HEIDEN – Andzjel

LP/CD/MC 2015, F.D.A. Rekotz / old school death metal / USA

Kalifornská death metalová úderka SKELETAL REMAINS vlétla na scénu jako tornádo v roce 2011. Kapelu, která v začátcích fungovala pod názvem ANTROPOPHAGY vede frontman Chris Monroy, jenž jinak drhne kytaru ve FUELED BY FIRE. Po demonahrávce „Desolate Isolation“ pak vytřeli zrak všem death metalovým fandům výborným debutem „Beyond the Flesh“, se kterým se dostali více do podvědomí. Následovala několikatýdenní turné po USA i Evropě. Vydání druhého alba však bylo oddalováno. Původně měla deska „Condemned to Misery“ vyjít již loni v létě. Prodával se dokonce i merchandise s novými motivy, ale samotného alba jsme se dočkali až letos na začátku srpna. Já sám si vinyl koupil v září, poslechl si „Condemned to Misery“ mnohokrát a právě teď nastal ten pravý čas na zhodnocení. Dlouhé čekání se vyplatilo!

Nový počin se může pochlubit parádním grafickým zpracováním. A to jak malbou, která je přesně po vzoru starých death metalových kapel, tak i celkovým zpracováním gatefold obalu. Nejdůležitější je ale obsah desky a ten ukrývá celkem osm skladeb. Stejně jako na debutu. SKELETAL REMAINS uctívají death metal v té nejryzejší podobě a nejbližší jsou jim tak jména jako DEATH, OBITUARY, PESTILENCE nebo ASPHYX. Ano, i na novém albu se jedná o mix vlivů staré dobré americké a evropské školy. Navíc bych si dovolil tvrdit, že „Condemned to Misery“ se více přibližuje evropskému pojetí death metalu. Zvláště některé skladby, pasáže a vokál kytaristy Chrise Monroye ve mně evokuje prastaré holandské kapely. Určitá podobnost frázování a barvy hlasu s Martinem Van Drunenem je podle mě na první poslech zřetelná. SKELETAL REMAINS svůj old school death metal dopilovali k dokonalosti. Oproti první desce přibylo více pomalejších, temnějších a vyhranějších pasáží. Mezitím dokáže čtveřice napálit death metalový nálet nebo těžkotonážní a valivý útok. Typickým příkladem je skladba „Viral Hemorrhagic Pyrexia“, kde SKELETAL REMAINS mění po krátkých úsecích tempa a charakter skladby. To zopakují několikrát, vrcholem je agresivní kytarové sólo přecházející pomalu do klidné melodické linky aby v pomalém odříkání skončila celá skladba. Takových momentů najdeme na desce hned několik. Například skladba „Ethernal Erosion“ dokáže člověka mlátit hlava nehlava, aby v konečném zúčtování působila vlastně jako milosrdná společnice (úsměv). Otvírák „Beyond Cremation“ zase dostává svého názvu. Ty hutné a valivé vlny vás semelou jako cunami v Thajsku. K tomu přidejte Chrisův naprosto hnilobný řev a apokalypsa je dokončena. Dalším faktem je, že oproti jiným death metalovým kapelám SKELETAL REMAINS propašují i nějaké ty thrashové riffy. Chrisovo krevní skupina se nezapře (úsměv). SKELETAL REMAINS se zkrátka propadli v čase. Old school zvuk dodává celé nahrávce punc autenticity. Neznamená to však, že by měla deska nečitelný zvuk. Naopak, vše je slyšet do nejmenšího detailu. Zejména nazvučení bicích je jedním slovem zabijácké. Opět se nezapomnělo ani na jednu instrumentální skladbu. Tou je více než pětiminutový opus „…Still Suffering“.

Celkově musím hodnotit desku „Condemned to Misery“ velmi vysoko. Jsem fanoušek starého death metalu a tihle kluci to umí. Někdo namítne, že se jedná o vykrádačku tamté nebo oné kapely. Ano, vliv je zřejmý, ale SKELETAL REMAINS dokážou svojí hudbě vtisknout i kus sebe. A to nejen na nahrávkách, ale také naživo, o čemž jsem se letos přesvědčil. Celému albu nechybí vlastně nic. Od parádního zvuku, přes ideální stopáž, perfektní obal až po osm skvělých kompozic, které musí za srdce chytnout nejednoho fandu žánru. V letošní sezóně se bezesporu jedná o jedno z nejlepších death metalových alb. SKELETAL REMAINS odkaz slavných předchůdců šíří dál s velkým přehledem, nadšením i tváři sobě vlastní!

Seznam skladeb:
  1. Beyond Cremation
  2. Obscured Velitation
  3. Euphoric Bloodfeast
  4. Viral Hemorrhagic Pyrexia
  5. Atrocious Calamity
  6. Ethereal Erosion
  7. Still Suffering (instrumental)
  8. Sleepless Cadavers

Čas: 36:55

Sestava:
  • Adrius Marquez - baskytara   
  • Adrian Obregon - kytara   
  • Chris Monroy - kytara, vokály
  • Joe Martin - bicí

Bandcamp
Facebook

Zveřejněno: 11. 11. 2015
Přečteno:
3891 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář