Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

LP/CD 2015, Century Media Records / thrash metal / Španělsko

Tak nějak mám zafixováno, že jsou ANGELUS APATRIDA mladíci na thrashové scéně. Jenže tahle španělská parta je pohromadě již patnáct let a na svém kontě má čtyři velké desky. Letos pak přišla s pátým počinem pojmenovaným „Hidden Evolution“. Zajímavostí této čtveřice je fakt, že pánové neprošli žádnou personální změnou a jako čtyři kamarádi si vydřeli svou současnou pozici. Ne, že by ANGELUS APATRIDA patřila mezi thrash metalové hvězdy, ale do širší špičky nové vlny rozhodně patří. Určitě jim k tomu napomohla dlouhá evropská turné, která absolvovali např. s WARBRINGER nebo HAVOK. I tak si myslím, že v našich končinách nejsou Španělé tak známí. Možná za to může fakt, že je zatím nikdo nepozval na velký festival, a lidé, kteří nechodí do klubů, je tak vůbec nezaregistrovali. Já je viděl celkem třikrát naživo a pokaždé to byla parádní porce thrash metalu. K novince jsem se dostal se zpožděním, ale přece.

Album „Hidden Evolution“ ukrývá deset skladeb, které vydají na více jak padesát minut. Tihle kluci měli vždy delší skladby, ale podobná stopáž mě u thrash metalu spíše děsí. Bez jakéhokoliv intra jde ANGELUS APATRIDA na věc a okamžitě se mi dostává thrashová masáž s velmi dobrým zvukem. Snad přeci jen, možná zní na thrash metal až příliš uměle a chybí mi určitá syrovost nahrávky. Většina skladeb pak má stejnou strukturu a pokud si je poslechnete hned po sobě, nenajdete mnoho rozdílů. Aranže jako přes kopírák. Nemohu se zbavit pocitu, že se ANGELUS APATRIDA tlačí do podobných skladeb jako zmiňovaní HAVOK… Celkový dojem naštěstí zachraňuje několik skladeb, ve kterých se ANGELUS APATRIDA nebojí zabrousit do jiných vod. Taková „First World of Terror“ vyniká výraznými melodiemi ve druhé polovině skladby, vše vyšperkované líbivým sólem. „Tug of War“ vedle klasických sypaček nabízí i několik vyhrávek a pomalých pasáží, při kterých na okamžik zapomenete, že posloucháte thrash metal. I když jsou si některé skladby až nebezpečně podobné, celkový dojem výrazně zlepší vokál kytaristy – frontmana Guillerma, který vedle klasického thrashového štěkotu umí i čistě zpívat v melodických pasážích. Na pestrosti pak přidá několik momentů okořeněných growlingem či doprovodné vokály, které podpoří a vypíchnou refrény. Poslední titulní skladbu „Hidden Evolution“ bych z alba nejraději vyhodil. Devítiminutová skladba mi na této nahrávce jednoduše nesedí. Pokud si chtěli kluci zkusit melancholickou pasáž s jemným vybrnkáváním, mohlo to být podle mého názoru někde v krátké instrumentálce. Takto na mě celá skladba působí jako těžká vata. Oproti předchozím deskám mi chybí větší tah na branku i temperament kluků z jihu.

Novinka „Hidden Evolution“ mě tentokrát tolik ze židle nezvedla. Spíše asi sáhnu po starších nahrávkách a budu doufat, že i nové věci naživo budou stejně silné, jako starší tvorba. ANGELUS APATRIDA určitě i novým albem osloví fanoušky TESTAMENT, HAVOK, EVILE nebo vůbec melodičtějšího thrash metalu. U mě „Hidden Evolution“ spadá v rámci nové vlny spíše do lepšího průměru. Po produkční stránce je vše v pořádku, jen mi tentokrát chybí více nápadů a živočišnosti. Uvidíme, co přinese kapele blízká budoucnost. Už jen fakt, že album vyšlo o velkého labelu Century Media Records, je příslibem do budoucna. Propagace, turné či finance na další desku by tak pro ANGELUS APATRIDU nemusel být problém…

Seznam skladeb:
  1. Immortal
  2. First World of Terror
  3. Architects
  4. Tug of War
  5. Serpents on Parade
  6. Wanderers Forever
  7. End Man
  8. Speed of Light
  9. I Owe You Nothing
  10. Hidden Evolution

Čas: 52:35

Sestava:
  • Víctor Valera - bicí
  • José J. Izquierdo - baskytara
  • Guillermo Izquierdo - kytara, zpěv
  • David G. Álvarez - kytara

Facebook

Zveřejněno: 24. 11. 2015
Přečteno:
3512 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář