Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

CD 2015, vlastní náklad / heavy/thrash / Česko

Původně tříčlenná, dnes již čtyřčlenná banda KRUTON natočila v letošním roce nové album s názvem „3“. Nenechte se zmást číselným označením, protože ve skutečnosti je to v pořadí album druhé, následující za jejich debutem s názvem „Lament“. Podle slov kapely je číslo 3 pro ně samotné symbolické a provází KRUTON již od jeho vzniku. S kapelou jsem měl tu čest na vystoupení v pražské Modré Vopici, a tak jsem plus mínus tušil, co od nahrávky čekat. Koncert se tenkrát nesl na vodách průměrnosti, i když hráčsky na tom kluci nejsou vůbec špatně; doufal jsem a modlil se, aby mělo album lepší úroveň.

To poslední, co chci po vložení CD do přehrávače, je překousávat nudné nic neříkající intro, což v tomto případě absolvovat musím. První instrumentální skladba (intro) nese název „3“. Bohužel se jedná o velice fádní kytarovou vybrnkávačku bez atmosféry, která jde zcela mimo mě a na albu mě doslova obtěžuje, protože ji musím každý poslech přepínat. Intro se nakonec přenese šikovným basovým výjezdem ke druhé, pravděpodobně nejlepší skladbě „Lift boy“. Když jsem zmínil basový výjezd, musím předně vypíchnout um basáka Jeroma, který má na albu několik opravdu zajímavých momentů a povyšuje celou nahrávku o stupínek výš. Naneštěstí stupínek v tomto případě opravdu nestačí. Celé album se nese v typickém českém heavy metalovém hávu přelomu osmdesátých a devadesátých let. Sic si kapela na profilech píše melodic thrash, má to asi stejný význam, jako když se dneska o kapele TÖRR napíše, že hraje black metal. Album je protkané melodickými říznými kytarami, ale osobně si pod melodic thrashem představuji něco poněkud jiného.

Pokud pomineme škatulku, nemám s hudbou KRUTON žádný větší problém, i když se i po několika posleších nemůžu zbavit pachuti, kterou ve mně zanechává pokus o nějaké větší umění, které spíše překáží, než aby zaujalo. Všemožné kytarové a basové kudrlinky kapele dle mého názoru více škodí, než prospívají. Částečné plus je, že se kluci nesnaží držet za každou cenu jednoho stylu, a tak se například ve čtvrté skladbě dočkáme až hardcoreových skupinových vokálů, což je celkem příjemné zpestření. Texty jsou kompletně v češtině, ale ničím extra mě nezaujaly. Každý song má tak nějak svůj příběh, po kterém mě nic nenutí se zvlášť pídit.

Nevím, na co přesně kapela tímto albem útočí a dle rozpolcenosti nosiče to neví možná ani kapela samotná. Pokud by se album nesnažilo tvářit jako něco víc, byla by to poměrně slušná česká heavy-thrashová vypalovačka, která by jistě potěšila nejednoho českého posluchače. Kluci si v biografii dali předsevzetí, že vyplavou v moři kapel na povrch, ale bohužel s touhle nahrávkou to rozhodně nebude. Album „3“ v tom zmíněném moři zatím ani neplave, ale trochu se tam topí, jak nápady, grafikou bookletu, tak zvukem, který sice není špatný, ale je tak nějak plochý a nezáživný. A tak nezbývá než zamakat a zkusit to znova s další deskou, každopádně tudy cesta nad hladinu pravděpodobně nevede.

Seznam skladeb:

  1. 3
  2. Lift boy
  3. První lež
  4. Nic nelituj
  5. Jidáš
  6. Fantom
  7. Oheň a bič
  8. Svědomí
  9. Skrýš

Čas: 47:55

Sestava:

  • Jerome – baskytara
  • DeeDee – bicí
  • Martex – kytara, vokál

www.bandzone.cz/kruton


Zveřejněno: 31. 10. 2015
Přečteno:
3496 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Honza | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář