Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HUSMAN FEST

CD 2015, Mausoleum Records / thrash metal / Francúzsko

Kapela E-FORCE nie je na thrash metalovom poli žiadny nováčik.  Bola založená v Montreale už v roku 2001 bývalým frontmanom VOIVOD Ericom Forrestom, ktorý sa však po vydaní debutu "Evil Forces" z roku 2003 presťahoval do mesta Toulouse vo Francúzsku, kde jeho umelecká činnosť pokračuje dodnes. Debut o päť rokov neskôr nasledoval album "Modified Poison" a minulý rok uzrel svetlo sveta počin "The Curse...", ktorý nám Eric a spol. priviezli predstaviť aj do Českej Republiky a na Slovensko.

Ako štvrtý v poradí, len rok po vydaní predchádzajúcej dosky, vychádza novinka "Demonikhol". V thrash metalových vodách to nie príliš častý jav, ale tento album je koncepčný. Texty pojednávajú o alkoholizme, o deštruktívnych následkoch závislosti na alkohole a o vnútorných démonoch, ktorých v sebe nosí mnoho ľudí, ktorí už svoj boj s alkoholom a alkoholizmom prehrali. Aj obal albumu je tématický. Je na ňom znázornená vybuchujúca ľudská hlava, ktorá sa pol na pol kríži s predmetom, nápadne sa podobajúcim fľaši. Vzhľadom k tomu, že E-FORCE je v podstate už francúzska kapela, tak to možno bude fľaša od vína. Naozaj celkom zaujímavy nápad, pasujúci k celému konceptu nahrávky.

A teraz k muzike. E-FORCE nehrajú thrash metal typický pre kapely novej vlny, ktoré vznikli po roku 2000. Razia si svoju vlastnú cestu, kde sa miesi brutálny hrdelný death metalový vokál s groovy gitarovými riffmi a bicími prevažne v stredných tempách, do toho si pripočítajme mierny vplyv VOIVOD a poriadne dunivý a hlboký zvuk basgitary, ktorý vás pri posluchu novej dosky možno donúti trošku stiahnúť basy na vašich reprákoch. Mohli by vám totiž po byte začať cestovať voľne položené predmety (úsmev). To všetko dáva dohromady zaujímavý celok, ktorý je do značnej miery na thrash metalovej scéne originálny. Aj line-up na novinke určite stojí za pozornosť. Zatialčo sa na väčšine internetových stránok dočítate, že E-FORCE fungujú v zložení Eric (spev, basa), Krof (bicie) a Jérôme Point-Canovas (gitara), nie je to úplne pravda. Na nahrávaní "Demonikhol" sa vyššie menovaný gitarista nepodieľal. Tentokrát Eric nenahral len vokály a basu, ale zvládol aj rytmickú gitaru. O sólové gitary sa potom postarali gitaristi z rôznych kútov Európy. Vincent Agar (YOTANGOR), nám všetkým dobre známy Tomáš Skořepa (EXORCIZPHOBIA), neo-klasický Antonello Gilliberto, Rob Urbinati (SACRIFICE) a Dan Baune (MONUMENT).

Celý album otvára intro "Apéro", ktoré je tvorené len akýmisi sci-fi zvukmi à la VOIVOD. Za to nasledujúca "Grievance" to už odpáli v plnej paráde. Salva bicích doplnená o voivodovský riff je ta správna kombinácia na začiatok. Podobný vzorec platí aj u ďalších skladieb, agresívne gitary a  Krofove bicie s až strojovou presnosťou, bez ktorých by tento album asi nemohol vzniknúť, sú základnými ingredienciami "Demonikhol-u". Výdych príde až v šiestej skladbe "The Day After". Veľmi temne ladená záležitosť baladického charakteru doplnená a Ericove stonanie vyvoláva celkom skľúčujúce pocity. Holt, chlastať sa nemá, pretože to na druhý deň dosť bolí (smiech). Ďalšie vály v poradí v čele s mojou obľúbenou titulnou "Demonikhol" doslova valcujú a ničia. Je síce pravda, že v nich je veľa pasáži, ktoré sa pomerne často opakujú, ale pritom to nepôsobí nudne. Tieto zákerné a drsné  skladby sa do vás proste zakúsnu a držia sa vytrvalo až do konca. Celý album  zakončuje  inštrumentálna vec "Last call", ktorá podobne ako intro pozostáva len z nejakých znepokojivých zvukov. Nie, že by to nejak výlučne vadilo, ale mne osobne to príde ako zbytočná vec.

E-FORCE teda nahrali album, z ktorého človeku asi nespadne brada, ale určite nesklame žiadneho fanúšika thrash metalu. Kapela na to proste ide inak. Veci uchopila po svojom a práve preto, že sa líši od ostatných thrashoviek, je dosť zaujímavá a určite stojí za to, si "Demonikhol" obstarať a vychutnať.

Zoznam skladieb:

  1. Apéro
  2. Grievance
  3. Double Edged Sword
  4. Invasion
  5. Debauchery
  6. The Day After
  7. Ultimatum
  8. Insidious
  9. Demonikhol
  10. State of Delusion
  11. Last Call

Čas: 44:06

Zostava:
  • Eric Forrest - spev, basa, rytmická gitara
  • Krof Beard - bicie

Hosté:

  • Vincent Agar - sólová gitara (skladba č. 2)
  • Tomáš Skořepa - sólová gitara (skladba č. 3)
  • Antonello Gilliberto - ólová gitara (skladba č. 4, 8 a 10)
  • Rob Urbinati - sólová gitara (skladba č. 5)
  • Dan Baune - sólová gitara (skladba č. 7)

www.facebook.com/eforceoffical


Zveřejněno: 14. 11. 2015
Přečteno:
3440 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Lukáš | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 11. 2015 09:36 napsal/a DCLXVI
Orthodox club 21.11. 2015
Více info zde: http://www.riz.cz/e4v7m
14. 11. 2015 13:00 napsal/a Peťan
E.Force
Recenze navnadila. Album není špatný, není to klasickej thrash. Pojmutý úplně jinak. Asi i album na více poslechů. Každopádně uvidíme ve středu v Praze... :-)
14. 11. 2015 11:30 napsal/a Johan
E-FORCE příští týden 6x v ČR
Od 18.11. budou E-FORCE obrážet tuzemské kluby.