Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2015, MDD Records / thrash metal / Řecko

Řecko není zrovna metalovou velmocí, ale thrash metalu se tam poměrně daří. Všechno to odstartovali SUICIDAL ANGELS a MENTALLY DEFILED, které následovaly další kapely. Namátkou například BIO-CANCER, CHRONOSPHERE, FAITHREAT nebo EXARSIS. A právě o posledně jmenovaných bude řeč tentokrát. EXARSIS jsem viděl v Praze loni na jaře a tehdy to pro mě byla malá neznámá. Ten koncert odehráli právě po boku v mých uších stereotypních SUICIDAL ANGELS a s přehledem je strčili do kapsy i jako první kapela večera. EXARSIS letos fungují šestým rokem a pro úspěch i větší šanci dostat se do povědomí udělali mnoho. Kromě dvou velmi dobrých alb se neváhali přestěhovat z rodného Kiata do přeci jen metalově civilizovanějších Atén. A letos pod MDD Records vydali i své třetí album.

To nese název „The Human Project“ a může se pyšnit skutečně pěkným a hlavně výrazným obalem. Ani nemusím dohledávat autora, protože tohle je typická tvorba kreslíře Andreie Bouzikova. Čtyři doktoři-patologové se šťourají nebohému hříšníkovi v mozku. To vše za dohledu zmutovaných bytostí naložených do roztoků pro představu pacienta, jak že to s ním vlastně dneska dopadne. Taková normální thrashová idylka (smích). Samotný obsah alba „The Human Project“ pak ukrývá deset skladeb, které jsou silně infikovány starou školou. V případě EXARSIS se jedná o mladou kapelu a tak není důležité zjišťovat, zda a v čem jsou originální či nikoliv. Hned otvírák „Arrivals“ na mě vyrazí v pekelném tempu. A vlastně je tento vál i prezentací celé desky. Přímočarý thrash metal se spoustou vyhrávek, kytarových sól a minimem prostoru pro odpočinek. Skladby jsou úderné, živé a i když obsahují trochu vaty v podobě stále dokola se opakujících pasáží, působí svěže a především agresivně. Jedním z důvodů jsou texty. Všichni víme, co se v Řecku v posledních letech děje. Politická situace či policejní brutalita se tak jednoznačně objevuje v textech a EXARSIS se tyto problémy společnosti podařily přenést i do celkového projevu své hudby. Dalším důvodem je Nickův zpěv, který vedle klasického thrashového štěkotu dokáže i velmi slušně ječet a dodává tak celému albu pestrost a kus jižanského temperamentu. To je přesně to, co postrádám například u SUICIDAL ANGELS, kteří jsou sice zdatnými instrumentalisty, ale jejich thrash je stále stejný kolovrátek. EXARSIS to vzali za trochu jiný konec a i když některé riffy mohou jejich řecké kamarády připomínat, v mých uších znějí naprosto odlišně. Mezi nejlepší skladby kromě zmíněné „Arrivals“ řadím ještě „Abnormal Generation“, „Police Brutality“ a „Skull & Bones“. Celé album odfrčí do cíle za necelých osmatřicet minut, což je tak akorát. Zvukově opět vydařená záležitost, podobně jako u předešlého počinu „The Brutal State“.

EXARSIS svou novinkou rozhodně nezklamali a potvrdili svůj růst mezi evropskou thrashovou elitu nové vlny. V obrovské záplavě kapel však je těžké se prosadit. Nicméně deska „The Human Project“ na to zcela určitě má. U náročnějších posluchačů možná neobstojí pro svou „jednoduchost“, ale mezi novodobými thrashery si své fans najde. Naživo pak EXARSIS podle mého názoru působí ještě o třídu lépe. Živelnost, nasazení a energie dělá z jejich koncertů pravé thrashové šílenství. Co se Řecka týká, jsou tihle kluci u mě společně s MENTALLY DEFILED na samotném čele tamní scény.

Seznam skladeb:
  1. Arrivals
  2. Medicide
  3. Abnormal Generation
  4. Police Brutality
  5. R.F.I.D.
  6. False Flag Attack
  7. Know Your Enemy (322)
  8. Skull & Bones
  9. Change of Plans
  10. The Brutal State

Čas: 37:31

Sestava:
  1. Chris Poulos - baskytara
  2. Panayiotis Tsitsis - kytara
  3. Achilleas Kamzolas - bicí
  4. Kostis Foukarakis - kytara
  5. Nick J. Tragakis - zpěv

Facebook
Homepage

Zveřejněno: 07. 11. 2015
Přečteno:
3669 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář