Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

Prachatické těžce zařaditelné trio představuje bubeník Čert a kytarista Ivan.

Jihočeská kapela MASÁŽ je čerstvý pojem na naší scéně. A při tom hodně zajímavý. Takže se nedalo dělat nic jiného, než klukům poslat pár otázek na rozhovor, aby se o nich vědělo.

Rozhovor je převzatý z tištěného zinu Buryzone č. 21, v několika otázkách je aktualizován.

Hojte! Tak začneme klasicky historií, která je u vás ale docela krátká… Takže proč a jak vznikla MASÁŽ?

Ivan: Ahoj, vznik je bez pochybnosti od září roku (2013). Ale jak to tak bývá, pěknou řádku let jsme s Čertem tlachali o nějaké spolupráci.

Čert: Čus, je to tak a je to už dávno co jsem si pohrával s myšlenkou udělat s Ivanem nějaký projekt. Ivan tady na jihu vždy patřil za dobrého, ne-li virtuosního, kytaristu a já si říkal, že by bylo skvělé udělat nějakou nabušenost, jako třeba THE DILLINGER ESCAPE PLAN (ještě doplním, že to bylo v době, kdy tuhle kapelu moc lidí neznalo a měli venku jen první desku).  Ale jednak jsem se na to úplně necítil se svými technickými možnostmi, ale taky Ivan tady v Prachaticích moc nebyl. Studoval v Praze a kdoví kde se toulal.
Posledních pár let je však zpět a tak se spolupráce přímo nabízela. Domluvili jsme se, že uděláme jeden song na budoucí desku GRIDE jako bonus a tak se také stalo. Michal si dodělal basovou linku, ale jinak nikdo jiný z GRIDE již do toho nezasahoval. Už ve zkušebně to znělo jako dobrej úlet, ale nahrávka nás, myslím, samotné posadila na prdel. Bylo jasné, že v tom chceme pokračovat dál! Michal s námi zůstal, což je naprostá pecka. Jsem hrdý, že mám v kapele tak skvělé muzikanty!

Michal s Čertem jsou všem známí z GRIDE, ale co Ivan? Ten má zkušenosti a vzdělání převážně v klasické hudbě, nebo jak to nazvat, tudíž je tak nějak “jinde“… (úsměv)

Ivan: Je mi 39 let a není teda dost snadný mě zapytlovat. Ale přece až tak jinde nejsem. V době  vývoje na učilišti jsem byl většinu času zalezlej ve zkušebnách a asi nejvíc ve zkušebně thrash metalové kapely DETOREX, prožil jsem nejhustější “hosting - záskok“ v mém životě – v brutální death metalové kapele ABSCESY a v současnosti hraju i v HC kapele D.L.D., ve který jsem hrál na bicí asi v patnácti letech. Pak probíhalo období blues z let dvacátých, swingu z třicátých, be bob z let padesátých, free jazz, pak hups na flamenco, šup na baroko a hudbu artificiální, live electronic, no, a teď už zase flamenco, metal a MASÁŽ, klasika… Prostě mlýnek na hudbu.

Čert: Jen doplním, že Michal je původním “povoláním“ kytarista a hobloval (hobluje) v thrashové smršti PRESSBOIL. Poté jsem ho zlanařil na volný post basáka.
Ivánek je při své skromnosti jediný profesionální hudebník z kapely a při svém zaměstnání v LŠU je velice aktivní. Taková fabrika na muziku. (úsměv)

Co že jste se rozhodli tvořit zrovna tuhle hudbu? Jak vy sami ji vlastně nazýváte? Akustický grind, alternativa…? Je to docela dost daleko od všech těch kapel, ve kterých jste hráli, ne? Potřebovali jste změnu, byl nějaký vnitřní tvůrčí přetlak?

Ivan: MASÁŽ je odraz nás tří a našeho hudebního zájmu. Asi tak… Těžko se to dá shrnout v jeden jasnej styl… Ale kdybys mě držel na vidlích a měl-li bych ti říct, co to teda hrajeme, tak bych ti odpověděl, že taneční hudbu.

Čert: Nevím jak odpovědět. Prostě jsme spolu chtěli něco dělat, zřejmě jsme si jako osobnosti byli vzájemně zajímavý.:) Zaškatulkovat, to co děláme, bude nesnadné.  Je to fúze různých směrů a je tam kus progrese i avantgardy. Je to hudba pro posluchače s širším hudebním rozhledem.

Jak vůbec vaše hudba vzniká? Je někdo tím motorem, nebo jde spíš o nějaké improvizační jamování, ze kterého vzniknou skladby?

Ivan: Jamování neprovozujeme. Vždycky je celkem předpřipravená forma a jsou jasné rytmické počty v paternech. Kdo, jak, co a tak není důležitý.

Čert: Jednoznačně hlavní motor je Ivan. Přinese většinou už jasnou kostru. Pokud se nám to líbí, tuníme vše postupně do detailu. Takže o nějaké improvizaci nemůže být řeč, i když na některé „slabší“ povahy to tak může působit.

Poprvé vás mohli posluchači zaregistrovat na splitku GRIDE/SIDETRACKED, kde máte jeden song. A spousta lidí musela být dost překvapena…

Ivan: Myslím, že jsme hudebně udělali něco, co opravdu lze nazvat hudební Masáž.

Čert: Ano, o “Masáži“, prvním songu, po kterém se pojmenovala i kapela, se již zmiňuji výše a už jen z recenzí se dá usoudit, že je to pro lidi překvapením. Někdo to považuje za nejšílenější vál pod hlavičkou GRIDE a našel se i recenzent, který to zřejmě nestrávil a chápe to jako čistou improvizaci.  Zrovna tato věc je rytmicky jasně nalinkovaná a Ivanovi dalo docela práci, než nám ty počty narval do hlavy. Nakonec se skvěle osvědčily přisprostlé říkanky - pomůcky. Dobře se tak počítá a zároveň je to legrace. Příklad na 5 dob – KUR-VA-TY-PI-ČO.:)

Nakonec jste si sami letos vydali debutové CD „Kvok!“. To nedávno vyšlo pod hlavičkou NAAB i na kazetě. Jak jste s odstupem s CD spokojeni? Jaké máte ohlasy?

Čert: Jo, jo, cedo jsme si zafinancovali, páč neznáme žádného pošahance, který by se vydání ujal. Jsem s ním i s odstupem času spokojený. Rozeslal jsem pár kusů na recenze, ze kterých mám smíšené pocity. Jedna (z Echoes zinu) mi s termíny jako „skladatelská bezradnost“ nebo „bezúčelný chaos“ slušně hnula žlučí. Ale vesměs se jedná o celkem pozitivní reakce. Setkal jsem se s názory, že MASÁŽ je lepší spíše na živo než z CD. Těžko říct. Je to okrajová záležitost a hlavní je, že nás to baví!

Stejně jako je vaše hudba těžko zařaditelná a pro někoho může znít pouze jako bordel. Těžce uchopitelně může působit i titulní obraz vašeho CD. Můžeš říct, podle čeho jste malbu vybírali a kdo je za ní zodpovědný?

Ivan: Malbu jsme nechali na současné malířce Aleně Kubičkové, která měla „volný štětec“. Obraz na plátně vzniknul a řekli jsme si ano. Osobně na mne působí sarkasticky a vtipně. Prostě, jako by málo kdo předvídal, co se ve skladbách bude dít, působí tak i obraz.

Natočili jste to v Hellsoundu. Volba na studio a jeho kvalitu je jasná. Jak to, že jste sehnali termín…? Co na vaši hudbu říkal Honza?

Ivan: Honza je Mistr Kapák a říkal: „No teda… no ty krávo… a do… to nebude jen tak…!“ Vážim si ho moc. Termín se bukoval, jak říká Čert, “motivačním termínem“.

Čert: Jo, jo, Honzík to je prověřená kvalita! Termín se zamlouval hodně dopředu a na Honzovo návrh se nejdříve točila předprodukce. Akustická kytara a surově zahrané bicí je kombinace, kterou možná ještě nikdo neudělal a pro Honzu to byla výzva a zároveň ne zrovna jednoduchá práce. Myslím, že se mu to, co děláme, líbí.  Což je pro nás velká poklona. Ten chlapec je hudebně hooodně vybíravý. (úsměv)

A co na vaší tvorbu říkají návštěvníci koncertů/ přátelé/kolegové z kapel, které začínáte obrážet. Prý dokonce používáte i nějaké netradiční postupy (šutry, igelit, větrák), které by se klidně hodily do noise… Čím vším teda hudbu ozvláštňujete?

Ivan: Nečekaně jsem zjistil, že máme hodně fandů u undegroundových posluchačů, básníků, soudobých skladatelů a různých “noisáků“.  Od kovaných metalistů je reakce rozdílná, a proto jsem rád, že Michal do MASÁŽE dává metalovou basu na plno. Líbí se mi to a jeho hudební kvality MASÁŽ parádně opepřiliy! Jinak nápad s větrákem – využití alikvótních tónů s pomocí větru – je velmi starý… Sice jsem na to přišel sám, leč nevymyslel. Větrák je náhražka větru. Pak masážní drbátko a všelijaké preparace… Klasická hudba pazvuků, když chceš hrát bez digitálních nebo analogových krabiček a jdeš za přirozeností úderu a posloucháš i v divných zvucích melodii.

Čert: Zatím se setkáváme se samými pozitivy. Mám pocit, že se naše vystoupení opravdu líbí. Zatím jsme vystupovali spíše na UG akcích a tak netuším, jak by na nás reagovala jiná scéna. Ale věřím, že taky pozitivně. Dost nás to baví, je tam energie a vnímavý posluchač si to užívá s námi. Šutry, igelit… jsou taková třešnička na dortu a je to pro oko mnohem zábavnější než točení kolečkem. Dá se očekávat, že další hlučítka a břinkátka časem přibudou.

Na téma koncerty navážu. Na podzim jste se mihli dvakrát v Praze. Porvé na čistě metalové akci, zatímco ta druhá byla vyloženě „divnoakce“. Vy jako předkapela střeštěných SEBKHA-CHOTT. Jak jste si tyhle koncerty užili a kdo byl divnější, MASÁŽ nebo SEBKHA-CHOTT?

Čert: Obě akce byly skvělý! První zmíněná byla s KEEP ON ROTTING a PERFECITIZEN. Super kapely na výborné instrumentální úrovni. Parádní a slušně navštívená akce. Na SEBKHU dorazilo žalostně málo lidí. Jejich chyba. Byl to neskutečnej úlet a skvělej zážitek. Proti tomu je MASÁŽ dixie folk rock. (úsměv)

Místo zpěvu používáte spíš recitaci. Takže jaké je vaše textové poselství?

Ivan: Fantazie, prožitek, možná i něco o tom, aby spolubytí bylo v pohodě. A slovo samo o sobě mi přijde silné, tak proč mu dávat nějaké určité tóny v písňové formě.  Ale laj laj laj si zazpívám rád! Myslim, že i Michal se svým Grrrrrrrrrrrr si to užívá.

Od desky nějaký čas utekl, tvoříte něco nového, střádáte plány…?

Čert: Tvoříme, máme rozdělané další dva kusy. Určitě bych zase rád v budoucnu něco nahrál. Musíme vymyslet něco, co se nebude vůbec nikomu líbit. (úsměv)

Ivan: Určitě si zachováme čerstvý kebule při tvorbě a hraní, jako vždy!!!

Tak to by mohlo být všechno, dík moc a závěrečná slova jsou vaše…

Čert: Díky za prostor a zájem, ty kluku Ostrafská. Doufám, že si u vás někdy zahrajeme.

RECENZE


www.bandzone.cz/masaz

Zveřejněno: 13. 12. 2015
Přečteno:
4230 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář