Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

LP/CD 2015, Century Media / old school death metal / Švédsko

„GRAVE don´t follow trends.“ Tak uvozují PR manažeři vydávající firmy povídání o novém albu kapely, která uvedený slogan naplňuje déle než čtvrtstoletí. A když připočteme předchůdce GRAVE, tak předák Ola Lindgren už dělá rámus třicet let – a to mu ještě není padesát... (úsměv)

Jedenácté řadové album švédské legendy je přesně takové, jaké jej fanoušci staré dobré švédské školy chtějí. Od chvíle, kdy se půlminutové intro překulí v rámci téže stopy v první regulérní řezničinu, se hraje zábavná a návyková muzika, jež potěší srdce každého staromilce a nejspíš nepotěší uši modernistů a avantgardistů. Ale o to se GRAVE na „Out Of Respect For The Dead” ani nesnaží, žádné odbočky do jiných než prověřených deathmetalových sfér od nich stejně nikdo nechce.

První výrazný štych následuje hned po intru, typický chrastící death metal v „Mass Grave Mass“ pánové míchají ze střednětempých valivých a rychlých pasáží, ale nechybí ani lehce ponurý úsek. Nad vším se klene Olův výrazný chraplák a pod vším dusají bicí, které místy doslova devastují. A když už si člověk říká, že dostal dost, je tu kytarové sólo, ani krátké, ani dlouhé, prostě akorát. První song lze s klidem označit jako reprezentativní, ostatně byl také vypuštěn jako první vlaštovka. Kapela ale na album upozorňuje i prostřednictvím druhé vlaštovky „Plain Pine Box“, která se pro tuto roli moc nehodí; kytarové tóny dlouze doznívají, muzika se „vleče“ v hájemství ponurého doom/death metalu, a to dobré dvě a půl minuty... Ani poté tempo významně neroste, ale skladba přece jen nabírá trochu jiný rozměr a v poslední minutě se trochu rozjíždí, nicméně samotný závěr je trochu nevýrazný, sólo zařazené v závěru je sice fajn nápad, ale škoda fade outu... Ne, že by se mi song nelíbil, ono je třeba něco změnit, aby deska nezněla monotónně, ale přece jen mi je milejší třeba titulní rotyka, u níž jsme zase tam, kde to GRAVE sluší nejvíce, v rychlopalné divočině lehce šmrncnuté punkem, která kromě typického „graverukopisu“ snese i přídomek hitovka. Nevím proč mi v palebných pozicích připomíná rychlovky IMPALED NAZARENE z loňského alba „Vigorous And Liberating Death“, třeba „Apocalypse Principle“, ale kromě té svižné jízdy se opět hraje i pomaleji a tak to je vlastně na celém albu. Zhruba pětiminutové skladby mě jednoduše baví, nehledám v nich nějaké extra umění, ale zábavu, oddych, ventil...

Když jsem výše vzpomínal, že GRAVE jsou tradicionalisté, že neprovozují žádné progresivní nebo avantgardní prvky, tak to platí, ale jednu zvláštnost si neodpustili. Závěrečná hymna totiž trvá takřka deset minut, během kterých dochází k velmi zajímavému přerodu. Začíná se od valivého death/doom metalu, který potmě působí až strašidelně, objevuje se ale i melodie, pod chytlavým sólem ale drnčí „ošklivé“ riffy, do celého toho zmaru pak Ola předpisově káže a je mu rozumět každé slovo... Po pěti minutách zmaru se z ničeho nic vyloupne další úchvatné sólo, po němž to kapela drtí jak její zákon káže, opět jsou tu hitové motivy, které nenechají posluchače v klidu. Když nad „Grotesque Glory“ přemýšlím, klidně by mohla být rozdělená na dvě samostatné skladby, i když logiku ty přerody mají, protože s blížícím se závěrem tempo polevuje a GRAVE se v podstatě vracejí tam, kde začali, i když závěrečné vazbení mi přijde zbytečně natahované.

Když k výživnému hlavnímu chodu, okořeněnému perfektně padnoucím zvukem, přidám jako dezert parádní titulní cover z pera rumunského šikuly Costina Chioreanua, mám před sebou skvělý počin, kterému k dokonalosti chybí opravdu málo. K dispozici je nejen na klasickém CD v plastové krabičce, ale i jako digipack double verze, kde se na druhém CD nachází dva roky stará nahrávka „Morbid Ascent”, která původně vyšla pouze na vinylu v omezeném nákladu; teď tedy mají ti, kterým kvintet skladeb, mezi nimiž vyniká cover SATYRICON, unikl, šanci doplnit sbírku. Malba pak samozřejmě rozkvétá na velkém obalu gramofonové desky, která vyšla hned ve čtyřech barevných verzích.

Seznam skladeb:

  1. Intro / Mass Grave Mass
  2. Flesh Before My Eyes
  3. Plain Pine Box
  4. Out of Respect for the Dead
  5. The Ominous „They“
  6. Redeemed Through Hate
  7. Deified
  8. Trail of Ungodly Trades
  9. Grotesque Glory

Čas:  48:19

Sestava:
  • Ola Lindgren - guitars, vocals
  • Ronnie Bergerstål - drums
  • Tobias Cristiansson - bass, vocals
  • Mika Lagrén - guitars

http://www.grave.se/

https://www.facebook.com/#!/GraveOfficial
http://www.centurymedia.com


Zveřejněno: 09. 11. 2015
Přečteno:
3767 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 11. 2015 21:30 napsal/a Johan
GRAVE 2x v ČR
22.11.2015 Praha, 24.11.2015 Ostrava, s nimi MALEVOLENT CREATION!
09. 11. 2015 09:30 napsal/a Peťan
Grave
Souhlas se vším, opravdu výborné album :-)