Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD/LP 2015, Steamhammer / heavy metal / Švédsko

S kapelami hrajúcimi tradičný hevík sa v posledných rokoch roztrhol pytel, ale BLACK TRIP a ich nový album si určite zaslúžia zvýšenú pozornosť. História BLACK TRIP siaha až do roku 2004, kedy vznikli ako projekt Petera Stjärnvinda. Že je vám to meno povedomé? Správne, tento človek kedysi obsluhoval bicie v  ENTOMBED, NIFELHEIM a ďalších, no tentokrát namiesto paličiek do rúk uchopil šesťstrunovú kráľovnu nástrojov. O pár rokov neskôr sa k nemu pripojil gitarista ENFORCER Joseph Tholl s bicmanom Jonasom Wikstrandom a tak tu máme celkom hviezdnu zostavičku.

Dva roky po kritikou a metalovou verejnosťou vychvaľovanom debute „Goin' Under“ vychádza na svetlo sveta ďalší počin „Shadowline“, ktorý by rozhodne nemal chýbať v zbierke žiadneho fanúšika tejto retro vlny. Tento album vám jednoducho nakope zadok! Od prvej sekundy je zjavné, kde kapela čerpá inšpiráciu. Keby mi niekto povedal, že tento album vyšiel vo Veľkej Británii na začiatku osemdesiatych rokov, vôbec by som nemal dôvod neveriť mu. Celé to znie, ako keby ste vzali to najlepšie od ANGEL WITCH, THIN LIZZY, prvých dvoch albumov IRON MAIDEN a potom to zlepili dohromady. Možno niekto bude krútiť nosom a nadávať kapele do plagiátorov, ale verte mi, toto zoskupenie to robí veľmi, veľmi dobre.

Hneď prvá skladba „Die with me“ je jasným dôkazom toho, že nekecám. Heavy a chytľavé riffy, skvelé melodické nápady a surový vokál Josepha, ktorý zafarbením hlasu a štýlom spievania vzdialene pripomína Paula Di'Anna, nasadí latku pomerne vysoko. Nasledujúca „Danger“ za ňou nezaostáva a nesie sa v podobnom duchu. Titulná „Shadowline“ začne v pomalšom tempe, človek si nachviľku pomyslí, že z toho bude celkom pekná hardrocková balada, ale to je omyl. Refrén doslova exploduje a uvoľní neskutočné množstvo energie na všetky strany, aby sa vzápätí skladba zase zmenila a miestami pripomínala až kultových BLUE OYSTER CULT. Aj ďalšie skladby je radosť poslúchať, každá je iná, originálna, s hitovým potenciálom. Gitarový tandem Peter a Sebastian pracuje na plné obrátky a márne hľadám nejaké chybičky krásy. Len sedím, šklbem so sebou do rytmu a s každým ďalším posluchom sa mi novinka zarýva hlbšie a hlbšie pod kožu. Trošku zmeny prinesie 46 sekundová inštrumentálna vec „Rooms“, ktorá by počas temnej noci mohla pôsobiť až strašidelným dojmom, no hneď po nej sa všetko vracia do pôvodného vzorca. Celý album zakončí  „Coming home“, ktorá trošku postráda tú silu predchádzajúcich skladieb, no stále si drží vysoký štandard a určite nikoho neurazí.

Suma sumárum, táto švédska partička vás počas štyridsiatich minút vezme na výlet do prelomu 70. a 80. rokov, z ktorých sa vám zaručene nebude chcieť vrátiť do súčasnosti (úsmev). BLACK TRIP jednoducho vzali klasické hard rockové nápady, a vo vlastnej réžii pomocou nich vytvorili jedinečné dielo, ktoré zaručene nenechá chladným žiadneho fanúšika žánru.

Zoznam skladieb:
  1. Die with Me   
  2. Danger   
  3. Shadowline   
  4. Berlin Model 32   
  5. Over the Worldly Walls   
  6. Clockworks   
  7. Rooms (instrumental)
  8. Subvisual Sleep   
  9. Sceneries   
  10. The Storm   
  11. Coming Home   

Čas: 41:11

Zostava:
  • Peter Stjärnvind – gitara
  • Joseph Tholl – vokály
  • Johan Bergebäck – basgitara
  • Jonas Wikstrand – bicie, doprovodné vokály
  • Sebastian Ramstedt – gitara

Facebook
http://www.blacktrip.se/


Zveřejněno: 18. 09. 2015
Přečteno:
3487 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Lukáš | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář