Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

LP/CD 2015, Century Media Records / death metal / USA

Když se vysloví Florida, většině se asi vybaví slunečné pobřeží, přepychová letoviska nebo Kennedyho vesmírné středisko. Mě okamžitě napadne death metal! A ne tak ledajaký. Zde to kdysi v osmdesátých letech vše vznikalo a formovala se zde americká death metalová škola. Po suverénním nástupu DEATH se vyrojil dlouhý zástup kapel, které tíhly ke smrtícímu kovu. Některé z nich zůstaly u demonahrávek, pro některé kapely se stal debut zároveň labutí písní a jiné kapely vydržely alespoň do druhé poloviny devadesátých let, než je zničil všeobecný nezájem o old school metal. Naštěstí ale existují kapely, které to táhly dál v časech dobrých i zlých a vždy zůstaly věrny svému stylu. Jednou z nich jsou bezesporu MALEVOLENT CREATION, death metalová ikona z floridského Fort Lauderdale. Historie kapely sahá až do roku 1986, kdy vystupovala pod názvem RESTHAVEN. Po přejmenování na MALEVOLENT CREATION pánové dosáhli až do špičky daného žánru a to především díky prvním dvěma deskám. „The Ten Commandments“ a „Retribution“ jednoznačně patří do výkladní skříně death metalové scény. Letos pak po pětileté odmlce připravili floridští veteráni další, v pořadí již dvanáctou řadovku pojmenovanou „Dead Man´s Path“.

Jak již napovídá samotný obal, bude se jednat o procházku samotným peklem, bude nám při ní horko a rozhodně nebude čas na piknik (úsměv). MALEVOLENT CREATION nikterak neexperimentovali a na svou novinku nahráli deset klasických skladeb napěchovaných do necelých pětačtyřiceti minut. Taková death metalová klasika. Celé album startuje titulní skladba „Dead Man´s Path“. Velmi pomalý a ponurý rozjezd slouží jako intro k tomu, co má teprve přijít. Valí se na mě tísnivá atmosféra a pomalé odříkávání textu nijak nepřidá na optimismu. MALEVOLENT CREATION nemají s nebohými posluchači žádné slitování, protože hned skladba „Soul Razer“ otevřela peklo dokořán. Na tohle jsem se těšil. Okamžitě se na mě valí MALEVOLENTI tak, jak je dobře znám. Typické postupy, hutné riffy střídají zničující válec, pod který když se dostanete, nemáte šanci. A tak je tomu po celou dobu trvání desky. MALEVOLENT CREATION jsou stále old school a tak pořád v jejich hudbě najdeme prvky vycházející z klasického thrashe. Je to jako byste znovu poslouchali tuto kapelu v raných devadesátkách. Líbí se mi, že skladby velmi často mění tempo. Například nejdelší věc „Imperium (Kill Force Rising)“ svým gradujícím pojetím a především pestrostí dokáže shrnout všechny přednosti MALEVOLENT CREATION do šesti minut. Pomalé a melodické sólo plynně přecházející do death metalové mašinérie jen podtrhne celkovou kvalitu nahrávky. Kdybych někomu chtěl představit nové album „Dead Man´s Path“, pustil bych mu právě skladbu „Imperium (Kill Force Rising)“. Ale i zbytek alba je na vysoké úrovni. Floridská klasika je i zabijácká „Resistance in Victory“ nebo „Blood of the Fallen“, při které již máte pocit úniku, ale na poslední chvíli vás MALEVOLENT CREATION opět pevně sevřou a nepustí. A ani závěr desky v podobě skladeb „Fragmental Sanity“ a „Face Your Fear“ nijak neubírá na intenzitě i nápadech. Zvuk celé nahrávky je výborný, hodný těch nejlepších death metalových děl. Veškeré nástroje jsou perfektně slyšet a vokál Bretta Hoffmanna také. Ten je navíc dobře srozumitelný, takže s texty po ruce si poslech ještě více užijete. Skvěle vyvážené album!

MALEVOLENT CREATION na své nové desce „Dead Man´s Path“ jasně ukázali, že nepatří do starého železa. Naopak, stále mají co nabídnout a patří do absolutní špičky svého řemesla. Je jasné, že nejslavnější alba z počátku svojí éry tímto počinem nepřekonají, ale minimálně se jím přiblíží na dostřel. Staré páky to zkrátka pořád umějí a hravě strčí do kapsy většinu svých mladších kolegů. MALEVOLENT CREATION zase jednou přišli s deskou, která nejen že bude zcela jistě patřit do letošního death metalového TOP 10, ale především potěší dlouholeté fanoušky kapely a má i velký potencionál oslovit fanoušky nové. „Dead Man´s Path“ je kvalitní a vydařená deska ve všech  směrech. Na blížícím se turné s GRAVE pak MALEVOLENT CREATION zcela jistě několik nových klenotů vytáhnou i naživo. A 22. listopadu se o tom můžeme přesvědčit v Praze…

Seznam skladeb:
  1. Dead Man's Path
  2. Soul Razer
  3. Imperium (Kill Force Rising)
  4. Corporate Weaponry
  5. Blood of the Fallen
  6. Resistance Is Victory
  7. 12th Prophecy
  8. Extinction Personified
  9. Fragmental Sanity
  10. Face Your Fear

Čas: 44:31

Sestava:
  • Brett Hoffmann - vokály
  • Phil Fasciana - kytara
  • Gio Geraca - kytara
  • Jason Blachowicz - baskytara
  • Justin DiPinto - bicí

Facebook

Zveřejněno: 17. 11. 2015
Přečteno:
4477 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 11. 2015 20:20 napsal/a kopecek- pekop
MALEVOLENT CREATION
Opět s tebou musím souhlasit. Nerad pořád chválím, ale musím. Perfektní recenze, výborná deska.
17. 11. 2015 09:08 napsal/a Johan
MALEVOLENT CREATION 2x v ČR
22.11.2015 Praha, 24.11.2015 Ostrava, s nimi GRAVE!