Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD-R 2015, vlastní náklad / crossover/rock / Česko

Když jsem si několikrát přehrál cédéčko velešínské kapely A SWEETWATER TRICK (dále jen AST), tak jednou z věcí, která mě napadla, bylo, že tahle parta to vzhledem ke svému poměrně širokému hudebnímu záběru nemá se získáváním fanoušků asi zrovna jednoduché. Né, že by teda na CD byl folk vedle dechovky, to vůbec ne, naopak je to pořádná porce rocku, metalu a spousty další tvrdší muziky, ale jelikož jsou i v rámci zmíněných stylů někteří posluchači vcelku vyhranění a nad sebemenším výletem mimo žánr ohrnují nos, tak skalní fans AST rozhodně musí být spíše hudební všežravci, než nějací „ortodoxáci“ (úsměv).

Pojďme tedy k albu samotnému. Deska nazvaná „What If?“ byla natočená od srpna 2014 do února 2015, v diskografii skupiny jí patří číslo čtyři (i když se jedná o první plnohodnotné CD) a přináší celkem 11 skladeb, které byly vytvořené v letech 2004 – 2015 (některé z nich vznikly ještě před založením kapely) a jsou tedy v podstatě takovým průřezem dosavadní tvorby AST. A právě i skutečnost, že songy byly složené v průběhu 12 let, má zřejmě tak trochu vliv na docela velkou hudební pestrost a barevnost. Dohromady by se to všechno asi pro zjednodušení dalo nazvat crossoverem, ale myslím si, že při poslechu CD si na své přijdou jak fanoušci tvrdších odnoží, jako v tomto případě může být třeba hardcore nebo metalcore, tak i příznivci rockovější a veselejší muziky. Do první skupiny bych mohl zařadit třeba písně „IDML“, „Unbless Parasite“ nebo „Prove Me Wrong“, do druhé pak například „OPS“, „Regrese“ nebo titulní „What If?“, ale úplně vyhraněné to zase taky není, jelikož i tvrdší věci obsahují jemnější pasáže a naopak zase rockovější pecky mají též svá drsná místa. Drtivá většina skladeb je otextovaná v angličtině, výjimkou jsou dvě nejstarší věci (obě z roku 2004) a to čtyřka „Regrese“ a osmička „Zítra“, a musím říct, že obě právě zmíněné písně patří z celého alba k mým nejoblíbenějším. Zajímavostí je, že v základním nástrojovém vybavení kapely nalezneme vedle klasiky kytara, basa, bicí i violoncello, které je opravdu zajímavým zpestřením muziky, někde je slyšitelné opravdu hodně, což takřka evokuje žánr zvaný domm metal (spíše to berte, jako nadsázku /úsměv/), jinde musíte uši nastražit trochu více, ale opravdu tam je. Stejně tak, jako muzika samotná, jsou různorodé i vokály, které přechází od drsných poloh k čistým, civilním zpěvům, dle nálad jednotlivých pasáží skladeb

Kvalitní zvukovou stopu má na svědomí Filip Vlček (Pidgeon Records), který si zároveň ve dvou věcech zabrnkal na kytaru a společně s Karlem Krejčím a Markem Mikem (jako host se též zapojil do několika písní) je podepsán i pod produkcí desky. Materiál vychází na CD-R se samolepkou, je uloženo v jednoduchém digipacku bez bookletu, což je trochu škoda; design je dílem Bythur Art.

Dohromady mám z této placky určitě dobrý dojem, osobně mi více sedí melodičtější skladby s čistším vokálem, ale celkově si myslím, že AST na této nahrávce odvedli kvalitní práci, která si zaslouží pozornost rockových příznivců.

Seznam skladeb:
  1. IDML
  2. OPS
  3. Moralize
  4. Regrese
  5. What if?
  6. Unblessed Parasite
  7. UMAIHUY
  8. Zítra
  9. Prove Me Wrong
  10. Family Values
  11. in.die.365 

Čas: 43:34

Sestava:
  • Karek Krejčí – zpěv, kytara
  • Jiří Jantač – basa
  • Jiří Kejšar – bicí
  • Tomáš Bartizal – violoncello

www.bandzone.cz/asweetwatertrick

Zveřejněno: 04. 12. 2015
Přečteno:
4539 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář