Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

CD 2015, PRC Music / sick death metal / Kanada

Třikrát hurá a střik do trenek!! Tomu říkám návrat jak hrom, tohleto opravdu potěšilo! Jásám jak malý synek, i když nejsem zrovna příznivcem všech těch návratů na scénu a dojemných setkání po letech, které „nikdo nečekal“. Ale ruku na srdce: vy, kteří pamatujete debut „Reign of Lunacy“, jenž v roce 1995 vydali kanadští neotesanci GORELUST, po nichž se v roce 1996 uzavřela hladina odpadní stoky zabarvena do ruda, doufali jste, že ještě někdy od nich něco nového uslyšíte? Já ne, a přiznám, že na tuto nahrávku z mé strany pomalu upadal prach zapomnění, setřený jednou za uherský rok, kdy člověk dostane chuť na takové nedoceněné perly jako HELLWITCH nebo právě GORELUST. A vida, se zpožděním, ale přece, se i do mého brlohu dostal nový matroš řezníků z Quebecu/Montrealu, kteří do toho před třemi lety znovu praštili a z kraje letošního roku dokonce vyvrhli nové album, vystižně pojmenované „We Are the Undead“. A to už je řádný důvod k radosti a k zbláznění.

Potřebuji takové nahrávky, tak jako koza potřebuje drbání. Je příjemné občasné připomenutí a oprášení minulosti extrémní muziky, zvláště v dnešní záplavě tolik si vzájemně podobných „brutálů“, a není ani tak důležité, jestli se jde až k úplným kořenům. On už vlastně i ten náš „brutal death metal“, charakteristický pro druhou půli devadesátých let minulého století a přelom milénia, začíná jakoby obrůstat mechem, a svým způsobem už taky bývá cejchován dnes tolik populárním termínem „old school“. Je sympatické, když se mladí vlčáci, inspirovaní tvorbou svých vzorů, snaží drhnout nachlup stejně jako jejich motivační předlohy, ale ve většině případů jde o lehce rozpoznatelnou kopírku, leckdy přímo jakýsi revival (to platí nejen pro retro thrashovou omladinu). Něco jiného pak je, když ve stroji času zařadí zpátečku o dvě dekády zpět borci, kteří tu dobu zažili a byli její součásti. A přesně to je případ GORELUST. A způsob, jakým tak činí, je přímo k sežrání.

Už úvodní intro je vtipnou reminiscencí debutu, což se dá říct i o obalu alba. Pak se z beden vyvalí první znásilňující štych, a je to jasné: šílenství stále vládne! Hudebně GORELUST pokračují tam, kde před dvaceti léty skončili, a k mé nemalé radosti si zachovali i svůj sound. Ten samozřejmě vzhledem k dnešním možnostem kapely více kope, ale je to pořád ten správný zvuk devadesátkového brutusu. Jaký to balzám na ztrápenou duši, ubíjenou současnými moderními studiovými móresy, jež se nevyhnuly ani BDM. A ta muzička! Zhovadilá, zvrhlá, a přitom tak krásná. Zde se musí cítit blaženě každý, kdo se rád rochní teritoriem ovládaným karnivory typu MORTAL DECAY, INTERNAL BLEEDING či PYREXIA, a pamatuje časy, kdy tato větev death metalu prožívala mohutnou expanzi. Kanadskému kvartetu hraje do karet i to, že zachovali původní sestavu, a tak na „We Are the Undead“ máte pocit, že mezi debutem a novinkou není tak velký časový odstup. Nádherný riffing, při němž mě chvílemi ne poprvé napadá myšlenka (pro někoho možná infantilní) o pomyslné srážce DEEDS OF FLESH s pravěkým thrashingem, jenž kraloval v Deutschlandu v pověstných osmdesátkách. Není náhodou, že se na prvotině nacházel výtečně zpracovaný cover „Extreme Aggression“, jenž do hudebního obsahu tehdy skvěle zapadl a nepůsobil jako pěst na oko. Převládá samozřejmě patřičně brutální sekernický styl, podpořený pestrými a přitom velice natlakovanými bicími, jež je radost poslouchat, stejně jako důraznou basu. Všech devět bodanců disponuje nápaditostí a správnou chorobností, ani texty neuhýbají z tradiční linie, a tak si opět moc nepočtou puritáni, moralisti, pánbičkáři a suchaři, jimž chybí smysl pro nadhled a nedokážou pochopit krásy morbidního umění. Netřeba dodávat, že hrdlořez Jean Beaulieu je taktéž pořád ve formě a nejednou dokáže, že i z paty umí pěkně potahat.

Nahrávku vydali slušně rozjetí PRC Music, kteří skupině v reedici vydali i „Reign of Lunacy“. Jestliže tedy máte v oblibě „staroškolský“ brutální kov smrti, neváhejte, a placku „We Are the Undead“ si pořiďte do své sbírky. Neprohloupíte, a určitě se k ní budete rádi vracet. Možná celý tenhle článeček vyzněl poněkud nekriticky, ale nemohu si pomoci. GORELUST mi udělali velkou radost a jsou pro mě svěžím závanem z tisíckrát vypleněných torturačních místností. Skvělé, a jsem moc zvědavý, co nám ještě tito zvrhlí hříšnici nabídnou. Sick!

Seznam skladeb:

  1. Lunacy Still Prevails... (intro)
  2. Rape the Rapist
  3. Entering the Kill Fest
  4. There Is No God
  5. We Are the Undead
  6. Penetrating the Weak
  7. City of the Cannibals
  8. Decapitate the Holy Whore
  9. Farewell to the Flesh
  10. Wretched Life (Cervical Slot cover)

Čas: 30:44

Sestava:

  • Jean Beaulieu – zpěv
  • Martin Fournier – kytara
  • Pascal Chevrier – basa
  • Francis Marmen – bicí

https://www.facebook.com/gorelustband
http://www.prcmusic.com/


Zveřejněno: 14. 10. 2015
Přečteno:
3481 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář