Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

Na tomto místě vám přinášíme rozhovor s českobudějovickou kapelou INGROWING, určitě nemá cenu zde rozpitvávat nějakou historii, neb tuto kapelu jistě určitě všichni znáte.

A tak vám zde přinášíme netradiční rozhovor, který probíhal ve velice dobré náladě na litoměřickém DYNAMU. Odpovídal Vlakin a Zbyňa, jehož některé  odpovědi musely být zcenzurovány ?? prostě INGROWING jak je neznáte ?

F_Corbow: Jak by jsi zhodnotil posavadní vývoj Tvé hudební činnosti?

Vlakin: To jsi mě teda pěkně zaskočil, si myslíš, že si to tak dlouho pamatuju?

F_Corbow: Vem to od školky ?

Vlakin: Ve školce jsem poslouchal Helenu Vondráčkovou, pak jsem přišel na základku a začal jsem poslouchat ABBU, Boney-M, The Beatles, pak jsem se dostal na druhý stupeň a začal jsem poslouchat DEEP PURPLE apod. a pak jsem najednou začal poslouchat BATHORY, METALLICU, SLAYER a ve finále jsem skončil u CARCASS ?

F_Corbow: Kdy Tě poprvé napadlo něco hrát?

Vlakin: Poprvý to bylo ve čtvrťáků a chtěl jsem hrát něco jako DEBUSTROL, to byl největší kult v tý době ?. Ve čtvrťáku na škole, já jsem dělal polygrafickou školu v Brně, SOU

Zbyňa: Víš kdy mě, to jsem byl v pátý třídě a prostě s mým kámošem jsme se předháněli kdo si udělá dřív kapelku, samozřejmě já jsem předtím hrál v Exhumaci, takže jsem to dokázal, první koncert jsem hrál ve 12ti letech, ale to bylo se zábavovkou Barham se ta kapela jmenovala, ve škole mi to třeba nevěřili, že jsem hrál koncert ?

Vlakin: ??no a chtěl jsem hrát něco jako ten DEBUSTROL, takovej rychlej thrash a nakonec z toho vznikla kapela Compulsory cut, neboli nucený výsek, a hráli jsme strašnej chlív, protože nikdo na nic neuměl, měli jsme první zkoušku, tam jsme natočili první demo, druhou zkoušku jsme nahráli druhý demo a vydali jsme to a dokonce se o nás psalo i v Rock&popu.

Zbyňa: Jinak já ještě hraju v kapele Feeling shit a to je noise, tam hraju na kytaru ?

F_Corbow: Co třeba problémy od lidí spojený s tím hraním? Ŕíkal jsi že jste hráli hroznej prasopal, tak jsou třeba lidi, kterejm se to nelíbí a pak si stěžujou, sousedi atd. ?.

Vlakin: Tak extrémní to nikdy nebylo ?

Zbyňa: Akorát nám vykradli zkušebnu ?. a nevíme kdo ?

Vlakin: ? takhle extrémní to nikdy nebylo to víš, že se najdou lidi kterejm se to nelíbí, komu by se to taky líbilo, ale to máš tak, že buď to chceš hrát a nebo to nechceš hrát jo, nemusím Ti to vykládat ať si říká kdo chce co chce ?

Zbyňa: Jednou na nás jedna holka řvala: Vy vrazi stromů, vy jste vrazi stromů!!!

F: Jak se vám hrálo ve Volyni (Open Hell fest), zážitky?

Zbyňa : Z Volyně mám nádherný zážitky ?. tam jsem si skočil z pódia, Vlakine řekni jim to ?

Vlakin: Do půlky koncertu to bylo v pohodě, pak jsme se nějak ztratili, takže co se týká našeho vystoupení, tak to bylo jedno z nejhorších ? no a po koncertě jsme se nějak ožrali a Zbyňa si skočil na Locomotive z pódia a nějak mu to nevyšlo, naražená ruka, takže jsme díky tomu jsme přišli o ten koncert ve Slavičíně a pak za čtrnáct dní v tom Humenným už jsme hráli.

Zbyňa : Jak jsme hráli v tom Humenným, tak mi ta ruka celá zarudla a bolelo mě to, a říkám Vlakinovi, poslední skladba a serem na to a Vlakin na mě ?? to rozhejbáš ..?, bylo tam totiž hodně lidí a řádili ? mě ve čtvrtek sundali sádru a v sobotu jsme hráli ?

Vlakin: né, přeháníš, dali jsme dvě skladby ?a jo a pak jsme ještě museli vlastně přidávat, hmm, takže čtyři (smích)

F_Corbow: Co tě nezabije, to tě posílí ?

Zbyňa : Co se mi ale líbilo tady, tak lidi hodně dokázali podpořit

Vlakin: jo, tady to bylo dobrý ?

F_Jirka: Až na to házení kelímků s pivem na pódium ?

Vlakin: ? na nás ale ne ?

F_Jirka: Na vás ani ne, myslím, že to bylo nejvíc na Silenty ?

Zbyňa : Na Silenty jsem byl na pódiu, ty jsem viděl z pódia ?

F_Corbow: Vlakine, měl jsi vždycky doma podporu v tom co děláš?

Vlakin: Jo, moje matka poslouchá Pestilence a podobný zvěře, teda ne jenom to, poslouchá třeba Running wild, Stormwitch a starou Metallicu a tak. Líbí se jí třeba i Viovod ?

F_Corbow: Byla někdy třeba na vašem koncertu?

Vlakin: Ne, nebyla, to zase není nic pro ní ?

F_Corbow: Ale nahrávky jsi jí pouštěl ?

Vlakin: Jo, to jo, ale říká, že to co hrajeme je pro ní trochu silný kafe, ale snaží se to chápat a dokáže si na tom najít to dobrý, když v tom teda něco najde ?

Zbyňa : Jako třeba moje matka, ona to chápe naší muziku, ona dělá v Otavanu a tak to tam vždycky přitáhne, když je něco novýho, ženský to tam poslouchaj, samozřejmě se jim to nelíbí, že je to moc rychlý, ale jednou jsem přišel domů a nechápal jsem, máma poslouchala sama od sebe naší kazetu ?

F_Márty: Já už bych to trošku zkonkretizoval, jak jste spokojený po čase s deskou Cyberspace?

Vlakin: Hodně ?

Zbyňa : Strašně moc ?

F_Márty: I se zvukem?

Vlakin: Právě že se zvukem jo ?

Zbyňa : Já jsem se zvukem spokojenej, akorát teď bych třeba udělal jiný škopky ?

F_Corbow: Já jsem to CD neslyšel, akorát jsem slyšel jednu písničku na kompilaci ve Whiplashi a tam mě ten zvuk hodně překvapil ? jako špatnej ?

Vlakin: Tam ten zvuk zkurvili ?

Zbyňa : To jsem slyšel sám, i od jinejch lidí, tam nám ten úplně zvuk zkurvili ?

F_Corbow: Mě to připadá, jako kdyby tam byla nějaká nemasterovaná verze, zpěv ten tam skoro vůbec nejde ? je tam strašně zastřenej, takový suchý to je ?

Zbyňa : Ten zvuk je fakt dobrej, ale teď jak jsme točili ty covery tak tam jsme měli ještě lepší zvuk

Vlakin: Teď jsme právě natočili covery od Haemorrhage, Master´s hammer a Impetigo a tam se nám poved zvuk ještě lepší a bez masteringu. Naučili jsme se v tom studiu pracovat, prostě jsme věděli co a jak ? od tý první návštěvy.

F_Corbow: Právě jak jste inzerovali ryzí zvuk, tak jsem těšil, pustil jsem si tu kompilačku a první co bylo jsem si pustil vás a teď se prostě na mě vyvalilo něco co je podřadnější než demáč ?

F_Corbow: Proč ten název Cyberspace?

Vlakin: Protože to má úzkou spojitost s textama.

F_Corbow: Hmm a o čem pojednávají texty, tématicky odklonili jste se?

Vlakin: Určitě, ono je to hodně o spojení člověka s vesmírem, kyberprostoru, čtvrtá dimenze, jiný světy atd. Já vím že to není zrovna jako typický grind texty, my jsme neměli nikdy gore texty, my jsme spíš měli texty jako o psychice člověka a tak, lidi který jsou v nějakým srabu, špatná životní situace a některý z těch textů zůstaly a na tom Cyberspace. Třeba jeden je o člověku kterej prožije klinickou smrt a pohřbili ho zaživa. On se probudí šest stop pod zemí a zjistí, že je v rakvi a že mu dochází kyslík, tak co by se ti honilo hlavou ?

F_Corbow: Hele a co ten ksicht na tom obalu tý desky, to jseš ty?

Vlakin: No jasně to je moje ségra ? (smích)

F_Corbow: nó dobrý (smích)

Zbyňa : Teď jsi to uzavřel ?

Vlakin: Chceš telefon? 795 648

F_Márty: předvolačka je 0609?

Vlakin: Předvolačka je 0666 ?

F_Corbow: Přímo do pekla jo?

Vlakin: Si piš ? teď chrápe s Luciferem ?

F_Corbow: hmm, tak to už nechci ? ale zase bych byl druhej a byl bych jednička ?

Vlakin: no ale to už jsme někde jinde ?

-- teď nás Zbyňa opustil a rozhovor se odehrával už jen s Vlakinem --

F_Jirka: Když jsi zmínil ty změny přístupu ve studiu z vaší strany, mohl bys to nějak konkrétně popsat?

Vlakin: Když to nejdřív vemu ze strany zvukařů, nemůžeme si stěžovat ani v Barbarele ani v Hostivaři, tam je fakt dobrej přístup, v obou studiích, nikdo nám do toho nekecal, žádný tohle bude tak, tohle tak, nechali nám volnou ruku, což jsme chtěli, což jsme vyžadovali a sem tam přišli s nějakým názorem, s nějakou perspektivní poznámkou, snažili se nám pomoct, když se nám to nelíbilo, tak nic, nechali to hlavně na nás a dělali svojí práci, ? akorát si myslím, že zvuk v Hostivaři je lepší než v Barbarele a jsme s ním strašně spokojený.

F_Corbow? Myslíš, že to je tím studiem?

Vlakin: Těžko říct, ty studia jsou obě dvě zhruba tak stejně dobře vybavený, navíc možná Barbarela je ještě o trochu lepší, asi je to víc v lidech ?

F_Corbow: Já si taky myslím, že je to víc v lidech, protože ty studia jsou vybavený většinou stejně a je jedno jestli máš mašinky od týhle firmy, nebo od jiný a že ten zvuk dělaj lidi a hlavně závěrečnej mastering ?

Vlakin: Ano je to podle mě hlavně v lidech, ale pozor, mastering jsme dělali v jiným studiu, mastering jsme dělali ve Fontáně. Ty studia jsou podle mě vybavený jak ve světě, tak tady stejně, záleží podle mě na lidech a záleží na vcítění se do tý muziky. Jak v Barbarele, tak v Hostivaři dělaj lidi, který s touhle muzikou už mají určitý zkušenosti ? hodně důležitý je, aby ten zvukař měl odstup ?

F_Corbow: Jasně, je zvukař, kterej je třeba dobrej, protože celej život točí country nebo dělá zábavovky a bude dobrej vždycky jenom na ty zábavovky ?

Vlakin: ? důležitý je aby měl široký spektrum, dneska už to jinak nejde ?

F_Corbow: Když si vemu, tady je ten aparát na hodně dobrý úrovni, a to co z toho lezlo, když jste hráli vy, to bylo úplně hrozný ?

Vlakin: ? ach jo ? slyšel jsem, že to bylo strašný ?

F_Corbow: ? tak bys právě od těch lidí čekal víc a ještě s takovým aparátem ?

F_Jirka: Nějaký perličky z koncertů, když jste třeba naposledy hráli, nějakej dlouhej výjezd?

Vlakin: Naposledy jsme vlastně hráli kromě tady tak v tom Humenným, ono se to jmenovalo přesně Prekov při Humennom, jmenovalo se to Bloodfest a pořádali to kluci z BIZZARE OF BRUTALITY, vyjeli jsme v 9,45 ráno a tam jsme byli v 20,15 večer, cesta jak víno, přes celou republiku no a přišli jsme a že se neožereme, protože druhej den hrajeme, jenže přišel fanoušek a přines nám flašku borovičky, tak jsme se asi během hodiny zdetonovali takovým způsobem, že ?. (smích) ? ale jako takhle, máme kladnej vztah k alkoholu, ale samozřejmě nejdůležitější je muzika, chceme vždycky podat dobrej výkon, já vím, že ne vždycky se to podaří, ale snažíme se podat vždycky nejlepší výkon ? no a perličky, teď mě zrovna nic nenapadá ?

F_Corbow: ? třeba rozhovor s F.O.B. na litoměřickým Dynamu do FOBIA zinu ?

Vlakin: F.O.B. ???

F_Corbow: ? no FOBIA zine ?

Vlakin: Kdo to je, ty neznám ?

F_Corbow: ne??? To je škoda?..

Vlakin: FOBIA zine? To existuje? Počkej Tábor, to je město?

F_Márty: Co otázka budoucnosti?

Vlakin: Chceme dál hrnout tu svojí lajnu, muziku která nás napadne, nic stylově ohraničenýho, když se nám to tam bude líbit, tak to tam prostě dáme. Letos budeme dělat ještě splitko kazetu s ISACAARUM, která vyjde u SHINDYho, no a příští rok bysme rádi novou desku, hlavně hodně koncertů a hlavně bysme chtěli koncerty v zahraničí, zatím se to rýsuje skvěle, nechci nic říkat, abych to zase nezakřik, protože už jsme měli hrát 4x v Německu a ani jednou to nevyšlo a ani jednou to nebylo naší vinou. Začíná se to rýsovat slibně, navíc jsem tady získal spoustu nových kontaktů, vypadá to docela dobře, takže to jsou hlavní cíle a úplně nejhlavnější cíl je, aby nás to nepřestalo bavit, protože jakmile nás to přestane bavit, tak se na to radši vyserem.

F_Corbow: Dneska jsem četl o PARADISE LOST, určitě víš o tom jejich hudebním odklonu ?

Vlakin: To si radši poslechnu nový DEPECHE MODE ?

F_Corbow: ? ale mě by zajímalo, jestli ty by jsi se takhle někdy odklonil a dál pokračoval pod názvem INGROWING?

Vlakin: hmm, to je těžko říct, já jsem tuhle otázku nikdy neřešil a nikdy mě to ani nenapadlo, protože já si myslím, že vždycky budu chtít hrát takovouhle muziku, ale možná že bych si asi změnil jméno, kdybych udělal odlišnej materiál, tak bych to udělal asi jako bokovou kapelu s novým názvem ?

F_Jirka: Tak to bude asi všechno ?

Vlakin: Chlapi díky moc za rozhovor a za podporu a myslím, že ještě nesčetněkrát zapaříme ?

F_Márty: My taky děkujeme ?


Zveřejněno: 03. 09. 1999
Přečteno:
3385 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář