Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

27.8.2015, Brno - Fléda

Jello Biafra se svou bandou míří do Brna - když jsem se tohle dozvěděl, tak bylo jasný, že to bude veliký. Jako support HANBA a TELEFON a vstup za 330,- v předprodeji? Nádhera. Takže vyrážím ve čtvrtek ráno z rodné vesničky do Budějovic, kde musim chytit vlak do Brna. Čtyři a půl hodiny cesta moc rychle asi neuteče, takže si musim nabalit pár piv a jiné občerstvení s sebou. A křížovky. Akorát jsem už svuj křížovkářskej skill skrze pár let snížil, tak mi přijde, že jsou dělaný tak leda pro členy Mensy. Po těch pár hodinách konečně přijíždím do Brna. Nikdy jsem tu nebyl, tak jsem si do telefonu nastrkal body na mapě a vim tak aspoň, kudy mám jít. Trochu mi vyhládlo, tak to napřed zapíchnu do Vegalité. Kdo jste tu nikdy nebyli, můžu jenom doporučit. Když už je můj žaludek uklidněn, můžu vyrazit na Flédu. Tady mají i hostel a protože nejel nikdo známý, zabookoval jsem si tu lůžko. Slečna na recepci se mě ptá, kdo tu dneska hraje, když jí to řeknu, tak mi sdělí, že Jello si přál 15 ručníků :). Na pokoji čekám na otvíračku. Na Facebooku psali, že ještě je pár lístků na místě, avšak i to znamená, že účast bude veliká. Okolo osmé jdu dovnitř, první kapela má začít před půl devátou.

První kapelou je HANBA. Kdo někdy viděl Banána ať už v LAHAR, nebo v jiných projektech, tak ví, že to bude divočina. Před pódiem poguje asi desítka punx, dokonce pár z nich zná i texty, takže když Banán podává mikrofon dolu, tak se skutečně ozve, co by se mělo ozvat :). Při pohledu na Vincu mám pocit, že stylem máchání paličkama začíná trochu Barkerovatět (bubeníci pochopí). Každopádně kapela předvedla dobrý výkon, jen se se mi zdá, že kvůli velikosti sálu tady nevynikne to spojení mezi kapelou a publikem. Přeci jen na Mighty Sounds v nejmenším stanu (a to je velikost jednoho pivního stanu) to byl pro mě větší zážitek. Během setu na pódium přichází Ctib (frontman TELEFONU) a zazpívá s kapelou „Hlavou proti zdi“. Konec vystoupení je trochu legrační, pankáč vepředu nabízí Banánovi (sXe) pivo. Ten s díky odpovídá, že 20 let po pivu kouká, ale jenom kouká :). Já už mám dopito, tak se musim procpat masou lidí pro svoje. Kupuju si od kapely sedmipalec a pro jistotu si jej jdu schovat nahoru do pokoje. Tam se dozvídám, že je koncert nakonec vyprodán.

Pak už nastupuje TELEFON. „Padají závory, zleva i zprava. Zvoní ti telefon, telefon z Vraha!“ Scénu okolo klubu Vrah jsem zpočátku vůbec nevnímal, teprve pár let zpátky jsem poznal její kouzlo. TELEFON řadím mezi nejoriginálnější kapely u nás. A jejich vystoupení v Brně stoprocentně potvrdilo jejich kvality. Ctib mezi písněmi veršoval, což se nevidí každý den. Jestli to dává z fleku jako freestyle, tak klobouk dolu. Když byl Ctib na pódiu s předcházející kapelou, tak teď je pozván pro změnu Banán na stage. Ovšem ten se někde zapomněl, tak kapela hraje jiný song. Teprve potom se ukáže a Ctib mu povídá: „Když přijde žák pozdě do třídy, tak říká ,Pane učiteli, omlouvám se, jdu pozdě'.“ Banán pokorně tuto větu opakuje, načež ho Ctib přerušuje, že jsou furt prázdniny. Tady paradoxně vidím, kde je Banánova slabina - melodický zpěv bez řvaní. Během setu už se sál zaplnil o něco více a taky víc lidí pařilo vepředu.

Pak přichází Jello Biafra se svou kapelou. Teď už je skutečně v sále plno. První dva songy stojím tak nějak ve třetině sálu a je brutální vedro. Procpu se dopředu do „moshpit části“, kde je prostoru mnohem více. A taky si trochu zapařím :). Při „California über alles“ už začíná solidní peklo. Předtim pařilo méně lidí, teď už tak půlka sálu. Jello trochu pozměnil text - Jerry Brown už není guvernér, teď je to Schwarzenegger. Během takové té breakdown části („now it's 1984, knock knock at your front door...“) se Jello ptá, kdo si myslí, že je Edward Snowden a WikiLeaks cool. No, moc lidí to asi nepochopilo. Každopádně se song rozjíždí, to zrovna pařim úplně vepředu a Jello mezi nás skočí na stagediving. A já jsem ho chytil za levý rameno - live achievement unlocked. Set pokračuje stejně svižně, dokud nepřijde „Nazi punks fuck off“. Před tímhle songem nás Jello informuje, že pořadatel brněnského koncertu nemohl dorazit, protože ho na benzínové pumpě před očima jeho dcery a matky zmlátil nějaký Hitlerův pohrobek. Takže slogan „Nazi punk fuck off“ jsem si zařval opravdu rád. Jello také věnuje song „Road Rage“ Polymu z INSANIE, který zrovna ten večer musel hrát někde jinde a Jello vznesl přání, aby INSANIA hrála ten večer tady. Ke konci setu už jsem zpocenej až na prstech na nohou. Pak kapela odchází. A znovu přichází. Mezi přídavky zazní i „Holiday in Cambodia“. A kapela zase odchází. A znovu přichází. Tentokrát nám Jello řekne, co zpívají bohatí obyvatelé USA místo státní hymny - „eeeeeeeeefficiency and progress is ours once moooooooooooore, now that we have the neutron bomb...“ mam trochu na krajíčku, tenhle song jsem hrál v takových hodně šílených podmínkách v prazačátcích svojí kapely. Závěrečná „Shock-U-py“ (kde se vzpomíná na již zapomenuté hnutí Occupy Wall Street) je příjemnou tečkou za dnešním večerem. Ještě pivo a jdu konečně do sprchy a spát. Ráno zase 4 a půl hodiny cesty domů...

Zveřejněno: 31. 08. 2015
Přečteno:
3478 x
Autor: Pepča | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář