEN a KREATOR. Uvidíme, momentálne sa plno venujeme ACID FORCE, pripravujeme skladby na album a chystáme plno koncertov.

V ANSTRATUS jsi hrál na bicí, teď v ACID FORCE válíš na kytaru. Proč ta změna a jaký nástroj podle tebe ovládáš lépe? S ANSTRATUS jste si i navzdory krátké působnosti zahráli na německém monster-festivalu Wacken Open Air. Jak k téhle účasti došlo a jak vás přijalo publikum?

Chcel som hrávať aj na gitaru, pre to sme spravili ACID FORCE. No, ešte ani jeden nástroj neovládam tak, ako by som chcel. Na oba nástroje hrám úplne na hovno (smích), ale dúfam, že to časom prejde k tomu lepšiemu, preto cvičím každý deň. Na Wacken sme sa dostali pomocou Wacken Metal Battle Slovakia 2014, ktorý sme vyhrali. A publikum? Ani neviem, vtedy som to nejako nevnímal, bol to môj prvý koncert pred tisíckami ľudí, tak som bol s toho poriadne na nervy, taktiež aj zvyšok kapely. No mali sme aj moshpit, dokonca 2 naraz a keď si pozriem záznam z koncertu, je na tých ľudoch vidieť, že sa určite bavili.

Zpět k ACID FORCE. Nedávno jste vydali svoji první nahrávku – EP „Towards the Nuclear Load“. Musím říct, že se jedná o hodně povedený debut.  Přesto se nejedná o úplně nejnovější materiál. Kdy jste album nahrávali, proč padla volba na SPK Studio a jak jste s odstupem času s výsledkem spokojeni?

Tak určite to nie je nová vec a originálnosti tiež veľa nepobrala, ale chceli sme hrať viacej také nadupanejšie a spustenejšie veci. A máme radi punk, tak ten sme tam tiež zamiešali. Nahrávali sme ho prvý februároví víkend, všetko sme nahrali za 2 dni a Fedor dokonca polku nahrávania prespal, lebo bol našrot, ale aspoň odsoloval, čo mal. Mastering a mix bol hotový do 2 týždňov a potom sme to hneď vypľuli aspoň na ten internet. Určite pri ďaľšom nahrávaní budeme v štúdiu zodpovednejší a budeme k tomu pristupovať úplne inak, pretože vtedy sme ACID FORCE brali viace jako takú zábavnú bokovku, ktorá je už ale teraz úplne na inej a vyššej úrovni,  ako vtedy. Taktiež sme sa to pokúšali vydať na nejaký nosič čo najskôr, ale vzhľadom na to, že sme lenivé hovädá a peniaze na CDčká sme prechlastali a prehúlili, sa nám to podarilo až teraz pred mesiacom (smích). Ale väčšina CDčiek je už preč, čo nás teší. Prečo práve SPK Studio? No kvôli tomu, že ho mám kilometer od domu a široko-ďaleko takého skvelého človeka ako je Miro Spevák (majiteľ štúdia) určite nenájdete. Ten chlap vie spraviť z hovna maslo a to veru, že nevie každý. To sa týkalo aj naších nahrávok a vidíš Peťo, ty si ich pochválil. A to všetko iba kvôli nemu. Okrem toho sa s ním výborne spolupracuje. Vždy vie pomôcť a má skvelý hudobný sluch a cit. Taktiež ho touto cestou chcem aj pozdraviť… "Ahoj Mirko, vo februári sa znova u teba vidíme". To CD neznie zle a niektorý ľudia povedia že sa im to páči viac ako ANSTRATUS a niektorý zasa, že ANSTRATUS je lepší, ale celkovo je to vec názoru a chuti a my to berieme. Taktiež nám náš dobrý kamarát povedal, že tým skladbám chýba entuziazmus, a že sú napísané len tak, aby boli. S čím viacmenej aj súhlasíme, ale takisto sú to pre nás veselé skladby, ktoré sa určite dajú počúvať. Takže za to vďačíme ľudom, ktorý nám s tým pomohli a propagovali to ako sa najviac dalo. Nové skladby budú inakšie, preladili sme sa, nechceme mať všetko na jedno kopyto, ale taktiež neodbáčame od thrash metalu.

Po poslechu „Towards the Nuclear Load“ se mi v paměti okamžitě vybavili američtí TOXIC HOLOCAUST. Prostě špinavý thrash/punk. Souhlasíš s tímhle přirovnáním? Já vyrostl na starým anglickým punku a ten punkový element ve vaší hudbě se mi sakra zamlouvá!

Určite s tým súhlasím, je to pravda. Povedalo nám to už veľa ľudí a taktiež je pravda aj to, keď sa tie skladby písali, tak sme si veľmi fičali na TOXIC HOLOCAUST a MOTÖRHEAD. Bolo nám úplne jedno, že je to čistý TOXIC HOLOCAUST, kde spievame o vojne, nukleárnej katastrofe, inkvizícií, proste klasický TOXIC. Vtedy bol aj ACID FORCE len zábavna bokovka, tak smeto neriešili a nikomu to nevadilo. Chceli sme len to, aby sa to ľudom páčilo. Okrem toho je pravda, že máme radi punk - DEAD KENNEDYS, G.B.H., THE EXPLOITED, a väčšina coverov, čo hráváme live, je od týchto kapiel a ešte samozrejme aj MOTÖRHEAD. Ten nesmie nikdy chýbať. 

Dostávám se tím k určitému porovnání obou tvých kapel. Zatímco v ANSTRATUS jste hráli thrash metal v klasické podobě ve stylu starých amerických kapel nebo jste šli po stopách současné vlny thrashe. Ale ACID FORCE zní od počátku úplně jinak. Jste více old school a více punkoví. Dokonce mi nechybí ani určité blackové rouhání (úsměv). Proč u vás došlo k takové změně v rámci stylu?

Tak hlavne nám išlo o to nebyť podobný ako ANSTRATUS, čo sa nám podarilo rýchlo. Lebo hneď ako sme nahrali prvé demo, v jednej z izieb domu mojej starej mami – "pure fucking oldschool" (smích), nikto to k ANSTRATUS ani neprirovnal. Bolo to úplne iné, spustenejšie a špinavšie. Čiže to bol prvý úspech, čo sa nám podaril a presne aj to sme chceli. Aj keď musím uznať, že niektoré časti a riffy sú úplný ANSTRATUS, ale je ich len minimum. Aspoň ja to tak vidím.

Kdo je v ACID FORCE tím hlavním tvůrcem hudby? Jseš to ty a Teo nebo se do skládání hudby zapojují i vaši další dva spoluhráči – Frederik a Marcel? Jak u vás probíhá proces skládání nové hudby?

Na začiatku sme hudbu tvorili len ja a Teo. Neskôr, keď prišiel aj Feky, začal skladať aj on. Skladby, ktoré sú na "Towards The Nuclear Load" sú písane mnou a Teom, a to preto, lebo sme ich skladali, keď sme fungovali ešte len ako trojica. Texty píše Teo, ale niekedy aj ja chytím to básnicke črievko a pomôžem nejakým nápadom. Väčšinou to býva tak, že jeden z nás donesie hotový základ skladby, dopíše sa text a spravíme si sóla, tie naše „sóla“ (smích). Prípadne ešte upravíme nejaké detaily. 

V létě jste si zahráli na Brutal Assaultu. Asi vaši účast budeš hodnotit v superlativech, ale mě spíše zajímá, jak jste se k tomuto koncertu dostali? Myslíš, že i přes brzký hrací čas jste se dostali více do povědomí fanoušků? Zaznamenali jste po festivalu nějakou odezvu, např. vyšší zhlédnutí vašich profilů na Facebooku, Bandzone, atd.?

Tak všetko to začalo tým že, nám prišiel e-mail, či by sme nezahrali ako predkapela legende TESTAMENT, ktorá tu bola v Júni. No bohužial na e-mail sme odpovedali neskoro a tak sme sa snažili si to nejako vynahradiť. Opýtali sme sa na Brutal Assault a po pár týždňoch to už bolo oficiálne. Na to, že sme hrali tak skoro, to bolo skvelé. Ludí bolo dosť a koncert dopadol nad naše očakávania. Po koncerte nám napísalo pár ludí, že to bolo super a zavolali nás hrať na rôzne akcie, napr. pred VEKTOR a ANGELUS APATRIDA do Prahy. Bohužial sme to museli odmietnúť kvôli tomu, že Teo je v Anglicku. Takže odozva určite bola.

Od Brutal Assaultu o vás kromě vydání EP „Towards the Nuclear Load“ není slyšet, protože Teo zamířil do Anglie. Jak tuto pauzu jako kapela řešíte? Zkoušíš se zbytkem kapely a pracuješ na nových věcech? Nebo není na obzoru nějaký další boční projekt?

No, aj keď sme si povedali, že budeme skúšať aj bez neho, nebolo to také jednoduché, lebo sme dosť lenivý. S Marcelom sme sa stretli pár krát, niečo sme si zahrali, až sme nakoniec zistili, že Teodor naozaj chýba a najlepšie nám to ide, keď sme všetci po kope. No každý z nás doma poctivo cvičí a taktiež skladáme nové piesne a už len čakáme na to, kým opäť budeme stáť na pódiu. Taktiež je pravda, že som sa pustil do nového projektu spolu s kamarátmi z Bratislavy a Trenčína, kde som opäť zasadol za bicie, ktorý nesie názov LEATHER QUEEN. Ide o heavy metalovú kapelu.

Je vám všem do dvaceti let a hrajte oldschool thrash metal. Na koncertech jsem slyšel covery starých klasik jako MOTÖRHEAD nebo DEAD KENNEDYS. Jste tedy více ovlivněni starými kapelami a nebo spíše tím „trendem“ thrash metalu, který je tady posledních pár let?

Sme ovplyvnenie veľa kapelami, či sú to nové formácie hrajúce len pár rokov alebo legendy, na ktorých sme vyrastali. Bereme si príklad a inšpiráciu od každého a zo všetkého, čo sa nám páči. Nerobíme medzi tým nejaké rozdiely. No najradšej hráme punkové covery a hlavne MOTÖRHEAD.

Ty sám jsi vyrostl na kterých kapelách? Na původních, dnes již legendách, anebo jsi nejprve poznal novou vlnu thrashe a přes ní ses pomalu dostal k úplným kořenům thrash metalu?

Ja som vyrastal na kapelách ako METALLICA a IRON MAIDEN. Už od malička ma na to rodičia učili, hlavne otec, neskôr ma začal brávať aj na koncerty a tak som spoznal aj MOTÖRHEAD, ANTHRAX, EXODUS alebo KREATOR. Potom som začal vyhladávať mladé kapely. S tých prvých to boli EVILE, TANTARA, SUICIDAL ANGELS, neskôr LOST SOCIETY, ktorých mám s týchto mladých spolkov asi najradšej. No a je toho veľa, čo počúvam a vypisoval by som to tu ešte najbližší mesiac. 

Když jsme spolu naposledy mluvili, říkal jsi, že už je z tebe taky vinylový nadšenec (úsměv). Kdy se ti začal líbit tenhle formát a proč? Dočkáme se v budoucnu i nahrávky ACID FORCE na vinylu?

Platne som si kupoval už dlhšiu dobu, keď ma nejaká zaujala, ale tak oficiálne je to asi 2 mesiace dozadu, kedy som sa rozhodol kúpiť si gramofón a konečne si ich vypočuť. Najviac ma zaujala platňa po strýkovi IRON MAIDEN – "Powerslave", tak aj preto som sa rozhodol ich počúvať. Teraz sa moja zbierka rozrástla o pár nových kúskov. Niektore sú aj prvé vydania. No určite by som velmi chcel, aby aj ACID FORCE bol na vinyle. Takže áno, dočkáme sa aj vinylu.

Kdybys měl uvést 5 desek bez ohledu na žánr, které tě nejvíce ovlivnily, které to jsou? A jaká alba tě v poslední době nejvíce zaujala?

Určite je to METALLICA – "Master Of Puppets", ANTHRAX – "Among The Living", LOST SOCIETY – "Fast Loud Death", MOTÖRHEAD – "Overkill", DEATH –"Human". A je to ťažke vybrať iba 5, keď ich je o veľa viac. V poslednej dobe ma najviac zaujali spolky ako ENFORCER a SKULL FIST. Od nich sú všetky albumy skvelé. Pred nedávnom sme si dokonca vypočuli ešte nevydaný album LOST SOCIETY – "Braindead", ktorý nás veľmi prekvapil. 

Všiml jsem si, že zase začínáte potvrzovat koncerty na příští rok. Znamená to tedy, že nucená pauza je u konce? Jaké jsou bližší i vzdálenější plány ACID FORCE?

Áno, začíname víkendom v ČR. Na konci Januára hráme v Mladej Boleslavi a Prahe. Vo febrúari máme nejaké akcie a v Poprade organizujeme koncertm ktorý bude pre poctu zosneúlému Lemmymu. No okrem veľa koncertov, ktoré chceme odohrať, by sme v Marci mali nahrávať už full album, ktorý taktiež chceme vydať. No nebude to trvať tak dlho ako při "Towards the Nuclear Load". Taktiež budeme hrať prvý krát aj v našej domovine, v Banskej Bystrici, a na začiatku leta chytáme spolu s našími českými bratmi MURDER INC. splitko.

Ty patříš do nastupující generace thrasherů (úsměv). Jak vnímáš fungování scény u nás a na Slovensku? Jaký máš pohled na organizaci koncertů, kvalitu kapel, přístupu pořadatelů k vám, počet akcí, návštěvnost, atd… Vezmi to prosím z pohledu člena kapely a pak i z pohledu fanouška, který sám často navštěvuje koncerty.

Tak podľa ma by ľudia mali podporvať domácu scénu o veľa viac, nesedieť doma a prísť podporiť kapelu, pretože na Slovensku a v Česku je plno skvelých kapiel, čo sa snažia. Aj keď je pravda, že aj ja niekedy sedím doma a mám na háku. Organizátori odvedú dobru prácu vždy. Zatiaľ my sme sa mali na koncerte vždy dobre. Jedlo, pitie nám bohate stačí, aj benzín nám preplatia a ešte keď sa nazbiera kopec ľudí, je to super.

Probírali jsme spolu i vaše vize a ambice. Můžeš nastínit, jak by sis reálně představoval fungování ACID FORCE dejme tomu za 5 let?

Tak naším hlavním cieľom je ísť na turné. Po Európe, Amerike, Ugande - proste to je jedno. Hlavne vypadnúť na pár týždňov na nejaký výletik s väčšiou kapelou, kde budeme každý večer hrať pred ľudmi. Či že klasícké fungovanie známych kapiel. Robiť muziku, nahrávať albumy a veľa veľa koncertovať. Nič viac k tomu asi nepoviem.

A nereální představa? (smích)

Že raz, keď pôjdeme po ulici, tak nás všetky ženy budú chcieť znásilniť. Proste neviem (smích).

Jsme na konci, tak doufám, že ses moc nezapotil (smích). Díky moc za tvůj čas a odpovědi pro Fobiazine. Uvidíme se brzy! Zde je prostor pro Tebe!

Peťo, ďakujem za rozhovor aj ja! No a čudujem sa, ako som to zvládol. Toto bol môj posledný rozhovor na nejaký čas, asi na pár rokov, lebo som sa až skoro položil, že už neviem čo napísať. Rozhovory bude robievať asi Marcel, on má na to väčší talent ako ja. Za celú kapelú chcem poďakovať ľudom a fanúšikom, čo nás podporujú na koncertoch, ale aj mimo nich, pretože vy nás posúvate ďalej a kvôli Vám skládáme hudbu, ktorú máme radi. Prídite podporiť naše nadchádzajúce koncerty a zabaviť sa. Taktiež ďakujem našej tohoto ročnej "Road Crew" za super zážitky a pomoc, kapelám s ktorými sme mali možnosť hrať, priateľom a rodinám, ktorý nás podporovali. Prajeme Vám všetko dobré nového roku, veľa metalu a koncertov. Ešte raz ďakujeme. R. I. P. Lemmy!

RECENZE

Bandzone
Facebook

Zveřejněno: 10. 01. 2016
Přečteno:
4038 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář