Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

Rozhovor s německou thrash metalovou kapelou SPACE CHASER, která zahraje v rámci akce Thrash Nightmare v Písku.

Zdravím SPACE CHASER! Protože jste v České republice stále méně známá kapela, nevyhneme se vašemu představení. Takže kdo jsou SPACE CHASER?

Jsme pětičlená thrash metalová banda z Berlína a dali jsme se dohromady v roce 2011. Náš styl je hodně podobný zvuku klasických thrash metalových kapel z Bay Area. V roce 2012 jsme vydali první demo, v roce 2013 pak EP "Decapitron" a první album “Watch the Skies” vyšlo minulý rok. Koncem roku 2014 nám ještě vyšel singl “Skate metal Punks”. V současné době jsme většinu času na turné, převážně po Německu, a pracujeme na druhém albu.

Na scénu jste vstoupili v roce 2011. Za čtyři roky jste udělali ohromný posun vpřed. Hrál někdo z vás dříve v nějaké jiné kapele nebo jsou SPACE CHASER vaše první zkušenost?

Před SPACE CHASER jsme všichni měli nějaké projekty. Například Leo hrál v thrashové kapele, Siggi (Siegfried) působil v klasické power metalové bandě, Basti (Sebastian) hrál spíše v death/thrash projektech a Matthias hrál v několika extrémně metalových kapelách.

Po dvou letech existence přišlo první EP „Decapitron“. První oficiální nahrávka je pro každou kapelu velmi důležitá. Čtyři skladby znějí výborně a již tato nahrávka z vás udělala hotovou kapelu. Když se ohlédneš zpět, bylo právě EP „Decapitron“ vstupenkou do širšího povědomí na německé scéně?

"Decapitron" byla naše první nahrávka, která už byla vydána na profesionální úrovni a posunula nás na vyšší level. EP bylo vydáno u vydavatelství This Charming Man Records, kde jsme o rok později vydalii i "Watch the Skies". Také jsme měli výborné recenze v německých metalových časopisech jako například Rock Hard nebo Legacy.

Loni jste vydali svojí první velkou desku. LP „Watch the Skies“ je opravdu povedeným albem, které mě bavilo hned po vydání. Jednalo se o starší materiál nebo jste nahráli za rok deset nových skladeb? Kdo je ve SPACE CHASER hlavním tvůrcem hudby? Kdo přináší nápady?

Na tomto albu jsme měli pár starších nahrávek, to je pravda. Instrumentálka “Space Chacher” nebo songy jako “Predator” a “Wastecrawler” byly pro tuto desku nejnovějšími kousky.Takže ano, většina válů bylo starších. Naše tvůrčí hlava pro všechny riffy je Leo, Basti píše texty.Také nutno zmínit, že Matthias edituje nebo dodělává pasáže na bicí, především u starších songů, takže se změní ještě ve větší nářez!

Následovalo ještě EP „Skate Metal Punks“. Tak se přiznejte, kdo z vás jezdí na skejtu? (úsměv)

Vůbec nikdo, ale spolupracujeme s Koloss Skateboards, takže k této scéně máme velmi blízko.

Tím se dostávám k textům. Jaká témata ve svých textech nejčastěji používáte a co pro vás texty znamenají? Chcete s jejich pomocí vyjádřit určitý názor nebo sdělení?

Texty jsou většinou zaměřeny na klasickou horror a science-fiction tématiku. Ale taky máme i párty songy ("Skate Metal Punks" / "Loaded to the Top"). Texty jsou důležité, protože mohou být něco jako třešničkou na dortu pro lidi, co se jim naše songy líbí, chtějí si přečíst cool příběh a možná se také trochu zasmát. Nesnažíme se lidem poslat konkrétní (např. politický) poselství. Prostě si užijte muziku, zábavu a thrash!

Na YouTube jsem si všiml, že často do svého setlistu zařadíte nějaký cover. Například SLAYER, AGENT STEEL nebo ANTHRAX. Berete to jako poctu zmíněným legendám? Když covery porovnám, ty vaše znějí opravdu dobře, protože do nich vnesete i svoji tvář!

Jasně, obvykle hrajeme covery kapel, které nás hodně ovlivnily. Velmi si ceníme jejich práce a je jasný, že covery zní vždy trochu odlišně, ale reakce od lidí jsou vždy pozitivní, díky!

Hráli jste například po boku TANKARD, na Rock Hard Festivalu nebo sna Stormcrusher festivalu. Letos máte na pilno. Jak to chodí v Německu se sháněním koncertů? Ozývají se promotéři sami nebo tomu musíte trochu pomoci?

Jo, festivalová sezóna byla super, užili jsme si to! Když půjde vše podle plánu, tak tento rok budeme mít na kontě přes 30 koncertů! Konkrétně v září a říjnu jsme na cestě každý víkend! Promotéři nás kontaktují, to je běžné. Pokud bychom si zařizovali turné bez jakýchkoliv kontaktů, tak je to velice těžké. Potřebuješ kámoše a lidi, kteří mají rádi naši muziku a mohou nás doporučit do místních klubů, pak máš větší šanci.

Letos na jaře jste odehráli dva koncerty v Praze. Jeden v klubu a druhý na hostelu, kde jste bydleli. Jak jste se k této víkendové akci dostali? Brali jste to i jako výlet do Prahy s tím, že si dvakrát zahrajete?

Byli jsme v kontaktu s Tomášem z BAJONET a doporučil nám nějaká vhodná místa v Praze. Nakonec jsme hráli v Hard Rock Baru. Moc mu děkujem za jeho pomoc!

A co scéna u vás v Berlíně? Turné velkých kapel vaše hlavní město samozřejmě nemíjí, ale co underground? Pořádáte sami koncerty a jak je to u vás s návštěvností? Doporučil bys nějaké kapely od vás?

S old school underground scénou v Berlíně je to docela těžký. Je velmi slabá, proto když přijdete na tři nebo čtyři koncerty, hned poznáte tvrdé jádro fanoušků. Problém s velkými městy jako Berlín je takový, že je tu tisíce koncertů každý den, takže se lidé rozhodují spontánně, kam zajdou. Normálně koncerty nepořádáme, kromě jedné výjimky vždy v říjnu. Organizujeme několik koncertů spolu s dalšími underground kapelami - PRIPJAT, DUST BOLT a BLIZZEN.Ta akce nese název “Metal ´em Down” a každá kapela pořádá svou vlastní akci, na který je headliner! Takže máme podle názvů kapel: Reactor Fest, Dust Fest, Blizz Fest no a pak ten náš - Space fest. Reactor Fest, který byl minulý týden v Kolíně nad Rýnem, byl vyprodán!

Své nahrávky vydáváte i na vinylu. Jste sami fanoušci a sběratelé tohoto nosiče? A jaké desky tě v poslední době zaujaly?

Matze (Matthias) a Martin jsou vinyloví maniaci. Speciálně Matze má obrovskou sbírku, kterou doplňuje už přes 25 let. Vždy je jako na lovu, aby měl do své sbírky hned nové kousky.

Předpokládám, že hudbou zatím živi nejste. Co dělají SPACE CHASER když nehrají? (úsměv) Je těžké se prosadit, kapely jsou nuceny být dlouhou dobu na turné, vydávat jednou za dva roky album… Jaká je vaše vize?

Každý finanční obnos, který jsme si vydělali z koncertů, jde přímo zpátky do kapely! Peníze utrácíme za nový merch, platbu za studia atd. Všichni máme práci na plný úvazek, někteří stále studují. Prostě neustále pracujeme na muzice a chceme, aby další deska nebyla v časovém pressu. Víme, že nějaký hudební výsledek v podobě alba nám může trvat i déle než dva roky.

Koncertujete poměrně často. Neplánujete nějaké delší turné po Evropě? Jaké jsou nejbližší plány SPACE CHASER?

Jsme na turné každý víkend od začátku září do 7. listopadu. Do teď jsme neplánovali delší akce než 3-4 dny.

Jaké akce nebo festivaly v Německu bys doporučil českým thrasherům? Kde to podle tebe stojí za to?

Rozhodně je to Headbangers Open Air blízko Hamburku. Pak Keep it True Festival v Lauda-Königshofenu a Stormcrusher Festival. Máme tu také nový festival Ruhrpott Metal Meeting, který má docela zabijácký line-up!

V říjnu se vracíte do Česka. Zahrajete na THRASH NIGHTMARE v Písku po boku LAHAR a další česko-slovenských kapel. Co od vás můžou thrasheři na jihu Čech očekávat? (úsměv)

Vždy jedeme na 100 % a v Písku chceme ukázat silnou a agresivní thrashovou show! Připravte se na nezastavitelný a mocný set!

Zde je prostor pro vás. Díky moc za rozhovor. Budeme se těšit v Písku!

Díky za takovou možnost rozhovoru a 31. října se těšíme na výbornou párty!

Překlad: Anet

Bandcamp
Facebook

Thrash Nightmare Písek:

https://www.facebook.com/events/1673708996194496/

Zveřejněno: 25. 10. 2015
Přečteno:
3257 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář