Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

CD 2015, Sliptrick Records / black/doom metal / Itálie

Po dvou letech od založení se italské trio za pomoci hostující rytmické sekce hlásí o pozornost s debutovým albem. Tomu nepředcházelo žádné demo nebo EP, pánové to vzali z jedné vody na (ne)čisto a rovnou servírují čtyřicet minut muziky, která má nejblíže k black metalu, leč black metalu, který je spíše obstarožního ražení. Pánové se v první řadě nikam neženou, muzika většinou plyne ve středních tempech a rychlých výjezdů je používáno spíše jako koření. Ono už intro naznačuje, že to bude spíše pohodovka než nějaký zběsilý extrém; kytarové vybrnkávání navozuje poklidnou atmosféru, kterou ani zvuky bouře, ani havraní krákorání neposunují hororovým směrem.

První zpívaná skladba by mohla být jako black metal označena zhruba v roce 1982. Hudebně nemá „No Mercy“ zas tak daleko k zašpiněnému heavy metalu, k černotě směřuje vokál, který mi ale nepřijde zrovna přesvědčivý, nebo libozvučný, což je u blacku možná nevhodné přirovnání, ale mně prostě není projev zpěváka po chuti. Ani s muzikou to není o moc lepší, „Equilibrium And Chaos“ na mě jako celek působí spíše jako demo, na kterém se kapela zatím hledá a těká mezi pomalejšími melodickými pasážemi a rychlejšími úseky. Zatímco ty umírněné jsou celkem zajímavé, a dá se říci chytlavé (a to si kapela vystačí jen s kytarami), v rychlých nepůsobí vůbec přesvědčivě, což platí i o krkolomných přeskocích mezi oběma polohami. Další věcí, která se podle mě moc nepovedla, jsou bicí v sypačkách, kterých pravda není příliš, ale když už na ně dojde, bubny se slijí v podivnou masu.

Ale abych jen nehledal negativa, zas tak špatná produkce italských havranů COLD RAVEN není. Kytarová práce mě baví poslouchat, třeba valivá pasáž v již zmiňované „No Mercy“ míří k doom metalu, k němuž inklinují i další kompozice. Jen mám pocit, že podobné melodie a riffy už jsem kdesi slyšel, což je sice obecný jev, se kterým se člověk setkává dnes a denně, ale tady mi ony déjà-vu momenty přijdou častější. Za nejsilnější okamžiky zpěváka považuju refrén v „In Worship With My Inner Darkness“, ve kterém se do toho správně položil a song svým vkladem ozvláštnil, na druhou stranu právě v onom refrénu těžce klopýtají bicí, nebo možná neklopýtají, ale minimálně ruší... přitom melodie, která se pod refrénem line, je dostatečně silná, jenže po několikerém opakování chytlavé pasáže se skladba převrací s poměrně fádní záležitost, o níž bych napsal totéž, co v předposlední větě druhého odstavce (... krkolomné přeskoky...).

Průměrná délka skladeb je cca šest minut a to mi přijde poměrně hodně, alespoň na to, co se v písních děje, protože poměrně často se motivy několikrát opakují, ty silné střídají s nepříliš interesantními, takže jsem během poslechu rozpolcený podobně jako kapela, která to zkouší různými cestičkami, které ale zatím nevedou na vrchol, ale okolo a v uctivé vzdálenosti. Občas se přistihnu, že si tu či onu pasáž užívám, říkám si, jo, to je ono, aby mě za chvíli uzemnilo něco sotva průměrného.

Booklet sice nehraje, v případě Italů ani nehraje všemi barvami, což má při stylovém zaměření logiku, na druhou stranu je grafika nevzhledná a postrádající jakýkoliv nápad. Titulní kresba ničím nezaujme (temný les...), těžce nepovedené je logo, ve kterém se nepodařilo vůbec nic – ani samotný nápis, v němž polovina písmen vypadá tak, že by se dala číst více způsoby, obrácený kříž budiž, ale proč kolem něj cukrují dvě hrdličky? Oni to sice jsou asi havrani, ale tak nesmyslně umístění, že na první pohled opravdu připomínají jiné ptáky... Vnitřek jednoduché knížečky obsahuje texty ošklivým fontem a klišovité fotky. Grafika za čtyři, nikoliv body, ale na školním vysvědčení.

Seznam skladeb:

  1. Intro     
  2. No Mercy
  3. In Worship With My Inner Darkness     
  4. Equilibrium and Chaos     
  5. Trapped in a Cult
  6. Eons of False Prophets
  7. The World is Doomed

Čas: 39:12

Sestava:
  • Haures - guitars
  • Vuall - guitars
  • Uriel Raka - vocals

Hosté:
  • Mario Giannini - drums
  • Simone Marzullo - bass

https://www.facebook.com/coldraven666


Zveřejněno: 03. 11. 2015
Přečteno:
3331 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář