Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2015, L\'inphantile Collective / blast core / Česko

Tak to je teda námrd!!! Omlouvám se, přátelé, ale jiný příměr mě po prvním poslechu nového alba tuzemských PERFECITIZEN nenapadl, nenapadá mě ani po patnáctém, a obávám se, že stejná myšlenka mně bude hlavou rotovat i po každé další společné seanci. Přitom se nedá říct, že bych byl nepřipraven. Debut „Through“ v roce 2013 solidně rozčeřil domácí extrémně hudební stoky a nasadil laťku docela vysoko, tudíž i očekávání od letošního následovníka bylo nemalé. A za sebe můžu s klidem napsat, že nejen že bylo splněno, ale dostal jsem i jaksi „nad plán“.

Zmíněná prvotina zaznamenala zaslouženě pozitivní ohlasy, a tak se dalo víceméně čekat, že PERFECITIZEN budou pokračovat v úspěšně nastolené cestě a dál rozvíjet své hudební vize, jež pod současným názvem nabízejí po rozpadu ALIENATION MENTAL. Na své si opět přijdou milovníci hudebního extrému, nenásilně prošpikovaného lehkou „modernou“ a nezastydlostí, to vše samozřejmě v takovém podání, že i ti nejortodoxnější zastánci „starých“ masakrálních zákonů nemohou špitnout ni popel. Ti, co v muzice hledají přirovnáni za každou cenu, budou opět slyšet hudební spřízněnost s ikonami typu CRYPTOPSY či CEPHALIC CARNAGE, možná někomu proletí hlavou i jména jako PIG DESTROYER nebo dokonce ORIGIN, a netřeba příliš velké dávky fantazie k tomu, aby si člověk v některých momentech představil sevřenější a brutálnější THE DILLINGER ESCAPE PLAN. Aby toho nebylo málo, přidám i svou trošku do mlýna a špitnu, že při poslechu tvorby PERFECITIZEN nejde nevzpomenout na neotřelost našinců CONTRASTIC nebo právě ALIENATION MENTAL, kteréžto smečky patří do zlatého fondu domácího undergroundu. Na novinkovém albu tudíž najdeme osvědčenou formuli, jež tak zdárně fungovala na debutu, ovšem s tím, že materiál na aktuálním CD je o poznání přímočařejší, s důraznějším tahem na bránu. To znamená, že jestliže „Through“ bylo kopačkou do koulí, „Corten“ je přímo mistrovská šleha řemenem přes zmiňované mužské partie. Tlak jak po víkendových fazolových hodech, jedna erupce nahromaděné energie střídá druhou, většinou se valí ve více než rychlém tempu, kočírovaném šíleným výkonem bubeníka. Zvuk bicích je z mého pohledu pro danou muziku přímo ideální, nebojím se říct ukázkový, žádné dunění bizonů v dálavách, nýbrž ostrý, čitelný, s citem pro sebemenší detail (opět jsem si vzpomněl na nezapomenutelné album „Ball Spouter“, tam to byl ale ještě větší ping pong). To samé v bleděmodrém se dá říct o kytarách – skvěle zahrané i zvukově zaznamenané. Asi není třeba zdůrazňovat, že kdyby něco z výše zmíněného nefungovalo, celé by se to zvrhlo v jeden bordel a chaos, což naštěstí u PERFECITIZEN nehrozí.

Tohle není jen nějaký obyčejný grind, označení svého stylu přívlastkem blast core vystihla kapela trefně. Jak už jsem naznačil, aby to vše v té šílené rychlostí a v záplavě stříkající energie mělo ten správný efekt, je zapotřebí opravdu dobrých muzikantů a nadstandardních hráčských výkonů, což ušislyšně u našeho protřelého tria není problém. Materiál je nejen bezvadně zahraný a nazvučený, ale samozřejmě hlavně složený tak, že zkrátka a jednoduše baví, svou pestrostí nedává šanci pocitu nudy, je srozumitelný a přitom dalek jakékoliv fádnosti. Ohromně mě baví objevovat další finesy a filigránství všech zúčastněných, v případě PERFECITIZEN se mi líbí dokonce i občasné použití „čistých“ vokálů doplňujících všechny ty growly, jeky a řevy. Žádné „za každou cenu tam musí být“ melodické uši trhající pokusy jedinců nejistých si svou sexuální orientací, nýbrž nenásilné a účelné začlenění ve prospěch celku, použito tak přirozeně, že si toho zprvu ani nevšimnete. A to v tomto případě vůbec nevadí, protože obsah „Corten“ přímo vybízí k opětovnému přehrávání, což při rozumné délce alba není problém. Shrnuto: „Corten“ je strhující album plné výbušnosti semtexu, které ač nepřináší nic extra zbrusu nového ani nikdy neobjeveného, disponuje pocitem svěžesti, která vydrží opravdu dlouho... A pro mě další jasný důkaz, že domácí ug špička (kam PERFECITIZEN bez debat patří) v pohodě snese porovnání se zahraničními opěvovanými kolegy. Jak jsem začal, tak i skončím: je to námrd!!!

Seznam skladeb:
  1. Crucial Crack
  2. Overloaded
  3. Redefinition of Self
  4. Tainted
  5. Eradication III
  6. Non-renewable

Čas: 23:21

Sestava:
  • Olda Kamenetski – zpěv
  • Tomáš Mleziva – kytara, basa
  • Jarda Haž – bicí

http://www.perfecitizen.com/
http://perfecitizen.bandcamp.com/
http://bandzone.cz/perfecitizen
https://www.facebook.com/perfecitizen
http://old.neonarcis.com/


Zveřejněno: 29. 09. 2015
Přečteno:
4009 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář