Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

16.11. 2015, Praha - Nová Chmelnice

V předvečer státního svátku to přímo vybízelo někam vyrazit a delší dobu avizovaný koncert japonské legendy heavy metalu LOUDNESS byl jednou z možností. Tento večer se konalo po Praze více rock/metalově zaměřených akcí, ale nakonec u mě zvítězila varianta heavíku. Přeci jen to v případě LOUDNESS mohlo být poprvé a také naposledy. Příprava před koncertem probíhala u Vejšky ve Wombat café. Zde tradičně dobrá Plzeň posloužila jako ten nejlepší možný základ večera. Lepší pivo už jsme za celý večer neměli. Pak sedáme na tramvaj a za typických nechápavých pohledů „normálních lidí“ míříme na Chmelnici. Tento klub nemám příliš v lásce a tak se jen modlím, aby byl dnes dobrý zvuk.

Do klubu přicházíme během setu pražské formace THE AGONY. Na pódiu jsou čtyři mladé holky a sypou do hodně slušně zaplněné Chmelnice (odhadem 200 hlav) přímočarý heavy rock/metal. Abych se přiznal, THE AGONY jsem pouze registroval, ale nikdy neposlouchal, takže se u mě jednalo o premiérové setkání s těmito slečnami. A velmi příjemně mě holky překvapily. Hudebně vše zmáknuté, zvuk na poměry klubu slušný, ale především líbivý a úderný rokec, v němž byL určitě poznat vliv takových GIRLSCHOOL, THE RUNAWAYS nebo osmdesátkovýho glam metalu. Místy šlo i o slušné náznaky speedu, takže pestrý a povedený set lahodící oku i uchu (úsměv).

Po pauze už bylo vše nachystáno pro Japonce LOUDNESS. Tyhle veterány jsem poslouchal ještě na základce a možná trochu překvapivě byli jednou z prvních heavy metalových kapel, které jsem poslouchal. Na nahrané tátově kazetě byli z jedné strany SCORPIONS a z druhé LOUDNESS. Bylo jasné, že druhou stranu jsem přehrával o poznání více (úsměv). Japonce jsem neslyšel x let. V podstatě až díky tomuto koncertu jsem si je zase připomněl poslechem starých alb, ze kterých při své pražské návštěvě LOUDNESS čerpali. Samotný koncert pak byl jednou velkou parádou s puncem exotiky a vysokým nasazením. LOUDNESS od samého začátku servírovali poctivý a starý heavy metal s chytlavými riffy, zpěvnými refrény a spoustou sól a kytarových výjezdů. Zpěvák/frontman Minoru Niihara zpíval jako kdysi a síla jeho hlasu je pořád obrovská. Nicméně některé pasáže si posadil o něco níž a tím se trochu změnily aranže některých partií. K jeho věku (55 let) je to však pochopitelné. LOUDNESS nejsou MANOWAR a tak jsme se mohli těšit z faktu, že koncert parádně utíká. Žádné proslovy ani silácké řeči, které jsou u heavy kapel tolik v oblibě, nenastaly. Naopak, setlist byl perfektně sestaven. Klasické heavy metalové hymny střídaly heavy/speed vypalovačky i pomalejší skladby, které výborně zpestřily koncert. Osobně jsem si nejvíce užil úvod s legendárním trojblokem – „Crazy Nights“, „Like Hell“ a „Heavy Chains“ a pak v samém závěru speed metalovou hitovku „S.D.I.“. Ze strany kapely došlo i na představovačku jednotlivých členů, ale protože japonštinu opravdu neovládám, v mých uších jména muzikantů vyzněla jako Kawasaki, Honda, Yamaha a Suzuki (úsměv). LOUDNESS se nechali přemluvit i k přídavku a tím zpečetili svou první a doufejme že ne poslední návštěvu Česka. Povedený koncert, slušná návštěva (jen atmoška a odezva mohla být lepší, ale to, že jsou v Praze „gaučáci“, je stará pravda), v pohodě zvuk a brzký konec akce. Díky pořadatelům a Zuzce za volňáska.

Setlist LOUDNESS:

  1. Crazy Nights
  2. Like Hell
  3. Heavy Chains
  4. The Sun Will Rise Again
  5. In My Dreams
  6. Street Woman
  7. Black Star Oblivion
  8. We Could Be Together
  9. Let It Go
  10. Clockwork Toy
  11. In the Mirror
  12. Mortality
  13. Crazy Doctor
  14. S.D.I.

Zveřejněno: 17. 11. 2015
Přečteno:
3363 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 11. 2015 22:23 napsal/a Kateřina
Suzuki
S těmi jmény nejsi zas tak daleko od pravdy, jejich bubeník se fakt jmenuje Suzuki. :) Jinak pěkný článek, díky.