Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

18.11.2015, Praha – Modrá Vopice

Lukášovy dojmy:

Thrash metal v Modrej Vopici. To je jedna z najlepších možností, ako stráviť voľný čas. A keďže som v stredu večer nemal okrem gaučingu nič dôležité na práci, s radosťou som sa do Vopice vybral. A akcia to nebola len tak hocijaká. Hlavným ťahákom večera bola totiž francúzska banda E-FORCE, v čele s Ericom Forrestom, ex-frontmanom legendárnych VOIVOD, ktorá momentálne obráža európske kluby na podporu novinky „Demonikhol“. A ako support sa predstavil nemenej kvalitný spolok z mesta piva LAID TO WASTE. Do Vopice prichádzam okolo pol ôsmej večer, platím ľudové vstupné 150 Kč a hneď registrujem zopár kamarátov. Prebieha zdravica, prvé pivko a od začiatku panuje skvelá nálada, ako je už v tomto klube zvykom. Postupne prichádzajú ďalší návštevníci, medzi nimi aj jihočeská delegácia, ktorá tentokrát dorazila v skromnejšom počte, ale aj to sa počíta (úsmev).

Krátko po 20. hodine thrashovú veselicu odštartovali plzeňskí LAID TO WASTE. Týchto maniakov som mal česť poprvýkrát vidieť prednedávnom v Písku na Thrash Nightmare III. a podľa očakávania to bola jazda. V stredu znovu potvrdili, prečo sa o nich v poslednej dobe toľko hovorí a zase predviedli parádny set. Agresívne riffy, vokál vyššie než vysoko, skvelý zvuk a poriadny old school nárez. To je presne tá kombinácia, ktorá mi spríjemňuje život (úsmev). Polhodinka s LAID TO WASTE ubehla ako voda, ale verím, že sa čoskoro zase uvidíme.

Po krátkej pauze na prestavbu pódia pre kapelu a na osvieženie v podobe výborného pivka pre publikum sa na značky postavili E-FORCE s hosťujúcim Tomášom Skořepom v zostave a hneď s prvým hrabnutím do strún to ožije. Ich originálne pojatie thrash metalu naživo vyznieva o poznanie lepšie, než z dosiek. Nie že by si to človek na cédečku nevychutnal, ale živý set má jednoducho silnejšie grády. Kapela do nás nekompromisne valí jednu skladbu za druhou a nenechá nás vydýchnuť. Setlist zložený prevažne zo skladieb z novinky doplnený aj o staršie vypalovačky a covery VOIVOD z Ericovej éry – to i napriek malej návšteve dokáže pred pódiom roztancovať. Občas sa vrhnem do komornejšieho moshpitu a v jeden moment neodolám a musím si skočiť z pódia, aj keď ma chytajú asi len traja ľudia (smiech). No všetko sa zaobíde bez úrazu a ja si celé vystúpenie môžem v zdraví užiť až do konca. Síce už bez nejakých tanečných kreácií, ale za to s uprenými očami na bubeníka Krofa. Jeho štýl hry ma fakt bavil, schúlený do kĺbka a takmer schovaný za bicími to ale odmlátil viac ako statočne.

Koncert končí v relatívne rozumnú hodinu, do posledného metra zostáva ešte nejaký čas, tak prečo to nevyužiť na pokec s kamarátmi alebo na fotbálek? Druhá menovaná činnosť nás baví čím ďalej tým viac a spolu s Peťanom vyzývame aj Krofa s jeho priateľkou na medzištátny zápas. Z hry bolo zjavne vidieť, kto má lepšiu formu a tak naše stretnutie dopadlo v prospech Česko-Slovenska (úsmev). To sa už ale priblížila polnoc a my sme sa museli pobrať domov. Stredajší večer sa každopádne vydaril, i keď návšteva by mohla byť trošku vyššia, no uprostred pracovného týždňa vďaka aj za tých zopár srdciarov.


Peťanovy postřehy:


Přesně ve 20:15 nastoupili plzeňští thrasheři LAID TO WASTE. Tato čtveřice mě nadchla nejenom při nedávném koncertě na Thrash Nightmare, ale také svým novým albem „Counterattack“. A i tentokrát to bylo thrash/speed metalová jízda s agresivním a uřvaným vokálem. Myslím, že nám tady roste zajímavá a u nás v podstatě jedinečná kapela, která se každým koncertem zlepšuje. LAID TO WASTE za více než půlhodinku smetli všechny přítomné. Vály jako „Oldschool Nostalgia“ nebo „Laid to Waste“ jsou jasné tutovky a přímo vybízejí k mosh pitu. Takový malý středeční se rozjel i tentokrát (úsměv). Velmi dobrý zvuk a maximální nasazení této česko-americké čtveřice nasadilo pomyslnou laťku hodně vysoko. Parádní set!

Eric Forrest táhne svoji káru pojmenovanou E-FORCE neúnavně Evropou. Na delší či kratší turné si už nějaký ten pátek do svých řad zve i všem dobře známého kytaristu Skořího (EXORCIZPHOBIA) a tak se přiznám, že mé zraky i zvědavost se upínaly hlavně ke kamarádovi z Krakonošova. E-FORCE nastoupili ve velkém stylu a ačkoliv nemám jejich tvorbu naposlouchanou, okamžitě mě chytla. Eric nic nezapomněl ze svého působení ve VOIVOD a jeho současná formace je tímto faktem velmi ovlivněná. Mísil se nám zde technický thrash metal s klasickým a tak některé skladby byly přímočaré a jiné zase v trochu „sci-fi“ vodách, přičemž vynikaly především muzikantské schopnosti. Všichni čtyři členové jsou na vysoké instrumentální úrovni. Bavilo mě sledovat jednoho po druhém, protože každý z nich nechal na pódiu 110 %. Pravdou je, že set E-FORCE na mě byl dlouhý. V závěru už mi jednotlivé skladby splývaly a za mě by asi stačilo nějakých 40 – 45 minut. E-FORCE hráli něco přes hodinu a moje soustředěnost upadala. I tak se jednalo o kvalitní thrashing hraný zase trochu jinak. E-FORCE jsou v ČR na turné a tak pokud hrají zrovna poblíž, určitě neváhejte. Povedený večer.

Zveřejněno: 20. 11. 2015
Přečteno:
3228 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář