Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

MCD 2015, Critde Fastic Records / grindcore / Česko

Letí to, letí, jeden by skoro nevěřil, že TWISTED TRUTH z Březové nad Svitavou patří už prakticky do kategorie tuzemských grindových veteránů, když tu straší úctyhodných 22 let. Vždycky jakoby trochu vzadu, nenápadní, na druhé straně ale jistotou, synonymem věrnosti a oddanosti tomu, co mají rádi a co celou tu dobu produkují. Pro někoho (ne)hudební bordel, pro jiné zase balzám na hlukem poznamenané třmínky a kovadlinky. Za dobu své chvályhodné činnosti vydali řadu nosičů, od všemožných splitek, kompilaček a „ípek“, odehráli spoustu gigů, a zatím posledním přírůstkem je mini (či mikro?) CD „Greenhorns Games“, které už pravověrní grinders jistě mají ve svých sbírkách.

Přiznám se na rovinu, že diskografii nepokrouceného tria nemám zmáknutou do detailů, naposledy jsem zaznamenal EP „The Pile of Scrawl“, které mám v paměti jako zábavnou sbírku ušibrusných vypalovaček, odpálených s nadhledem a s žánrovým citem. Taktéž aktuální zápis nese se v duchu naprosté pohody, chlapi vědí přesně, co chtějí a jak to (ne)prodat. Neustále zmiňuji pojem grindcore, TWISTED TRUTH však naštěstí nejsou bandou, které stačí pouze brousit jeho nejklasičtější jednoduchý vzorec, nežijí v představě, že tento minoritní subžánr je toliko o vysypání brambor do sklepa, nejpodlazenějších strunách a neartikulovaných výkřicích do tmy. Jejich hudba (ano, členové opravdu hrají a vůbec ne špatně) obsahuje i mírné přesahy do dalších okrajových žánrů extrémní muziky, což nepřipravený posluchač stejně asi nepostřehne a CD odmávne rukou, ti vnímavější ale tyto zpestřující prvky naleznou a snad i ocení. Po uvozujícím pytlíku smíchu a pozvolném rozjezdu se z beden vysype první regulérní štych „Tomorrow People Will Be Pissing Everywhere“, který patří mezi ty „klasičtější“ grindové vály, stejně jako kratičká vypalovačka „Rum“ či ještě kratší „Hypermarketphilia“, jež jasně dokumentují, že grind spíše než o hudbě je o postoji a názorech. A pak jsou tu kategorie tracků, jenž se nebojí jemného hudebního zpestření, viz „Hitchhiker Forever“ či „Uschl pes“, kde v druhé jmenované možno slyšet skoro až jakousi formu extrémního bigbítu, zatímco první zmiňovaná položka pyšní se nejvariabilnější strukturou skladby, která má daleko do bezhlavého bordelu. Netřeba se však bát, celkově grind vládne, a tak jediná výtka (dá-li se to tak nazvat) směřuje k celkovému hracímu času. Po poslední tancovačce „Valley of Swines“ je najednou šlus a já mám pocit, že to vše skončilo dříve, než to začalo. S pocitem, že mi někdo odtrhl chutnou krmi od huby, musím se smířit s tím, že jediné východisko je znovu zapnout „Play“, anebo rovnou navolit opakované přehrávání.

Ano, těch 8 minut je pro mě osobně fakt málo, zvláště když je CD opatřeno povedeným zvukem, který má též daleko k nějaké „tradiční“ zahuhlanosti a moc dobře se poslouchá. Není zas až takovým zvykem narazit v daném chlívku na sound čitelný a takto „čistý“, do soukromé plusové kolonky zapisuji i příjemnou pestrost vokálů. CD „Greenhorns Games“ není produktem zelenáčů, kteří stylovým pojetím maskují své muzikantské neumětelství, naopak je zřetelně slyšet, že chlapi hrát umí a grind drtí proto, že ho milují a cítí se v něm dobře. Jako poslední pozitivum bych snad ještě uvedl tendenci aktuálního matroše oslovit nejen zapřisáhlé grinders. Jen ten hrací čas bych přivítal klidně delší...

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Tomorrow People Will Be Pissing Everywhere
  3. Rum
  4. Hitchhiker Forever
  5. Uschl pes
  6. Hypermarketphilia
  7. Valley of Swines

Čas: 07:59

Sestava:
  • Váňa – kytara, zpěv
  • Káňa – basa, zpěv
  • Bella – bicí, zpěv

http://bandzone.cz/twistedtruth
Facebook



Zveřejněno: 11. 09. 2015
Přečteno:
3843 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář