Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Rozhovor s plzeňskou thrash metalovou kapelou LAID TO WASTE, která o sobě dává stále více vědět. A to nejen koncerty, ale i novým albem \"Counterattack\". Za kapelu převážně odpovídal zpěvák a baskytarista Zdenda \"Smrťák\".

Zdravím LAID TO WASTE! Jméno vaší kapely není ještě na české scéně tolik profláknuté. Pojďte se nejdřív trochu představit. Odkud jste, kdo na co hraje, jak dlouho fungujete a podobně…

Zdenda (Smrťák): Já jsem tu jako hlavní vokál a basa. Pocházím z Rokycan a hrát na basu jsem začal asi tak před pěti lety. Hráli jsme společně v kapele Kill!Kill!Kill!, kde jsem hrál jen na basu a po rekonstrukci kapely jsme letos vyšli na světlo jako Laid to Waste. Já jsem zůstal s basou a navíc se ujal zpěvu. Přidali jsme taky druhého kytaristu Vojtu, který také pochází z Plzeňska. Takže jsme dva Češi a dva Američané (Sky – 2. kytara / Ryan – bicí). Kapela pod názvem Laid to Waste funguje zhruba 9 měsíců. Laid to Waste je česky volně přeložené jako „zpustošeno“ nebo „zničeno“.

Teď trochu historie. Co vás před lety vedlo k tomu založit kapelu KILL! KILL! KILL! a jak vypadaly vaše začátky? Hrajete ve stále stejné sestavě, nebo se i vám nevyhnuly personální rošády? Moc informací o vás není k dohledání, tak jen do toho (úsměv).

Kill! Kill! Kill! začali už před cca pěti lety jako metalový projekt založený kompletně anglicky mluvícími občany žijícími v Plzni, tj. dva Američani (současní členové LTW), jeden Kanaďan a jedna Australanka. Kill! Kill! Kill! jako kapela mívala prvky trochu více do black metalu i někdy do grindcore, ale dalo by se říci, že ten základ tehdy byl pořád dost thrashový. Po odchodu basačky nastoupil Zdenda. Kanadského zpěváka, známého jeho „growlem“, jsme vystřídali za Kubu Vlčka (Panychida) a nakonec přidali Vojtu. Kapela v tomhle sestavení tak nějak stagnovala z různých důvodů a rozhodli jsme se, že všecko přetvoříme. Zdenda se ujal zpěvu, Vojta přidal obrovskou novou energii do kapely se svým thrashovým riffovaním a skvělými sóly, a vydali jsme se směrem k čistému old-schoolovýmu thrashi v novém – Laid to Waste.

V sestavě máte dva Američany (Ryan a Sky), což je v Česku rarita. Můžete je trochu představit? Odkud pochází, jak se ocitli v Plzni a samozřejmě jak se jim zde žije? Případně, zda hráli i v USA v některých kapelách o jaké kapely šlo?

Ryan pochází původně z okresu Orange, kousek od Los Angeles, California. Hrával v různých metalových seskupeních, z nichž nejznámější je snad Point of Recognition. Ryan je klasický heavy metalový maniak – prostě chodící encyklopedie heavy metalu od A do Z a strašně oddaný svému nástroji. Žije v Plzni tak 8 let, vyučuje angličtinu a občas vyvařuje jako kuchař na akcích. Sky pochází původně z města Rochester ve státě New York, má české kořeny a žije zde už 16 let. Začal hrát v kapelách až v ČR, a např. současně s Ryanem vystupoval chvíli i ve fast-corové kapele Barrel. Najdete ho občas v undergroundových klubech v Plzni i v Praze, kde vystupuje sólově s akustickou kytarou. Také vaří pivo a mimochodem pracuje na receptuře značkového Laid to Waste.

Dostávám se ke změně názvu, ke kterému došlo minulý rok. Z KILL! KILL! KILL! jsou najednou LAID TO WASTE. Proč jste se takhle rozhodli? V čem myslíte, že je nový název lepší?

Už před lety jsme měli debatu o změně názvu. Myslím ale, že to mělo cenu teprve s velkou rekonstrukcí kapely, co se žánru týče. Chtěli jsme udělat dobrou muziku a trochu zapůsobit na lidi jako „Kdo jsou ty Laid To Waste a jak to, že jsem o nich ještě neslyšel?“, ale místo toho se všude dozvídám, kdo jsme (smích). Je to určitě lepší a originálnější název. Kill je slovo, které mají tisícovky kapel v názvu a my ho akorát měli 3x.

Thrash metal posloucháte dlouhé roky nebo vás strhl jeho boom, který je za poslední roky nezpochybnitelný? Neznám úplně vaše začátky, ale ze starých nahrávek je patrné, že jste se k thrash/speed metalu snažili ubírat již od vašeho vzniku. Za poslední rok dva jste udělali obrovský krok vpřed!

Díky! Thrash metal je muzika, ve které jsme se převážně našli. Tenhle boom, o kterém mluvíš, už tu je asi po třetí za historii tohoto žánru, ale my dáváme přednost té první vlně a vždycky jsme dávali. Jsme rádi, že je nějaký pokrok slyšet. Triggery a celkově všechny ultra moderní trendy v oblasti nástrojové techniky nás rozhodně nikdy nebraly, tak snad to jde na nahrávce trošku slyšet. Na albu jsme se snažili zachytit to, jak doopravdy hrajeme, tzn. když přijdeš na koncert, tak to dostaneš (smích).

Důkazem vašeho obrovského posunu je debutové album „Counterattack“, které jste letos vydali. Jedná se o zcela nové skladby nebo jste je již hráli v dobách KILL! KILL! KILL! a jen jste je dotáhli do současné podoby?

Jelikož jsme název změnili na konci minulého roku a v lednu jsme nahrávali, tak musím říct, že to byla vlastně veškerá práce za starého názvu. Je to však nový materiál nasbíraný za půl roku kromě písničky "Moshed To Death", jejíž základy vznikly ve staré sestavě.

Kdo je v LAID TO WASTE hlavní tvůrce hudby? Skládáte dohromady na zkouškách, kam každý přinese nějaké nápady, které dáváte dohromady, nebo má někdo z vás hlavní slovo?

Hlavní tvůrce je zřejmě Vojta, hlavně jeho přítomnost nám dala palivo do téměř vyhaslého plamene. Jinak se písničky nejčastěji skládají ve dvou (Zdenda, Vojta) po skypu, Sky a Ryan občas doplní nějaké kruté riffy a na zkoušce to nakopne jako vždycky bicíma.

Když poslouchám „Counterattack“, nemohu se ubránit dojmu, že slyším staré thrash/speedové kapely osmdesátých let, trochu okořeněné americkým crossover/thrashem. Trefil jsem se do zdrojů vaší inspirace nebo jste vaší tvorbě nechali volný průběh a „tohle“ z toho vylezlo? (úsměv)

V podstatě ano. Snažíme se hrát to, co rádi posloucháme, což jsou právě staré thrashové nahrávky ať známých či nedoceněných klenotů nejen z oblasti Bay Area. Jsme lidi, kteří se narodili ve špatnou dobu a musíme si holt hudbu, kterou chceme slyšet, dělat sami (smích).

Album má velmi dobrý zvuk. Lehce zašpiněný, ale přesto čitelný. KSV studio jste si vybrali náhodně díky podmínkám nebo jste dali na reference? Jak jste s výsledným zvukem spokojení?

S Karlem Švejnohou (Panychida, 1000 bombs, …) jsme chtěli pracovat hlavně kvůli tomu, že je to člověk, kterého známe a zároveň má chuť se učit novým způsobům mixáže a nahrávání. Byla to volba, nad kterou jsme nemuseli dlouho dumat. Pokud tě to vážně přenese o 30 let zpátky, tak jsme se zvukem víc než spokojeni (úsměv).

Co oceňuji nejvíce, je zpěv. Zdeňku, tvůj řev je u nás v thrash metalu docela specifický. Konečně se někdo nebojí jít do vyšších poloh. Bylo vaším záměrem odlišit se od ostatních kapel?

Spíš než touha odlišit se to byla touha zpívat jako moje oblíbené kapely. Podle mého názoru bys z thrashového zpěvu měl cítit tu agresi vyplývající z textu, v čemž je growl dosti omezen. Proto jsou mými vzory Mark Osegueda (Death Angel) a Paul Baloff (Exodus), kteří dokázali nejlépe ohýbat hlas v závislosti na textu.

Další věc je hodně kvalitní angličtina a perfektní frázování, které je u čistého vokálu důležité. Dostáváš lekce od svých anglicky mluvících kolegů z kapely? (úsměv)

Samozřejmě (smích). Mít dva Amíky v kapele je hrozná výhoda, ale hlavně kvůli té angličtině. Jsem přesvědčen, že už jsem toho slyšel dost, abych věděl, jak co frázovat, ale každý to může slyšet jinak a kluci mi s tím rádi pomohou. Něco jiného je ovšem frázovat do hudby ve sluchátkách a bez nástroje v ruce. To najednou člověku moc nejde (smích).

„Counterattack“ je u mě aspirantem na tuzemské album roku. Velmi příjemné překvapení. Každý muzikant bývá kritický a něco by zpětně udělal jinak. Jak jste na tom vy? S odstupem času můžete výsledek svého snažení zhodnotit. A jaké máte reakce na „Counterattack“? Ať už od recenzentů nebo od fans?

Tak to se modleme, aby Mallephyr odložili vydání toho svého na příští rok (smích). Jak říkáš, každý bývá kritický. Bohužel je dokonalost v protiváze s časem a financemi, takže bychom našli desítky případů, kde by šlo album vylepšit, ale vždycky by bylo co vylepšit. Reakce máme jen pozitivní. Album se líbí a lidé, kterým se nelíbí, to před námi tají, abychom si z toho nehodili mašli (úsměv), takže úspěch.

Texty – v CD chybí, tak zkuste v kostce říct, o čem jsou, kdo je autorem a kde berete inspiraci? Názvy jako „Evil Imperialist“ nebo „Moshed to Death“ leccos naznačují…

Texty jsou paradoxně všechny napsány českou polovinou kapely. Motivy jsou klasické o thrashové jízdě typu "Metal Militia", politické a také nesmí chybět text o vše zničující atomové válce. "Evil Imperialist" je něco pro Čechy a vrací nás do dob okupace. Inspirace se vždycky najde, stačí se podívat kolem sebe.

Malba obalu „Counterattacku“ se mi taky libí. Thrashová klasika jako ze štětce Andreie Bouzikova. Kdo ho má na svědomí? Nechali jste autorovi volnou ruku nebo dostal jasné instrukce?

Má ho na svědomí firma „Profikomix“, kde se toho ujal jeden mongolský umělec. Instrukce dostal, dokonce i sám přidal něco svého.

Co právě posloucháte doma? Album, které vás zaujalo? Něco, co byste rádi doporučili?

Smrťák: Klasika, která nikdy nezklame: Razor – "Violent Restitution“.
Vojta: Sacrifice – "Soldiers of Misfortune" a "Forward to Termination", Death Angel – "The Ultra-Violence". Na to nedám dopustit.
Sky: Klasiky jako Sadus (třeba album "Chemical Exposure"), Nuclear Assault, ale přiznám se, že úplně poslední věc, co jsem na přehrávači pouštěl, byla Immortal.
Ryan: Poslední věci, co jsem teď poslouchal, byly Pallbearer, Yob a nové album kapely Krallice.

Thrash je stále na vzestupu. Jak je na tom scéna v Plzni a nejbližším okolí? Rýsují se nějaké další kapely, koncerty, atd. ?

Kromě 1000 bombs je Plzeň prakticky thrashově prázdná. Uvidíme. Náš hlavní bod je teď křest alba, který proběhne 18.9. v klubu Parlament, pak samozřejmě budeme chtít prezentovat svoje umění také jinde. Snažíme se hrát, co nejvíce to jde a když už hrajeme, tak co nejlépe to jde, nemáme bohužel tolik kontaktů a tak to taky občas jde ztuha.

Na konci října zahrajete na třetím ročníku THRASH NIGHTMARE v Písku. Co od vás můžou jihočeští thrasheři čekat a na co se mají připravit? (úsměv).

Můžou očekávat nálož toho nejlepšího od nás včetně 2-3 nových písniček, které rozhodně na albu nehledejte. Přípravu nezanedbejte, pijte hodně, ať nám v moshi neomdlíte (smích).

A jaké jsou nejbližší plány LAID TO WASTE?

Nejbližší plán je samozřejmě již zmiňovaný křest. Po něm bychom chtěli projet republiku a nejbližší okolí a samozřejmě dál skládat.

Kluci díky moc za rozhovor pro Fobii a parádní muziku, kterou bezesporu děláte. Zde je prostor pro vás. Pozvánky na akce, děkovačky, vzkazy pro fanynky, …. Zkrátka cokoliv, co máte na srdci. Je to vaše! Brzy na viděnou!

Fanoušci, sledujte náš Bandzone, Facebook a hlavně choďte na akce. Uděláte tím radost nám a snad i sobě.
Vojta pro fanynky: už se ukažte! :D
Děkujeme za rozhovor. Bylo pro nás potěšení zodpovědět Ti všechny otázky.

RECENZE

https://www.facebook.com/laidtowastethrash
http://bandzone.cz/laidtowaste

THRASH NIGHTMARE III: https://www.facebook.com/events/1673708996194496/


Zveřejněno: 06. 09. 2015
Přečteno:
3841 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář