Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

CD 2015, Ghastly Music / technical death metal / Polsko

DISLOYAL polské death metalové vody čeří už od roku 1997. Letos v létě, prostřednictvím Ghastly Music v digitální podobě i na fyzickém nosiči přinášejí už čtvrté album „Godless", které vzniklo v Monroe Sound Studio. Proces nahrávání alba až po finální mix a mastering probíhal od konce roku 2012 do jara 2014. Takto praví booklet, který obsahuje na 16 stránkách vše, co si představuji, že má obal CD obsahovat, texty počínaje a přes sestavu a důležité informace o nahrávání alba konče.

Album otevírá minutu a půl dlouhé intro „Abruption". Intro svojí stavbou připomíná rozběh turbíny nebo start a vzlet bojové helikoptéry. Pozvolný rozjezd a nabírání na síle, ke konci je zvuk umírněn, protože na samotný let už nepotřebujeme tolik energie jako při startu. Ale co se za bojovou akci objevilo poté, jsem ani za mák nečekal. Skladbou „Give Place unto Wrath" se rozjela neskutečná death metalová smršť. Rozjezd jede v rychlém tempu, hned z počátku dostanete pořádnou ránu silným a rychlým groove spodkem. Energický kytarový riff sem tam prořízne nelítostný zvuk jako ostří nože. Vtírává basa, kterou vnímáte zřetelně už v prvním štychu, si vás podmaní opět v rychlé skladbě „New Enemy Rising". To samé platí i o refrénu, kde přibude na melodičnosti a výkřiky
„Be free, fhink free...
... who does not act does not win" vás nenechají na pochybách, že to tak je a má být.

„Dybbuk" se zmocní vaší duše a zamete s pochybnostmi o tom, že by to mohla být špatná skladba. Tady se kouzlí s kytarovou linkou, která se nepřetržité pokouší rozbořit nedobytnou zeď, pod kterou slyším nenásilně Butlerovou basu (BLACK SABBATH). Skladba, podobně jak z těla vyprchá energie-duše, jde v závěru do ztracena. Pozvolný rozjezd předznamenává taky „Self-carving Titan". Po chvíli nabere song zrychlení, ale stěžejní motiv (spodek) zůstává ve stylu, jaký známe z funeral metalu. Vokál je zde také odlišný. Po celou dobu nás provází temný growl, který je z části decentně upraven nějakým efektem, a mně to přijde jako zajímavé oživeni skladby. Kouskem „Mechanism of Deceit" se opět vracíme ke klasické death metalové jízdě, jakou předvádí například IMMOLATION. GOJIRA s její progresivitou se přežene v rychlé skladbě „Mors Imperator Mundi", která překvapí symfonickým zakončením v podobě houslí. Příklad toho, že jakýkoliv hudební nástroj, pokud je umně zapracován do stavby skladby, se může dobře vyjímat i ve stylu hudby, kde byste jej neočekávali.

Zajímavou kytarovou vsuvku, sólo, najdeme v „Corporate Beasts", kde je hlavně kladen důraz na bicí, které se v rychlém tempu derou dopředu a kde jsou slušně použity přechody. Koneckonců bicí na celém albu mají perfektní zvuk. Ostré řezající kytary a sborové kázání o nukleární zkáze světa v „On the Ashes of the World" má také ohromnou sílu. Komplikovaná, ale zato umně poskládaná je závěrečná skladba „The Chastener". Hutné těžké groovy riffy jsou protkány kytarovými pády a záseky skoro po celé délce skladby a v závěru je vytvořena až doomová atmosféra, kterou umocní zvuk připomínající vyzvánějící zvon.

Neznám předchozí alba DISLOYAL, ale „Godless" určitě ukazuje hudební vyzrálost a kreativitu. Už jen to intro je předzvěstí něčeho zajímavého. Celé album je nasáklé různými nápady, které možná pánové nastřádali v sedmileté pauze, která uplynula od předešlého „Prophecy". A určitě se vyplatil delší čas, který věnovali přípravě a nahrávání „Godless". Měl bych jedinou výtku, a to k vokálu. Zmínil jsem jej v recenzi jen párkrát a to pouze jen v souvislosti s nějakým doplňkem, čili když byl zkreslený, ale objevuje se  i „mluvené slovo" či ve sboru. Ale většinou se mi zdá hodně schován za hudební hradbou, navíc mi zpěvákův projev, temný až chrapotivý growl,i moc nesedí. Uvítal bych raději výraznější, hutnější hlas. Ale to nic nemění na tom, že DISLOYAL vytvořili v podobě „Godless" dobré album, které určitě posluchačům death metalu můžu (ne)loajálně doporučit.

Seznam skladeb:

  1. Abruption
  2. Give Place unto Wrath (Vengeance Is Mine; I Will Repay)
  3. New Enemy Rising
  4. Dybbuk
  5. Self-carving Titan
  6. Mechanism of Deceit
  7. Mors Imperator Mundi
  8. Corporate Beasts
  9. On the Ashes of the World
  10. The Chastener

Čas: 44:01

Sestava:

  • Krzysztof „Kriss" Bendarowicz - zpěv
  • Artyom Serdyuk - kytara
  • Kolya Kislyi - basa
  • Jaro - bicí

Hosté:

  • Thrufel (MASACHRIST (ex-YATTERING, ex-AZARATH) - kytara (sólo) 2, 10
  • Macabre (ex-DISLOYAL) - doprovodný vokál

Bandcamp 
Facebook


Zveřejněno: 05. 11. 2015
Přečteno:
3467 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 11. 2015 20:15 napsal/a pekop
disloyal
Hodně povedená deska, chce to víc poslechů než si ji plně vychutnáš. Koupil jsem ji na OEFestu za 250 kč. Výborná investice......9 bodů