Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

kniha 2015, New Dark Division / Česko

Je čas hrdinů. A ne ledajakých hrdinů – hrdinů nové fronty! Neboť HRDINOVÉ NOVÉ FRONTY (HNF) slaví 30 let od založení. A slaví, jak se patří. Během letošního podzimu vyšly hned tři zajímavé počiny, které vzdávají hold zřejmě nejvýraznější punkové kapele osmdesátých let, a taky dotvářejí mozaiku příběhu party, která dodnes vzbuzuje zájem fanoušků i emoce. Vedle knihy, jež bude předmětem následujících řádků, vyšla reedice jediné gramodesky „Válečný území“ a dále komplet 2CD+DVD s raritními záznamy a posledním koncertem kapely v roce 1988.

Předešlý odstavec (nyní jen kosmeticky upravený) jste si mohli před pár dny přečíst na úvod recenze LP HNF „Válečný území“, tady se objevuje pouze pro pořádek... (úsměv)

Petr Štěpán není jen hlavní postavou HNF a XIII. STOLETÍ, ale také příležitostným spisovatelem. Několikrát vydaná „Kniha Nosferatu /Vampýrská bible/“ patří léta k vyhledávaným dílům nejen mezi fanoušky hororů a dalších obskurních záležitostí, v posledních pěti letech k ní přibyly další publikace obsahující básně a povídky („Zpovědnice“, 2010) nebo existenciální úvahy („Nový věk temnoty“, 2013). Nyní se pustil do sepsání historie skupiny HRDINOVÉ NOVÉ FRONTY, s níž toho v letech 1985-1988 zažil opravdu hodně.

Na úvod Petr uvádí politické a společenské souvislosti doby, která světu přinesla punk (70. léta, Anglie), následně i krátce zmiňuje, jak se punk „líbil“ vládnoucím složkám v socialistickém Československu (kam dorazil se zpožděním na přelomu 70. a 80. let). Jde o všeobecně známé skutečnosti, ale třeba to něco dá mladým čtenářům, kteří nemají jasno. Jasno asi mají všichni v tom, že za komunistického režimu to žádný pankáč neměl snadné, a ještě těžší to měli ti, kteří začali dělat rámus a vyřvávat texty plné válek, deziluze a nenávisti, navíc v městě na Vysočině, kde to bylo ještě složitější než třeba v Praze.

V knize je popsána celá historie kapely od založení na troskách dvou jiných, shánění nástrojů, koncertování na utajených akcích, problémy s StB, až po rozporuplně vnímané události typu vystoupení na Rockfestech v Paláci kultury nebo výletu do Ruska. Ten se uskutečnil v době Gorbačovovy „perestrojky“, kdy už začaly ledy tát, nicméně řada ortodoxních punkerů to měla HNF za zlé a vnímala to tak, že se paktují s vládnoucí stranou, k čemuž přispívaly i články v oficiálních tiskovinách (Mladá fronta, Gramorevue...). Autor vše popisuje bez emocí a vysvětluje, jak to tehdy bylo, i když v některých věcech už mu paměť neslouží. Což mi přijde jako škoda, třeba z toho Ruska bych si rád přečetl nějaké úsměvné nebo absurdní historky, ale Petr už si nepamatuje ani to, jestli odehráli celý plánovaný set...

Kniha je napsána čtivým slohem, leč vcelku obyčejným, místy by se dalo říci zkratkovitým, což je dáno častým používáním jednoduchých vět. Malý příklad: „V roce 1986 jsme natočili svou první zvukovou nahrávku, kterou jsme pojmenovali – Válka. Byla to zásadní událost. Něco prvního a hmatatelného. Dali jsme do toho úplně všechno.“ Samozřejmě takhle není psáno všechno a neberu to jako nějakou překážku, ale všiml jsem si toho...

Část knihy tvoří zajímavé dobové komentáře a reportáže, které vycházely v punkových fanzinech, z nichž jeden z prvních (ne-li vůbec první), „Punk maglajz“, připravoval právě Petr s kamarády. Tyhle materiály jsou zajímavou ukázkou toho, jak se tehdy psalo, ale hlavně toho, co kapela absolvovala a s jakými potížemi se potýkala. Všechno to dneska působí jako z jiného světa a, aniž bych chtěl moralizovat a přivolávat staré pořádky, je svým způsobem škoda, že dnes je všechno tak snadné.

Paradoxně mi nejzajímavější částí knihy přijde závěr týkající se konce HNF a taky případného comebacku, ke kterému kapelu pořád někdo přemlouvá. Nebudu prozrazovat více, jen uznale přitakám nad tím, jak to Petr dneska vidí. Respekt.

Na 67 stran povídání o HNF navazují stránky obsahující kompletní texty HNF ze všech pěti demosnímků (zařazeny jsou i reprodukce původních ručně psaných originálů, v nichž lze tu a tam najít nějaké odlišnosti od finálních verzí), diskografii, spoustu dobových fotografií a nechybí ani profil autora, který si podle všeho vydal knihu ve vlastní režii, byť pod logem New Dark Division. Svědčí o tom tahle slova, která si rovněž zaslouží respekt: „Na vydání této knihy nebyl uplatněn žádný sponzorský dar, státní grant či městský fond. Byla realizována bez jakékoli finanční pomoci, pouze vlastním nákladem autora.“

Seznam kapitol:
  • Kurva, přečti si to!
  • Generace Punk!
  • Na barikádách z popelnic
  • Roky 1985-1986
  • Rok 1987
  • Rok 1988
  • Kompletní soubor textů

208 stran

www.xiiistoleti.com


Zveřejněno: 20. 12. 2015
Přečteno:
4036 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 01. 2016 00:59 napsal/a rastezz
sháním/koupím
taky bych rád knihu sehnal popřípadně nabídněte na mail podol.david@seznam.cz dík
04. 01. 2016 13:19 napsal/a Martin
..nestihl jsem knihu koupit, nabídnětě prosím
..pokud se někomu kniha nelíbí nebo jí přečetl a již jí nechce nebo nepotřebuje, dejte prosím vědět, rád nepoškozenou knihu odkoupím. kontakt: Polly.Ra@seznam.cz (604 813 355)
21. 12. 2015 22:29 napsal/a Johan
Bury,
máš recht, ale mě to bavilo číst, dokonce jsem přelouskal i všechny texty. (úsměv) Samozřejmě by to šlo smrsknout do nějaké brožurky o polovičním rozsahu, taky bych si rád početl víc, to jsem i zmínil, ale obecně mám podobné publikace rád a koupě nelituju. Něco nového jsem se přece jen dověděl...
21. 12. 2015 12:22 napsal/a Bury
Johane
fakt tě to baví? Sic čtivě napsáno, těch pár desítek stran textu je zábavou ani ne na odpoledne. Ač sběratel, možná lituji, že jsem si ji pořídil. Jedna z nezbytečnějších knih o kapele, co mám. V podstatě vše je zmíněno v knize Kytary a řev na pár stranách. Zvolením vhodného řádkování a velikosti písma, tak to v BZ zabere tak 8 stran!:) Navíc se mi nelíbí ten antipunkový přístup ohledně žádání povolení citací...!!!