Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

29.11.2015, Praha – Modrá Vopice

Pohled první – thrashmetalový: Peťan

V neděli nad ránem jsme se vrátili z Německa, kde všem vytřeli zrak a sluch thrashoví veteráni DARKNESS. Vstávačka v devět, v poledne oběd a ve dvě už směr Praha. Únava prvotřídní, počasí typicky podzimní a nikam se mi moc nechce. Jenže večer hrají v Modré Vopici Američané VEKTOR. Navíc s dvěma výbornými předkapelami – ANGELUS APATRIDA a DISTILLATOR. Do mého nejoblíbenějšího klubu v Praze přicházíme krátce po sedmé hodině. Karlos je za barem tradičně dobře naladěn a už roztáčí první Plzeň. Stíháme i dva matche ve fotbálku, oba vítězné (úsměv). Pomalu se to začíná scházet a výsledkem je prvotřídní návštěva. Opravdu jsem nečekal, že dorazí úplně narvaná Vopice v neděli večer na tři kapely, které nejsou zase úplně tolik známé. I když VEKTOR přijeli do Česka poprvé… Každopádně účast byla skvělá a atmosféra perfektní od první kapely!

Tou první kapelou byli Holanďané DISTILLATOR. Tuto trojici jsem poprvé zaregistroval až v rámci tohoto turné a po poslechu jejich letošní desky „Revolutionary Cells“ mi bylo jasné, že tohle bude ta pravá thrashová smršť. A od prvních riffů se mi to okamžitě potvrdilo. Neskutečně energický thrash metal se správně uřvaným vokálem. Ten zpestřoval svým chorobným a vlastně i trochu crustovým řevem basák. Ačkoliv DISTILLATOR hrají jen ve třech, díky jejich pohybu bylo kluků plné pódium. Celou kapelu pak táhne zpěvák/kytarista Laurens, na jehož hru byla radost pohledět. DISTILLATOR hráli půl hoďky, během které smetli celou Vopici z povrchu zemského. Na úvod opravdu skvělá kapela, která svoji tvorbu okořenila i perfektním coverem „Black Magic“ od SLAYER. Thrash jak řemen!

Španělské hosty ANGELUS APATRIDA jsem měl možnost vidět počtvrté a na rovinu říkám, že se jednalo o jejich nejlepší koncert, který jsem navštívil. Neskutečným způsobem namakaný thrash metal amerického střihu někde z počátku devadesátých let. Kromě klasických thrashových sypaček a old school pojetí se klukům skvěle daří zakomponovat i trochu groove metalu a vlivu PANTERY. Ovšem i tak je to prvotřídní stará škola s obrovským množstvím změn, melodií a zpěvných pasáží. Polako je ukázkový frontman a svým sympatickým a energickým projevem si získal všechny na svou stranu. Klub zobal ANGELUS APATRIDĚ z rukou úplně všechno a já si mohl vymlátit palici. Úplně v první řadě s výborným zvukem a tím nejlepším možným kontaktem s kapelou. ANGELUS APATRIDA letos vydala své páté album „Hidden Evolution“ a abych řekl pravdu, tak se u mě zařadilo do průměru. Ovšem naživo zněly skladby „Immortal“, „End Man“ nebo „Serpents of Parade“ naprosto skvěle. K tomu ANGELUS APATRIDA přidala několik svých starších kousků – „Violent Dawn“, „Vomitive“, „Give´em War“ a „You´re Next“. Dílo zkázy bylo dokonáno. Propocenej pospíchám k baru pro pivní pomoc. ANGELUS APATRIDA mě naprosto zničila!

Laťka byla nasazena opravdu vysoko, netrvalo dlouho a přišel i zlatý hřeb večera – VEKTOR! Čtveřice po přesídlení z Arizony do Philadelphie zraje jako víno a Praha toho byla důkazem. Vůbec první návštěva Česka těchto old school maniaků odstartovala desetiminutovou parádou zvanou „Cosmic Cortex“. Jak už stopáž skladby napovídá, v případě VEKTOR se jedná o vysoce technický a progresivní thrash metal. Čtveřice střídala thrashové nálety s klidnějšími pasážemi, kde vynikali všichni muzikanti. Oba kytaristi se střídali v sólech, bicman Blake Anderson pak s nezvykle rozestavěnou soupravou bicích diktoval vražedné tempo i poslední minuty našich životů. VEKTOR bez výraznějších průtahů sypali jeden válec za druhým a někomu mohli připomínat staré VOIVOD. Já bych se spíše držel jednoho z názorů, který zněl ve stylu, že VEKTOR jsou vlastně thrashmetaloví DEATH. A to podle mě sedí. Technicky skutečná extratřída. A to jak starší skladby „Accelerating Universe“, „Black Future“ nebo „Tetrastructural Minds“, tak i celkem čtyři nové skladby, které vyjdou na nové desce počátkem příštího roku. Vrcholem koncertu VEKTOR pak byla hitovka „Asteroid“, při které jsem měl pocit, že každou chvíli na Modrou Vopici spadne mimozemské těleso. VEKTOR pro mě byli vládci večera a jsem neskutečně rád, že jsem tuhle partu mohl vidět. Pochvalu zaslouží jak triko VIO-LENCE Davida DiSanta, tak i triko WATCHTOWER basáka Franka China (úsměv).

Je po všem. Všechny tři kapely odvedly neskutečný výkon, který pro mě osobně měl vzrůstající tendenci. Skvělé na celé akci byl fakt, že každá kapela hrála thrash metal úplně jinak. Pokud někdo tvrdí, že je thrash o ničem, je hluchej. Zde byla nádherně slyšitelná rozmanitost v rámci jednoho žánru. Celý večer panovala výborná atmosféra a především perfektní zvuk. Miluju tenhle klub!!!! Na konci už zbyla jen trocha času na rozloučení se s mnoha kamarády, osobní poděkování kapelám, koupení nějakého merchu a společnou fotku s VEKTOR. Velké díky pak patří pořadatelům. Za málo peněž hodně muziky. Vše výborně uspořádané a na neděli rozumný konec celé akce. Jednalo se o nejlepší thrashový koncert v Praze za poslední rok a něco. Kdo nebyl, přišel o hodně. Díky a v Modré Vopici velmi brzy na viděnou!


Pohled druhý – pro změnu opět thrashmetalový: Lukáš


Posledná novembrová nedeľa bola určite sviatkom pre mnohých vyznávačov thrash metalu. Hard Bones productions nám do Modrej Vopice stiahli veľmi lákavé turné, ktoré vynechať by bol ťažký prehrešok proti thrashmetalovým zákonom. Európske kluby momentálne obráža americká progresívna thrashmetalová svorka VEKTOR, ktoré sekundujú španielskí ANGELUS APATRIDA a mladí, ale veľmi nádejní, DISTILLATOR z Holandska. To všetko na nedeľnej zastávke v Prahe.

Do zatiaľ skoro prázdnej Vopice prichádzam spolu s Peťanom a Evinou krátko po siedmej hodine a ja si to hneď namierim k merchu. Vzhľadom k tomu, že mám vďaka finančnej predvianočnej tiesni pauzu v nakupovaní vinylov (úsmev), sa moja pozornosť upiera len na tričká a šiltovku, ktorá nakoniec, po dlhom váhaní, nájde miesto na mojej hlave. Medzitým sa už klub pomaly plní, do začiatku ešte nejaký čas zostáva, tak je tu dosť priestoru na pokec s kamarátmi a samozrejme fotbálek, bez ktorého si už návštevu Modrej Vopice neviem predstaviť (smiech).

Avízovaný začiatok o 20. hodine sa trošku pretiahol a s miernym meškaním thrash párty zahájili mladíci DISTILLATOR. O tejto kapele som donedávna nemal žiadne potuchy a dozvedel som sa o nich až z plagátu k turné. Na konte majú zatiaľ EP z roku 2013 a  jeden album, ktorý vyšiel na začiatku tohto roku. Z toho prevažne postavili set, ktorý to pred pódiom dokázal slušne rozprúdiť. Príjemný staroškolský thrash s chytľavými riffmi a skvelými sólami, ktorým na kráse pridala dvojica delay a reverb, nemohol nikoho z prítomných uraziť. A keď sa z reprákov začala valiť smršť v podobe coveru „Black Magic“ od SLAYER, tak to v prvých radách pred pódiom vyzeralo celkom nebezpečne.

Kvarteto zo španielského Albacente ANGELUS APATRIDA je na európskej scéne už trošku väčším pojmom než hore menovaní Holanďania a tak aj nároky na ich vystúpenie boli trošku vyššie. A od začiatku sme všetci dostali to, čo sme očakávali a potrebovali. Skvelý zvuk (ale to je vo Vopici štandard) dal vyniknúť dobrým inštrumentálnym schopnostiam všetkých muzikantov. Striedanie rýchlych sypavých pasáži s pomalejšími až groove melódiami a riffmi vyznelo veľmi zaujímavo a miestami mi APATRIDA pripomínala PANTERU v ére okolo albumu „Vulgar Display of Power“, no určite tam bol cítiť aj vplyv takých velikánov ako napríklad TESTAMENT. Na druhej strane im nechýbala sebevlastná dravosť a skladby ako „You Are Next“ či „End Man“ ich set dokázali vyšperkovať  takmer k dokonalosti. Osobne som si ich show užil a pre ďalšie pivko som si šiel absolútne spokojný.

Najväčším ťahákom akcie boli samozrejme VEKTOR. Celý víkend som si  prehrával dokola ich dve dosky a nevedel som sa dočkať nedeľného večera. Takúto muziku dnes moc kapiel nehrá. VEKTOR veľmi výrazne čerpajú z odkazu VOIVOD, o čom okrem ich tvorby svedčí aj ich logo a basákova kérka na pravom ramene (úsmev). Američania nám hneď skraja naservírovali prvú skladbu „Cosmic Vortex“ z ich aktuálneho albumu „Outer Isolation“ a ukázali, kto celý večer ovládne. Úvodnú vybrnkávačku vystriedal voivodovský nástup a potom to už len sypalo a sypalo. VEKTOR sú veľmi zdatnými muzikantmi a ich technicky vyspelá a komplikovaná hudba plná zvratov a zmien melódií zaujala moju pozornosť tak, že som úplne stratil pojem o časopriestore a nechal som sa uniesť na výlet do iných vesmírov a dimenzíí, kde majú VEKTOR svoje kráľovstvo. Za zvukov „Tetrastructural Mind“, „Deoxyribonucleic Acid“, eposu „Accelerating Universe“  či nových skladieb z pripravovaného albumu to bol ten najlepší výlet, aký som si mohol na nedeľný večer naplánovať. Energický prejav každého člena kapely ma dostal a tak trošku schuldinerovský škrekot kučeravého Davida DiSanta sa mi celý koncert zarýval hlboko pod kožu.  Hodinka a niečo v tejto spoločnosti ubehla strašne rýchlo a mne zostáva už len dúfať, že sa naše cesty čoskoro niekde znova pretnú. Bola to jedným slovom paráda!




Zveřejněno: 03. 12. 2015
Přečteno:
3600 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 07. 2021 19:28 napsal/a 4H
DISTILLATOR
= CRYPTOSIS a na kontě mají letošní debut "Bionic Swarm".