Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

7.12.2015, Praha – Modrá Vopice

Lukášův report:

Hard Bones productions nezaháľajú a na druhý decembrový týždeň nám pripravili sériu fakt veľmi lákavých akcií. Na každý deň iný žáner, ale všetko vo vrcholnej kvalite. Nebyť pracovných povinností, určite navštívim každý koncert, ale toľko voľného času žiaľ nemám. Ja som si vybral pondelkový death metalový večierok s velikánmi juhoamerického death metalu PENTAGRAM CHILE, ktorí síce vznikli ako PENTAGRAM, no z dôvodu rôznych nedorozumení a zámien s americkou doom metalovou legendou rovnakého názvu si v roku 2012 k názvu pridali aj krajinu pôvodu. A ako predkapela sa predstaví brazílska banda NERVOCHAOS. Tu sa ešte trošku zastavím u hlavnej hviezdy. Keď si rozkliknete diskografiu tejto kapely, mohlo by sa vám zdať, že ide o nováčikov na death metalovej scéne. Ale zdanie niekedy naozaj klame. PENTAGRAM CHILE momentálne oslavujú 30. výročie svojej kariéry, počas ktorej párkrát došlo k pozastaveniu ich činnosti, no od roku 2009 už všetko funguje na plné obrátky a v roku 2012 uzrel svetlo sveta v podstate debutový album „The Malefice“. Ďalší zaujímavý fakt je, že v kapele pôsobí už len jeden člen, ktorý ešte sídli v Chile. Hlavný protagonista Anton Reisenegger sa po prelome tisícročí presťahoval do Európy, konkrétne do Španielska, súčasný basák pochádza z Veľkej Británie a v Chile žije už len bubeník. Ale to len tak na okraj...

Do Modrej Vopice, kde sa to celé koná, prichádzame približne hodinu pred oficiálnym začiatkom. Vždy dobre naladený Karlos nám vzápätí čapuje výbornú Plzeň a s Peťanom hneď vymýšľame, koho by sme vyzvali na zápas vo fotbálku. Nakoniec výzvu prijali tí najťažší možní súperi a tak sme sa po náročnom zápase po dlhšej dobe museli z „hracej plochy“ odporúčať s porážkou... ale tesnou! (smiech) Postupne sa to začína schádzať, aj keď návšteva odhadom tak 40 až 50 hláv nie je nič moc, no už si pomaly na poloprázdne koncerty začínam zvykať. Ľudia radšej budú remcať u piva, že sa nikde nič nedeje, resp. že je všetko strašne drahé a tak na koncerty chodí stále dokola len zopár tých istých srdciarov. Nič sa nedá robiť, dnes sme tu preto, aby sme si tú death metalovú smršť patrične užili.

S takmer hodinovým posunom spustí svoj set brazilská mlátička NERVOCHAOS. Kapelu som predtým vôbec nepoznal a ani pred vystúpením som si nijak výrazne ich tvorbu nenaštudoval, no od začiatku do nás v plnom nasadení pália jeden riff za druhým. Kapela hraje taký ten tradičný juhoamerický death metal, ktorý by sa dal zrovnať napríklad s KRISIUN, ale nijak nevybočuje z priemeru, no naživo a s dobrým zvukom to funguje celkom dobre. Sympatický spevák a gitarista sa snaží gestami spustiť moshpit, ale vzhľadom k tomu, že pred pódiom nestojí takmer nikto, by to šlo len veľmi ťažko. Mňa každopádne NERVOCHAOS bavili, ale cca 40 minútový set bol tak akurát. Dhšie by som sa na to už možno nevydržal dívať aj vďaka tej najškaredšej gitaristke, akú som vo svojom živote videl. (smiech)

Na hlavných účinkujúcich večera som sa tešil náramne. PENTAGRAM CHILE som videl pred dvoma rokmi na Brutal Assaulte. Vtedy vystupovali na veľkom stagei a v čase okolo obeda, čo mi u podobných „klubových“ kapiel trošku vadí a ja si to jednoducho nedokážem užiť tak, ako by sa patrilo, aj keď je všetko zahraté na výbornú. Každopádne pre mňa dovtedy neznáma kapela ma zaujala a na klubový koncert som od tej doby čakal, až som sa konečne dočkal. Anton a spol. nastúpia na pódium a hneď sa začnú diať veľké veci. Surový a agresívny death metal s miernou príchuťou thrash metalu ma takmer okamžite donutí odhodiť zábrany a ja si to celé začínam poriadne užívať. Skvelý zvuk, skvelé riffy, ťažkotonážna basa ťažkotonážneho basáka a presné bicie na mne nenechajú nitku suchú. Kapela hraje s takou vervou, že to po pár skladbách nevydrží blana na kopáku a neskôr ani struna na gitare. No páni su profíci a takéto maličkosti ich určite nedokážu rozhodiť. V tomto vysokom tempe to celé pokračuje a pre mňa osobne nastáva vrchol, keď sa z reprákov ozve úvodný riff ku skladbe „The Death of Satan“. Prvá pieseň ich veľkej dosky je pre mňa zároveň aj ich najlepšou skladbou. PENTAGRAM CHILE prišli a rozprášili Modrú Vopicu na mikročasti. Fakt paráda, pre mňa určite jeden z najlepších koncertných zážitkov tohto roku.

Je koniec, čo je trošku smutný fakt a určite by som zvládol aj viac, no takto to nefunguje. Po koncerte si urobíme spomienkovú fotku s frontmanom PENTAGRAMU, ja neodolám a kupujem si ešte tričko. Bol to skvelý večer, za ktorý veľká vďaka patrí nielen kapelám, ale samozrejme aj organizátorom, bez ktorých by nič podobné vzniknúť nemohlo. Absolútne  uspokojení a nadšení sa pomaly poberáme na metro a doma konečne do toho najlepšieho miesta na svete, do postele.


Peťanův report:

Týden nabitý koncerty odstartoval hned v pondělí dvojitou porcí death metalu. Po příchodu do klubu ve mně hlodá myšlenka, že se na týden do Modré Vopice nastěhuji (úsměv). Pondělní večer pak něco po půl deváté odstartovali brazilští hosté NERVOCHAOS. Jejich death metal od začátku dával tušit, kde kapela čerpala inspiraci. Vliv KRISIUN a možná i trochu MORBID ANGEL byl slyšitelný, přesto technicky se jednalo o jednodušší záležitost. Klasické postupy, chytlavé vyhrávky a pár thrashových riffů. NERVOCHAOS byli průměr, ale mě celkem bavili. Snad jen na kytaristku se prostě nedalo dívat. (smích) Možná v případě, kdyby jí KING DIAMOND použil jako součást svého vystoupení, např. při skladbě „Voodoo“…

PENTAGRAM CHILE jsou kult i přes to, že v osmdesátých letech fungovali jen pár let a ani nevydali velké album. S tím přišli až v roce 2013 při svém návratu. A od začátku do nás trojice kolem frontmana Antona Reiseneggera pumpovala old schoolový death/thrash metal jak se patří. PENTAGRAM CHILE mají na svůj žánr poměrně dlouhé skladby a ty jsou také patřičně pestré. A tak od nekompromisních sypaček postupně přecházeli ke střednětempým pasážím, kde vynikala Antonova hra na kytaru. Zde ale bylo jediné slabé místo koncertu. Zkrátka a jednoduše – chyběla druhá kytara a tak některé pasáže oproti desce vyzněly polovičně. Škoda. I tak se ale jednalo o parádní staroškolský nářez a nic na tom nezměnily ani dva technické problémy a vynucené pauzy – jednou problém s bicími, podruhé prasklá struna. Skladby jako „Spell of the Pentagram“, „Profaner“ nebo „Demoniac Possession“ musely bavit. Jako tradičně byl ve Vopici dobrý zvuk, ale tentokrát slabá návštěva. Mám blbej odhad, ale tipuju něco kolem 30 - 40 metalheads, z nichž půlka byli cizinci žijící v Praze. Konec před jedenáctou a hurá domu. Díky za tuhle akci!

Fotky: Ignor


Zveřejněno: 08. 12. 2015
Přečteno:
3436 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 12. 2015 10:17 napsal/a Lukáš
Vterka
No ale ja zas nemám podpísanú dosku od Abysmal Grief :-))
09. 12. 2015 10:07 napsal/a Peťan
Krasavice
tak o holkách ze Saturnine by měl vyprávět hlavně Lukáš, já to tak jednoznačný neměl, ale to on jim vlezl až do dodávky chacha :-)))
09. 12. 2015 09:44 napsal/a Coornelus
Modelína
slušná :-))) Jen jestli trochu nekecáte. Vypadá podobně jako ty krasavice ze Saturnine a ty se vám líbily :-)))