Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

CD singl 2015, vlastní náklad / heavy rock / Česko

Jak je všeobecně známo, dnes již legendární schůzka ze dne 21. července 2015 rozkrojila legendární CITRON na dvě nestejně velké části. Zatímco mediálně, obchodně a právně schopnější jedna pětina zacelila personální rány a pokračuje pod klasickým názvem, instrumentálně schopnější čtyři pětiny zvolily nový název LIMETAL. Kolem toho všeho se nakydalo tolik hromad páchnoucího hnoje, že až na pár šťouchanců není třeba v přehnané míře kydat další, a je lepší zaměřit se hlavně na muziku, která je jistě důležitější než to, kdo komu rozšlapal bábovičku.

Původním záměrem bylo napsat srovnávací recenzi obou aktuálních krátkometrážních počinů dvou znesvářených kapel, jenže zatímco zástupce skupiny CITRON odmítl disk zaslat k recenzi, zástupce formace LIMETAL tak naopak učinil velmi ochotně. Nezbývá tedy než se na tomto místě zabývat pouze jednou stranou sporu.

LIMETAL představují ti, kteří ještě před pár měsíci tvořili čtyři pětiny kyselého plodu, tedy zpěvák Fany Michalík, kytaristé Jarda Bartoň a Jura Šperl a basák Venca Vlasák, jež nově doplnil bubeník Lukáš Pavlík, který kdysi tloukl třeba u Brichty a je přece jen mnohem schopnějším bicmenem než nějaký doktor přírodních věd. Personálně je tedy vše optimální.

Dvoupísňový singl však nezaujme jen instrumentální suverenitou, ale také naprosto fenomenálním zvukem, jenž tvrdě a masivně buší přesně tak, že zcela vyplňuje veškerý prostor. Dobře si vede také zpívající Fany, který zřejmě nedosahuje hlasových kvalit kazatele z opačné strany konfliktu, ale zde pěje možná lépe než v dávných dobách, kdy vypouštěl psy.

Píseň „Na tenkém ledě“ lze považovat za dosavadní klíčovou pro tento soubor a není divu. Jde totiž o povedenou heavyrockovou nahrávku, kterou zdobí neskutečně hutný kytarový riff, poměrně silné vokální motivy a hlavně excelentní sóla, jež spokojeného posluchače ovinují s podobnou intenzitou, jako podřadné obchodní zájmy ovlivňují dění na druhém břehu. Škoda jen poněkud tuctového textu, který coby snůška frází o lásce této písni příliš nepomáhá.

Druhá píseň „Mayday“ je zřetelně slabší, když zvláště refrén lze označit za poněkud prvoplánovou skandovačku. Další skvělé sólo a vůbec perfektní realizace vše vylepšují do přijatelné podoby, vyšší počet podobně laděných songů by však mohl být na obtíž.

Součástí disku je také videoklip „Na tenkém ledě“, na nějž lze nahlížet rozpolceně především proto, že těží z tohoto vůbec nejjednoduššího modelu, jaký si vůbec lze představit, tedy že kapela se někde rozestaví v prostoru a předstírá hru na hudební nástroje. Formálně je to sice obstojně provedené, pro prvotní základní sebeprezentaci kapely to plně postačuje a navíc to mile demonstruje její odhodlání a pospolitost, ale obsahově se to jeví přece jen trochu o ničem.

Soubor mediálně přehlížených muzikantů i přes kyselý nádech dění okolo poměrně chutná, není ale pochyb o tom, že průkaznější bude teprve až celé album.

Seznam skladeb:
  1. Na tenkém ledě
  2. Mayday
videoklip Na tenkém ledě

Čas: 7:24

Sestava:
  • Fany Michalík – zpěv
  • Jarda Bartoň – kytara
  • Jura Šperl – kytara
  • Venca Vlasák – baskytara
  • Lukáš Pavlík – bicí

www.limetal.cz

Zveřejněno: 16. 11. 2015
Přečteno:
4020 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Oliva | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 12. 2015 22:30 napsal/a immortal
Jj
Výborná recenze. I mou maličkost začátek Limetů zaujal a také se těším na LP (CD). Tímto rozchodem u mne Citron s největší pravděpodobností skončil. Mé maličkosti už za hluboké totality pan umělecký vedoucí za bicíma neseděl a současná akce kulový blesk a kalkul v podobě návratu Ládi Křížka to jen podtrhl. Snad to Limeťákům vydrží a někdy si je dám naživo. Ten hevík tam totiž cítím a to je dobře.
16. 11. 2015 19:48 napsal/a CNHVL
Limet
Me se ten singl moc libi.Ma to opravdu silnej az detonacni zvuk(jako napadli mne Audioslave..i kdyz samozrejme ze jsou jinde)..Mayday je naopak rychlejsi a riffama nahustenejsi..Klip ve sve jednoduchosti plnej energie(nez nejakej pritroublej pseudopribeh)..Jo, texty jsou trochu easy-rockove..i kdyz ne spatny..\"vsichni uz jsou v kostelich ja stale lezim v posteli\"mne pobavilo..Kapela slibila I rychlejsi a tvrdsi songy..jsem zvedav!!(to ep Citronu se da-prekvapive spis songy s Tanjou..zbytek levnejsi-zachranuje to produkce a nejaky ty aranze snad..)
16. 11. 2015 14:38 napsal/a Jedla
Citron
Čas ukáže že tito kluci jsou pravý Citron. A ne ta Pařezova fraška. Z té bandy kolem Pařeza se mi zvedá kufr.
16. 11. 2015 10:08 napsal/a mira
Citron
Se nedivim že vám nezaslal Citron promo CD.Když nejdete s davem(převážná většina rockovejch médií) a děláte si prču s Citronu. Možná vám Dragon nedá volňásy na MoR či Metalfest. Hodné štěstí přeju fobia zinu.