Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

8.10. 2015, Praha - Modrá Vopice

Uprostřed týdne bojuju s chřipkou a v jednu chvíli tuhle akci odpískávám. Ve čtvrtek ráno je mi však o něco lépe a tak se rozhoduji večer vyrazit do mého oblíbeného klubu Modrá Vopice na zajímavou trojici kapel – SLAUGHTBBATH, TURBOCHARGED a VIOLENTOR. Venku pošmourno, prší a tak proč nejít na koncert že? (úsměv). Předzvěstí večerního masakru budiž cesta metrem. Dobíhám na Smícháči a jako obvykle jedu v prvním vagonu. Přes dveře od kabiny snad poprvé v životě slyším hudbu a to ne ledajakou. Nedokážu identifikovat kapelu, ale jednalo se o jakýsi death metal, který pronikal přes dveře do rámusu vagonu, o který se přičinila především skupina uřvaných, španělsky mluvících turistů. Jedu správně, pomyslel jsem si, ačkoliv tuhle cestu znám nazpaměť. Do klubu přicházím ve tři čtvrtě na osm a dávám se do řeči s jedním z pořadatelů Žlábou. Prý jsem teprve třetí platící a to první kapela začíná za patnáct minut. Být pořadatelem tak jsem na prášky, ale Žlába s klidem odpovídá „to víš, v Praze to chodí na osmou“. A má (ne)svatou pravdu. Kolem osmé se do klubu nahrne veškeré osazenstvo včetně jednoho plného auta z Písku. Nakonec mohlo být na akci kolem sedmdesáti fans.

To nejlepší na začátek? Ano, tentokrát to platilo! Jako první se nástrojů chopila italská trojice VIOLENTOR a doslova mi vypálila rybník. Z nahrávek zněli velmi dobře, ale naživo mě dostali mnohem více. Hodně surový a přímočarý mix thrashe, speedu a punku. Nechyběla ani blacková příchuť. Okamžitě mě napadli třeba brazilští WHIPSTRIKER. Urostlý kytarista/zpěvák Alessio Medici chroptěl jeden vál za druhým, vládl kytarovým riffům a s přehledem odehrál všechna sóla. Stejně tak basák drhnul své struny znamenitě. Bubeník byl punker každým coulem a právě tato chemie dělá VIOLENTOR skvělou kapelou, která se zkrátka musí líbit jak metlošům, tak i punkáčům. Pánové odehráli průřez svými třemi alby, z nichž byla nejvíce zastoupena novinka „Maniacs“. VIOLENTOR hráli čtyřicet minut. Možná by bylo lepší zkrátit set na půlhodinku, aby při podobných skladbách neměl sklony k monotónnosti, ale na druhou stranu VIOLENTOR ve druhé polovině setu nasypali pořádné pecky, které gradovaly závěrečnou „Go to Hell“ z první desky. Toskánští oldschooláci u mě tento večer zvítězili!

Všechny kapely hrály ve třech a druhou smečkou byli švédští TURBOCHARGED. V čele této kapely stojí vousatý Ronnie Ripper, který působil také v GEHHENAH a ve švédské legendě VOMITORY. TURBOCHARGED na tomto turné podporují své nové album „Militant“, ale především prezentují svůj švédský death metal. Nejinak je tomu ve Vopici. Typická švédská škola po vzoru starých ENTOMBED, DISMEMBER či GRAVE. Zahuhlaný, chrastivý a praktický stále stejný rachot. Mám tyhle kapely rád, ale abych se přiznal, TURBOCHARGED mě tolik nenadchli. Ano, bylo to dobré, ale na můj vkus až příliš jednotvárné. Jediným zpestřením bylo střídání dvou vokálů, když Ripperovi pomáhal i bicman Freddie. Chybělo něco navíc, nějaké změny tempa, zařazení pomalejších vyhrávek. Takto to byl death metalový kolovrátek, který končil přesně tam, kde začal.

V roli headlinerů celého tour vystupují rouhači SLAUGHTBBATH z Chile. Mám pro jihoamerické kapely slabost. Vždy dokážou dát do své hudby kus svého jižanského temperamentu a prodat svůj původ znamenitě. Také SLAUGHTBBATH  nastoupili ve velkém stylu. Old school raw black metal se vším všudy. Od image v podobě obrácených křížů, stahováků, trika brazilské legendy VULCANO až po nekompromisní a absolutně nesvatý nálet. Nejednalo se po hudební stránce o nějaký masterpiece, ale SLAUGHTBBATH staví svoji hudbu na pravěkých postupech. Syrový black metal (žádné Norsko), špinavý jako prase a zlý jako samotný Lucifer (smích). Neznabozi SLAUGHBBATH odehráli většinu skladeb ze své jediné velké desky „Hail to Fire“. A to mají v diskografii nespočet splitek a EP. Odezvu měli SLAUGHTBBATH velice slušnou a před jedenáctou hodinou je konec. Dnes to žádné dlouhé vykecávání nebude, protože po rozlučce se všemi  kamarády mizím noční Prahou k domovu. Tyto akce mám nejraději. Klasický underground v klubu, kde potkám své kamarády, kapely, v klidu pokecám i zapařím. Přátelská atmosféra, rozumný vstup a skvělý zvuk (ve Vopici už tradice) i organizace, která je ve všední ideální. Díky pořadatelům, že se jim podařilo zastávku tohoto tour stáhnout i do Prahy!

Zveřejněno: 13. 10. 2015
Přečteno:
3447 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář