Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

MCD 2015, vlastní náklad / hardcore / Česko

Každý nosič, každé CD by mělo mít nějakou úroveň. Překvapuje mne, že album poslané na recenzi ze zahraničí přijde ve většině případů s kompletním bookletem anebo jako digipack s průvodním listem, informacemi o kapele. A pak se mi do rukou dostane nosič kapely LIBIDO CHALLENGE, pouze CD a přední obal. Možná je to současný (český) standard, možná prodejní kus vypadá jinak. Při prozkoumání této „obálky" jsem zjistil akorát rok vydání, seznam písní, studio a sestavu kapely. Pro někoho snad dost, ale pro mě málo, když držím CD neznámé kapely. Minimálně bych očekával ještě texty a lepší foto kapely (ne jen upachtěné v pozadí). V dnešní době vše každý dohledá na netu, asi si řekla kapela... Projel jsem facebook, bandzone a bandcamp a z toho všeho vyplynulo, že jsem se dozvěděl pouze město původu, kterým je Blatná popř. Strakonice. Ještě se pozastavím u informačního textu na coveru alba (oko prozřetelnosti bdící nad zemí prolezlou rakovinou). Nelíbí se mi kombinace textů v angličtině (názvy písní a obsazení), češtině a němčině. Cituji: „Nahráno ve..., Thankx to... Gruppe: vocal..., guitars Jirka... und..."

Album otevírá klasická hardcorová řezničina „We the Cancer". Okamžitě si vybavuji newwyorskou hardcorovou školu a samozřejmě mě hned napadá jednička této scény, a to AGNOSTIC FRONT. Minialbu vévodí ostré řezající kytary. Slyším zde silné vlivy thrashové školy ze zálivu Bay Area a britského punku. Postupným poslechem upouštím od zmiňovaných AGNOSTIC FRONT a hlavou mi prolítávají spolky jako MADBALL a SICK OF IT ALL, kteří jsou o fous dravější a rychlejší než první zmiňovaní. Ještě jedno přirovnání mě napadá. Když všechny kapely trochu zahustím, utáhnu jim uzdu jejich šílené jízdy a přidám dravou rytmiku, tak možná bych zmínil i razantní, zatěžkáné HATEBREED. A právě takto zběsile a hutně uhánějí kupředu LIBIDO CHALLENGE.

Všechny písně se v ostrém a hutném rytmu derou kupředu. Celé album je pořádný hardcorový náklep, někde jde poznat větší vliv thrash metalu („Wisdom in Chains"), někdy více surového punku („Artificial Live"). Zajímavou skladbou je „Wisdom in Chains", kde je dobře propracovaná melodie. Nosnou linkou je jednoduchý thrashový riff, s kterým je svázaná hardcorová sekačka. Ke konci je skladba obohacena o pomalejší kytarovou pasáž s předříkávaným vokálem, který je protipólem naštvaného uřvaného hlasu, který podobně jako v ostatních skladbách, je i zde doplňován o sbory v refrénech. Skladby jsou proloženy zajímavými kytarovými motivy, hlavně „We the Cancer" a „The Reason Why". Nakonec i závěrečný song „Unbelievable Tale of Rehearsal Journey" taky zasluhuje pozornost. Jen mám pocit, že tady kapela zůstala stát někde ve starých časech. Docela variabilní skladba, ale s motivem něčeho obzvlášť ohraného. Základní riff jako kdyby vypadl z oka kapel KRYPTOR nebo TÖRR z počátku let devadesátých a konec, kdy se objeví heavy/speed metalové sólo, je na mě už moc. (úsměv)

Při relativně krátké stopáži jsem slyšel CD víckrát a musím říct, že jsem se ani jednou nepřistihl, že mě i přes neustále opakování poslech omrzel. Prostě to mám takto rád. Skladby jsou krátké, úderné a přímočaré. Nejsou prošpikované žádnými „cool" moderními kudrlinkami. Jsou správně „nasrané", přesně tak, jak tomu má být u pravého nefalšovaného hardcore. Možná jsme se trochu posunuli do minulosti, ale když to pánové umí dobře podat, tak nakonec proč ne. A je mi o mnoho milejší takový nářez (i s nějakým kotrmelcem), než různé přetechnizované a někdy až moc medem oblepené moderní různě post / hard / deathcorové party. Jinak CD, které prošlo Hellsoundem Honzy Kapáka, má slušný hrnoucí zvuk, žádné nástroje se zde nebijí, a i při větší hlasitosti zní vše tak, jak má.

Seznam skladeb:

  1. We the Cancer
  2. The Reason Why
  3. Wisdom in Chains
  4. Artificial Live
  5. Unbelievable Tale of Rehearsal Journey

Čas: 16:37

Sestava:

  • Filip Fíkus Viták - zpěv
  • Jirka Reich - kytara
  • TheRejžák - kytara
  • Rum - basa
  • Sýba - bicí


Bandzone 
Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 24. 10. 2015
Přečteno:
3520 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář