Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD 2015, vlastní náklad / hardcore/rap / Česko

Kapela STRAIGHT, působící na scéně už cca deset let, hraje u nás poměrně ojedinělou kombinaci hardcore a rapu. Své řemeslo pánové ovládají na výbornou, na koncertech do lidí tlačí solidní dávky energie a jak by řekl klasik, myslí to upřímně. Nicméně koncerty jsou jedna věc, ale co se týče studiových nahrávek, respektive plnohodnotných alb, dávají si tihle týpci někdy docela načas. Nyní ten čas přišel a do rukou se mi tak dostává dlouhohrající album s názvem „V očích tma“.

CD uvádí krátké nenucené intro, jehož základ tvoří hutná basová linka a jednoduché bicí, k tomu pár samplů a záseků kytary, a aniž by si to posluchač uvědomil, plynule přechází do prvního plnohodnotného songu. Ten byl přednedávnem vypuštěn k poslechu jako ochutnávka, vábící k poslechu celého alba, ať už z nosiče nebo živého vystoupení. Palba z ostře nabité brokovnice jménem STRAIGHT začíná, jsou tu zpět, na nic se neptají, na nic nečekají, bez dalších okolků startuje neúprosný diktát. Místy se jedná o diktát dvojjazyčný, přecházení mezi češtinou a angličtinou však poslech neruší a sám sebe občas přistihnu, že si změny jazyka všímám až po několika slovech či dokonce větách. Nápad dobrý, provedení výborné, navíc kapelou STRAIGHT již dříve ověřené, takže proč ne. Jen tak mimochodem se v tomto songu také seznamujeme s Afarastafou - novým členem kapely na pozici druhého mikrofonu (rozhodně si však neplést s pozicí „druhých houslí“). Jeho přezdívka zřejmě není úplně náhodná, jelikož mně během poslechu jeho projevu několikrát v hlavě naskakuje spojení „rasta zpěv“. Nevím, jak toto občasné zabarvení hlasu dále popsat, takže kdo nechápe, musí si to holt poslechnout sám. (úsměv) Řekl bych, že v tomto songu STRAIGHT dávají nahlédnout téměř do všech svých trumfů – silný kytarový sekačky podpořený nasraným štěkotem zpěváka Magiona, následnej přechod do rapů s oním „rasta“ chraplákem a samozřejmostí je také smysluplný text. Funguje to, valí to a přitom se cédéčko ještě nestačilo ani pořádně roztočit.

V dalším songu tahle banda rozhodně nepolevuje a k dobru přidává i líbivej melodickej refrén. Nemohu jinak, než citovat kapelu HORKÝŽE SLÍŽE a napsat, že to je „silný refrén jak hovado“ (zde se ovšem o žádnou parodii nejedná). Čtvrtej vál s názvem „Vendeta“ je z alba rytmicky a pocitově asi nejtvrdší, po krátké předehře začíná sypačka, ve které zaslechneme i jednoho z hostů Freda (NOOSTRAK, ex SMASHED FACE a TRANSLUNARIA). Z mého pohledu se zde host trošku ztrácí, kdybych o něm předem nevěděl, nevšiml bych si ho, na druhou stranu ale ani nepřekáží. (úsměv)

U pětky se STRAIGHT místy podobají současným (a zároveň i dávno minulým) X-CORE, o vykrádání bych ale nemluvil, kluci se drží převážně svého kopyta. Malinko si zde také odpočinem od kytarových sekaček. Ty se opět vynoří ve „Smrtce“, jejíž text v bookletu ale nenalézám, zřejmě kvůli tomu, že ho napsal další z hostů - Wata (FILTHYMINDS). Opět velmi silný refrén a to z pohledu textu i melodie zpěvů.

Co se stane, když se vožereš někde, kde tě zrovna neberou a navíc „máš blbý kecy“, se dozvíš v dalším rytmicky hodně našláplým songu „Looser“. Z kadence a nasranosti zpěváci ani zbytek kapely stále neubírají, skoro si řikám, že do Jihlavy asi radši chlastat nepojedu. (úměv) Osmá skladba mi zní asi „nejprázdněji“ z celého alba, i když i během ní se několikrát přistihuji při kývání hlavou do rytmu. Řadu nových songů zakončuje „The End“, který se mi naopak jeví jako nejkomplexnější. Je zde jemná předehra, za ní hned úderný riff a pak zas v krátké mezihře velmi klidný melodický zpěv. S tvrdšími, až hodně nasranými riffy se zde střídají pasáže měkčí, podtržené líbivými vyhrávkami a vše protínají opět velmi slušně nasázené rapové diktáty s povedeným textem. Super.

Zdálo by se, že už toho bylo dost, ale placka se stále točí a přicházejí na řadu bonusy. Na prvním STRAIGHT ukazují, že v českém undergroundu žije po boku hardcoru a metalu i hip hop. Kluci za to berou pěkně od podlahy a i když tenhle styl zrovna nemusíte, je třeba uznat, že je to slušná práce. Samozřejmě v porovnání s předchozími skladbami je to takový sušší. Aby ne, chybí zde kytary, bicí mají úplně jinej nádech a už to tudíž celkově prostě není takovej nářez. Nicméně pustit si to samostatně, dovedu si představit, že to rozkejve i hlavu nejednoho metaláka, nebo čistokrevného příznivce HC, kterej by si takovou věc normálně nikdy nepustil (a teď mě kamenujte - úsměv).

Protože jsou následující dvě skladby staršího data výroby, byla hiphopová vložka velmi chytrým tahem, jelikož nechá trošku zapomenout na zvukovou kvalitu nových nahrávek a posluchač se může lehce posunout časem zpět, aniž by byl vyrušen náhlou změnou zvuku. Singl „Nečekej“ byl na veřejnost vypuštěn v roce 2013 a zase je to hodně slušnej nářez. Je zde cejtit, že kluci předtím relativně dlouho nic nenatočili a chtěli pustit ven něco, co v nich dlouho doutnalo a za co se nebudou muset stydět.

Ani o čtyři roky starší singl „Reprezent“ (k němuž se mimochodem točil i klip, který z neznámých důvodů nikdy světlo světa nespatřil) si rozhodně v ničem s předchozími skladbami nezadá. Zde je změna v kvalitě zvuku nahrávky citelnější, není to rozhodně žádná tragédie, ale posun slyšet lze. Je určitě dobře, že celé CD hraje lépe než 6 let starý singl. Každopádně opět solidní nálož. Navíc je nahrávka přikořeněna i rapem hosta Efka (PIO SQUAD) a několika DýdžeJskými „zavrzáními“ na gramofonovou desku. Nové album tak tedy symbolicky uzavírá starý singl.

Na závěr ještě pár vět, abych to všechno trošku shrnul a doplnil o svůj celkový dojem. Na celé nahrávce jsou opravdu velice propracované zpěvy a posluchač si některých detailů všimne až po několikátém poslechu, protože je zprvu bere jako samozřejmost a to z důvodu, že dokonale zapadají do nálad jednotlivých riffů, potažmo songů. Jedná se o různé nádechy, povzdechy, nebo nasraný „náběhy“ do zpěvů, všechno to sedí doslova jak prdel na hrnci. Těžko si představit, kolik času zpěváci museli kvůli těmto vychytávkám strávit ve studiu. Co mě občas nutí k zamyšlení, je fakt, že STRAIGHT mají jen jednoho kytaristu, což na nahrávce samozřejmě znát není, ale pořád si říkám, jak bude tohle všechno znít naživo? No nezbude nic jiného, než se zajít podívat osobně.

Obecně na nahrávce těžko hledám vyloženě slabší místa a tak z mého pohledu nakonec ten jeden symbolickej „bodík“ album ztrácí za grafické zpracování bookletu. V porovnání s texty, zpěvem i hudebním podkladem, je až poměrně nenápadité a například fotka kapely na poslední straně do celkového designu opravdu ne a ne zapadnout.

Seznam skladeb:
  1. Intro
  2. Je to hra
  3. Ostře nabroušenej den
  4. Vendeta
  5. Sirotek
  6. Smrtka
  7. Looser
  8. Jeden život jedna šance
  9. The End
  10. I Gotta Go
  11. Nečekej
  12. Reprezent

Čas: 41:00

Sestava:
  • Magion - zpěv
  • Afarastafa – zpěv
  • GuitarV - kytara
  • Gindrick - basa
  • gravYY - bicí, zpěv

http://bandzone.cz/straight2
https://www.facebook.com/STRAIGHT-147230809226


Zveřejněno: 02. 12. 2015
Přečteno:
3284 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Rajce2 | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář