Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

5.12.2015, Praha - Meetfactory

Je 5.12.2015, v Budějovicích se očekává již tradiční přílet anděla, děti nervózně skenují okolí, aby se nestaly obsahem pytle nějakého z čertů a v Praze se mezitím v Meetfactory chystá průnik dvou metalových tour, jejichž headlineři jsou Soilwork a Periphery. Okolnosti a důvody sloučení tras těchto šňůr ponechme stranou, z pohledu pořadatele se zdá být vše jasné – místo dvou akcí bude jedna, bude nával, možná vyprodáno, fanoušci si rozšíří obzory, kapely základny fanoušků, prostě „all-in-one“. Již z reakcí na facebooku bylo však jasné, že oba tábory fanoušků z tohoto spojení nejsou příliš nadšeni a do hry navíc vstupuje ještě support (do poslední chvíle neznámý) a celkový počet kapel tak stoupá na pět. Lidi si pak například stěžují, že jejich oblíbená kapela bude hrát kratší dobu, než ta co je nezajímá atp. Vědom si možného návalu, přijíždím s takřka dvouhodinovým předstihem, vcházím do Meetfactory,nikde nikdo. Jdu dál, kolem mě se míhají bedňáci a i členové kapel PERIPHERY a GOOD TIGER.  Vědět předem, že dorazím opravdu jako první, tak písemnou žádost o rozhovor s PERIPHERY nikomu neposílám. Nicméně poslal jsem, odpověď nepřišla a tak se rozhoduju kluky „neotravovat“ a pouze je zdravím. Na pódiu se připravují šťastlivci z kapely FOX TERRITORY, kterým se podařilo stát se výše zmíněným supportem. Když jsem se den před akcí dozvěděl, že budou „předskakovat“ právě oni, narychlo jsem se dohodl na krátkém rozhovoru alespoň s nimi. Dávám tak šanci kapele, která má hvězdnou budoucnost ještě před sebou, oproti PERIPHERY, kteří tu svou již prožívají. (úsměv)


FOX TERRITORY před vystoupením

Čau, tak jak se těšíte na hraní? Asi je vám jasný, že naprostá většina lidí na vás dneska v podstatě není zvědavá, nemáte z toho obavy?


My jsme si přijeli hlavně zahrát a pořádně si to tady užít. Jo, lidi tady nás pravděpodobně znát nebudou, ale aspoň se tak předvedeme před novým publikem.

Na facebookové stránce této akce jsem četl i pár komentářů ve smyslu „kdyby nebyl support, tak mohla hrát moje oblíbená kapela o půl hodiny déle“, co na to řikáte?

No my nikoho o čas neobíráme, že bude nějaký support bylo dáno od začátku a navíc by celá akce normálně začala v 19:00, kdežto my hrajeme už od 18:30. Takže ne, my opravdu žádnou kapelu o čas neobereme.

Jasně, tak ať to hraje!

Díky, dneska si to hodláme užít jak jen to půjde!


Nyní tedy k samotnému koncertu. Do sálu pomalu přicházejí první skupinky lidí a FOX TERRITORY začínají hrát. Super zvuk, bicí spolehlivě rozjíždí zběsilé rytmy, každý tón kytar je nádherně čitelný (a že jich kluci nehrajou zrovna málo)... tedy až do momentu, kdy jedna z kytar přestane být slyšet (i přesto, že kytarista stále hraje). Situace jak vystřižená z encyklopedie Murphyho zákonů (přečtěte si prvních šest slov rozhovoru a pochopíte - úsměv). První song, samozřejmě zrovna jeden z těch, který si mohli lidé pustit na stránkách kapely, tak kluci dohrávají pouze s jednou kytarou. Hořkou třešničku na Murphyo dort pokládá sám „neslyšitelný“ kytarista, když se chce omluvit za technické problémy a sdělit lidem jméno kapely, protože začne mluvit do mikrofonu, který samozřejmě taktéž nefunguje. Vše je naštěstí vyřešeno poměrně rychle a tak kapela svůj set odehrává v plné síle až do poslední minuty. Tedy v plné síle úplně ne, zpěvák nepřišel. Já samozřejmě vím, že žádného nemají, ale ví to i ostatní? Neví a ani se nedozvěděli, že ho kapela již poměrně dlouhou dobu hledá. No hoši, to se nedivte, že se nikdo nehlásí, když nic neřeknete :) Tak jako tak FOX TERRITORY v nelehké pozici sklízejí poměrně slušné ohlasy, svůj styl moderního technického metalu totiž ovládají na výbornou.

Jako další nastupují na pódium GOOD TIGER, zvuk nástrojů stále skvělý, zpěvový mikrofon už opuštěný nezůstává, nicméně po pár odzpívaných tónech si začínám přát, aby i tentokrát přišla nějaká porucha. Zpěvák se snaží tlačit tóny do výšin, kde je absolutně nezvládá krotit a i v místech, kde problémy nemá, není hlas bůhví jak silný. Ač jsem plánoval si vystoupení kapely poslechnout celé, tak to vzdávám a odcházím ven podpořit projekt „Kuchařky bez domova“ a vyzjistit, jak snadno se člověk může ocitnout na ulici.

Po GOOD TIGER přichází na řadu VEIL OF MAYA, i u nich je nutno zmínit zpěváka, jelikož ho v poměrně nedávné době vyměnili a do svého stylu tak zařadili nově i melodické vokály. Na rozdíl od GOOD TIGER však jejich zpěvák od začátku zní velmi jistě a i síla hlasu je na úplně jiné úrovni. Hrají se nové i starší skladby, vše bez postřehnutelných chyb, lidi se baví, začíná se i o dost víc pařit. Zvláštností u živých vystoupení VEIL OF MAYA je, že hrají s jedním kytaristou a druhá kytara je pouštěná nejspíše přímo ze stop, které jsou zvěčněny na CD. Zní to skvěle, ale přijde mi, že je to takový trošku podvod – člověk přijde na živou kapelu a slyší o mnoho více, než vidí. A například střídání různých sekaček by dalo určitě o mnoho více práce nazkoušet ve dvou, než se střídat s „kompjůtrem“. Zajímalo by mě, kolik lidí si toho na koncertech VEIL OF MAYA vůbec všimne a kolik z nich to třeba i mrzí nebo štve. Za povšimnutí ale také stojí prakticky nulové pauzy mezi jednotlivými songy. Při tempech a rytmech, které VEIL OF MAYA hrají, je to opravdu obdivuhodné.

Další v pořadí jsou SOILWORK, soudě podle počtu nově příchozích do sálu dnes přitáhli návštěvníků asi nejvíc. Na to, jak je to známá kapela, nezdá se, že by měli nějaký extra hvězdný manýry, na pódium se prodírají skrze čekající fanoušky, zdraví je a podávají si s nimi ruce. Od prvních tónů je vidět, že klubové pódium SOILWORK opravdu svědčí, což mi po koncertě potvrzuje i sám kytarista Sylvain Coudret, který osobně upřednostňuje právě klubový akce před open air festivalama. Rozpoutává se nekončící nadšení, kotel i peklo. Asi zbytečné podotýkat, že výkon je opět bezchybný po všech stránkách. Je až k neuvěření, že si SOILWORK po hodinovém setu nechávají úplně nakonec skladbu „Spectrum Of Eternity“, která patří k těm nejrychlejším (cca 240 bpm!!!). Z techniky bicích i kytar běhá mráz po zádech a o náročnosti zpěvu radši ani nemluvě. Mrda! 

S příchodem poslední vystupující kapely PERIPHERY se zdá, že možná o pár jednotlivců pod pódiem ubylo, ale pro mnohé právě nyní začíná hrát hlavní kapela večera. Zaznívají převážně věci z nového alba, což je pro mě trošku zklamání, protože jsem ho za prvý nestihl naposlouchat a za druhý je to někdy docela utahaný. Naštěstí došlo i na klasiku „Icarus Lives“, čímž si u mě malé mínus okamžitě umazali. (úsměv) Ale ani u nových songů se nikdo nenudil, atmosféru mají super a vše je navíc podpořeno propracovanou světelnou kulisou. Nakonec se tedy cítím být šťastný a uspokojen. Bohužel čas ubíhá až neskutečně rychle a tak, opět po perfektním výkonu, dohrávají i PERIPHERY, bubeník hází do davu své paličky, kytaristi trsátka (cha, jedno tam zůstalo i po odchodu většiny lidí, takže jsem se ho chopil já (úsměv)... a pohádky je konec.

Z pohledu platícího návštěvníka se akce povedla (nebylo narváno), z pohledu pořadatele asi příliš ne (nebylo narváno), nikdo k úhoně snad nepřišel, „Kuchařky bez domova“ vydělaly nějakou tu kačku a tak tedy konec dobrý, všechno dobré.


FOX TERRITORY po vystoupení

Když jste řikali, že si chcete hlavně zahrát, tak bylo „pěkný“, že jeden z vás si díky nějakýmu výpadku málem nezahrál... (úsměv)

Nó, byl to kábl. To se mi většinou nestává tohle, to spíš jemu (ukazuje na druhého kytaristu). Na zvukovce ale všechno fungovalo. A pak nešly ani mikrofony, nebyly vůbec zaplý... a přitom to bylo domluvený. (úsměv)

Odehráli jste všechno, co jste měli v plánu?

Tak jako jo. I když vlastně dva songy jsme nehráli, co ještě umíme. (úsměv) Měli jsme to naplánovaný s rezervou, protože jsme věděli, že se může něco stát. V úterý zas nehrála kytara Michalovi, máme smůlu na techniku a navíc nemáme moc peněz. (úsměv)

Jak dlouho vlastně hrajete?

Hrajeme spolu tak pět, šest let. Měli jsme chvilku i zpěváka, asi necelej rok, ale ten byl nakonec odejit. Měl trošku jiný představy než my a možná ho to i přestalo bavit.

Takže zpěvák byl, není a hledá se?

No tak hledáme, ale my to spíš tak řikáme, že ho hledáme, ale doopravdy pro to asi nic neděláme. (úsměv) Už nám napsalo pár lidí, ale buď jsou to lidi, co chtějí hrát covery a nebo umí jenom scream a growl. Vlastně se ještě neozval nikdo, kdo by uměl opravdu zpívat... a my právě hledáme čistej zpěv.

A hledáte v Brně teda?

Ani nám nejde tak o Brno, může být kdekoliv z ČR, není problém spolupracovat přes net a zkoušky dávat jenom občas, hlavně na sobě makat a pak jezdit na koncerty. Co se týče hraní, tak se snažíme dostat dál a doufáme, že budeme moct hrát i v zahraničí. Každopádně dneska je to zatím největší koncert, co jsme hráli.

A dobrý?

Jsme rádi, že se technika nakonec umoudřila, ale spokojený spolu úplně nebudeme asi nikdy. Třeba teď v úterý jsme měli koncert na Flédě a to bylo pocitově asi lepší než dneska. Trošku tam byl dneska takovej tlak, nejsme ještě úplně zkušení. Za tu příležitost jsme každopádně strašně rádi, nebylo to domluvený přes žádnýho známýho, prostě jsme chtěli na tenhle koncert jít a pořád jsme viděli, že je tam napsáno „+ support“, tak jsme si řikali, že asi pořád žádnej neni a že jim zkusíme napsat. No napsali jsme na e-mail a nakonec si to poslechli a ozvali se, že bysme si mohli zahrát půl hodiny před hlavním časem, než začnou hrát ostatní kapely. Samozřejmě některý lidi to na Facebooku zkritizovali, ale to tak bývá že jo, nakonec nikdo neutekl. (úsměv)

Tak díky za rozhovor.

Taky děkujeme.


Fotky: Pajulka Wild



Zveřejněno: 10. 12. 2015
Přečteno:
3534 x
Autor: Rajce2 | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář