Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Jihlavská hardcore parta vydala po dlouhé době nové CD. Ale nejen o něm je tento rozhovor.

Na otázky odpovídali bubeník gravYY, kytraista GuitarV a zpěvák Magion.

Aktuálně máte venku novou desku „V očích tma“, co od ní očekávat?


GuitarV: Očekávám, že se náš pohled na (ne) život dostane do ulic, do vašich uší, očí, podvědomí… Poté, co se dostaneš domů utahanej z každodenního boje mezi dobrem a zlem, pustíš si naši desku, ucítíš naději. Ač se to možná na první poslech nezdá, je tam… A až se STRAIGHT objeví ve vašem městě, naše nové album bude pro vás pozvánkou přijít a na chvíli zapomenout, či vzpomenout, nebo se prostě jenom odreagovat a zakalit. „V očích tma“ je způsob komunikace o věcech, o kterých by se mělo nejen mluvit.
 
Časové rozpětí od dnes už předposlední desky k té letošní je hodně dlouhé. Příčinou takové dlouhé prodlevy byly personální rošády, nebo i něco jiného?

gravYY: Příčinou byly rozdílnosti v představě o dalším hudebním vývoji kapely, které postupně vyústily právě v personální rošády, a to hned dvakrát na postu jednoho ze zpěváků. Během toho období jsme alespoň natočili singly „Reprezent“ a „Nečekej“. Každopádně současná sestava STRAIGHT je nejsilnější v její historii, je plná energie, která z kapely srší i během jejích koncertů!
 
Desku jste si vydávali sami? Jak to máte s šířením nahrávky mezi lidi? Klasicky čekáte, až si o desku někdo napíše, nebo prodeje na koncertě? Sympatická je cena 100 Kč.

gravYY: Je to rozhodně „za málo peněz hodně muziky“! Myšleno tak, že na album jsme hodně hrdí a pyšní, řekl bych oprávněně.  (úsměv) Ano, desku jsme si vydali sami po nevalných zkušenostech s vydáním té předchozí, která vyšla pod jedním nejmenovaným labelem. Šíříme a budeme ji šířit na našich stránkách a různých profilech, včetně BandZone a FaceBooku a samozřejmě na koncertech. K tomu nějaká další mediální propagace formou recenzí, rozhovorů a taky připravujeme točení několika videoklipů.
 
Hrajete rap hardcore jako vyšitej z devadesátek. Čím si myslíte, že tenhle styl dokáže v dnešní době upoutat? Myslíš, že se může vrátit zase ta vlna? Retru se v dnešní době daří, old school se velebí…

GuitarV: Devadesátky – pro mě procitnutí. Ne, že by mě hudební svět neoslovil už před tím, ale v té době to všechno přišlo. Oblíbené kapely, koncerty, parta lidí, co žije muzikou, první kytara a pak kapela. Myslím, že hudba jako taková je nesmrtelná. Nejlepší způsob, jak promlouvat, dostat věci ze sebe. Jak pozitivní, tak negativní. Mám rád věci nové, moderní. Rád si hudebně proplouvám v jiných vodách. Nemít hranice = svoboda. Avšak vím, kde máme svoje kořeny. Ať je HC-rap zrovna na vrcholu, nebo je retro, své duše si vždycky najde.
 
Jak jsou pro vás důležité texty? Kdo je má nejčastěji na svědomí? Převážná část slov je v češtině, ale nevyhýbáte se ani angličtině. Proč ta dvojjazyčná kombinace?

Magion: Texty jsou pro nás hodně důležité. Posluchačům chceme jako kapela něco sdělit. A když chceš zaujmout, tak se musíš sakra snažit, aby text dával smysl, aby seděl pocitově k hudbě. Zkrátka aby skladby zaujaly jako celek. O tom, že jsou pro nás texty důležité, svědčí také fakt, že jsme se na textech podíleli čtyři lidi. Já, AfaRastafa, GuitarV a jeden text z nového CD má na svědomí náš kamarád Wata ze spřízněné kapely FilthyMinds.
Proč dvojjazyčná kombinace? Je pravda, že původně jsme chtěli album celé v češtině, ale zároveň jsme chtěli pro kapelu toho nejlepšího možnýho MC, kterej mě doplní na majku a hlavně, kterej bude pro kapelu přínosem. Tím se nemohl stát nikdo jinej, než AfaRastafa, kterej ale dělá i ve svém sólo projektu texty v angličtině. Rapovat česky mu nesedí, a tak jsme se dohodli na anglickočeské tvorbě textů.

gravYY: AfaRastafovi prostě čeština neleze přes pysky, tak jsme vyzkoušeli českoanglickou podobu textů, zalíbila se nám a musím říct, že mě osobně tahle varianta fakt hodně baví!
 
Nahrávali jste v AB studiu. Co to je za studio, jak dlouho vám trvalo desku připravit a jak jste spokojeni s výsledným soundem?

gravYY: Jedná se nahrávací studio ve Škrdlovicích u Žďáru nad Sázavou, se kterým máme bohaté zkušenosti, a já sám jsem tam toho nahrál už opravdu hodně. Hodně se mi líbí akustika tamní nahrávací místnosti a přístup kluků ze studia, který je hodně na pohodu, což je při nahrávání vždycky obrovské plus. Jenom letos jsem nahrával s různými kapelami ve čtyřech různých studiích, a když nepočítám SONO, tak právě akustika v AB Rec mě baví rozhodně nejvíc. Co se týká zvuku jako takového, GuitarV si kompozičně hodně pohrál s kytarovými linkami, takže celkově bylo v každé skladbě relativně hodně stop, bylo tedy zapotřebí na zvuku pořádně zapracovat tak, aby veškeré nástroje a stopy měly prostor, byly slyšet a frekvenčně si nelezly "do zelí". Tomu jsem třeba i přizpůsobil ladění bicích, především malého bubnu, do jednotlivých skladeb. Jednak aby buben ladil v tónině jednotlivých skladeb a zároveň aby celkově bicí měly svůj prostor a byly, stejně jako všechny ostatní nástroje, dobře čitelné a zároveň výrazné. Myslím, že tenhle záměr se nám opravdu hodně povedl. Se zvukem alba jsem hodně spokojen. Muziku pro „V očích tma“ jsme připravovali v podstatě po celou dobu od vydání minulého alba a nahrávání jako takové začalo 12. ledna 2014, kdy jsme nejprve postupně nahráli hotovou hudbu. Zpěvy se pak točily až letos od jara do konce léta, především z důvodu uvedených změn na postu druhého zpěváka.
 
Na albu jsou tři bonusy. Proč jste je na desku zařadili, jaký mají smysl? Jde o to prodloužit stopáž?

gravYY: Jedná se o již zmíněné dva singly „Reprezent“ a „Nečekej“, které oficiálně nikde nevyšly, hodně se nám líbí a na koncertech je pravidelně hrajeme, tudíž jsme chtěli, aby se jim dostalo i onoho oficiálního vydání. „I gotta go“ je pak taková prdel, kterou AfaRastafa udělal o pauze ve studiu, my ostatní tam dohráli sbory a výsledek se nám tak zalíbil, že jsme ho zařadili taky jako bonus na album. Je to příjemné odlehčení.
 
Základnu máte v Jihlavě, jak se tam daří hudbě, chodí lidi na akce? V Jihlavě jste i křtili novinku, jak akce dopadla?

gravYY: Křest se nám hodně líbil! Ještě jednou děkujeme všem fanouškům, kteří se zúčastnili! Dle jejich odezvy i oni byli hodně spokojeni a zplaveni z toho, jak si zařádili! STRAIGHT má, logicky, v Jihlavě – na domovské scéně, hodně fanoušků, kteří jsou naprosto skvělí a vždy dorazí v hojném počtu a zpětná vazba od nich je vždy skvělá! Jinak, méně známé kapely to mají v Jihlavě samozřejmě těžší, což ale není problém jen Jihlavy…
 
Jak je pro vás složité hrát někde jinde, než jen v regionu okolo Jihlavy. Máte vůbec zájem cestovat někam dál na koncerty, hrajete rádi?

gravYY: Hraní živě s kapelou je přece jedna z nejpříjemnějších věcí na světě!! Miluju to!!! Rád odehraju koncert v podstatě kdekoli!
 
Je pro vás STRAIGHT priorita, nebo máte další projekty? gravYYho si pamatuju z HARMONY BAY, funguje ještě tahle šílená kapela?

gravYY: HARMONY BAY je už několik let ve fázi spánku. Druhé CD s názvem „Bezcharakterní Šprým Idiomiasmatického Koníka“, které bylo ještě komplikovanější, propracovanější a v rámci HARMONY BAY stylu ještě extrémnější, než první „Jestli to strávíš…“, bylo v těchto směrech pro zbytek světa už evidentně tak trochu „za čarou“. Většina kritiků a recenzentů už si s tím nějak moc nevěděla rady, což se následně projevilo ve většině recenzí, a to se tak trochu podepsalo na určité míře naší demotivace. V té době mi ale i hodně času a energie začala brát má tehdy nová kapela ČARDÁŠ KLAUNŮ, což je jakýsi částečně progresivní pop rock. Každopádně teď máme se STRAIGHT novou super desku a soustředíme se na její zpropagování a následné koncertování.

GuitarV: Mihl jsem se ještě v nějakých kapelách, či projektech, ale když mi nedostatek času dal na vybranou, v tom okamžiku byli a jsou STRAIGHT number one. Jinak respektuji kapely i projekty ostatních členů STRAIGHT. Vždy to pro nás bylo svým způsobem přínosem, co se týče například rozmanitosti při skládání. Obdivuji kluky, že časově stíhají to, co stíhají.

bandzone.cz/straight

Zveřejněno: 29. 11. 2015
Přečteno:
3335 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář