Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

CD 2015, Doomentia Records / black/death metal / USA

Všechny staré kapely, které dlouhé roky dokážou být věrné svému stylu, obdivuji. Řadu let hrát styl, jehož jsou sami členové fanoušky. Jedním z mnoha případů jsou i američtí nestoři SATHANAS. Ti jsou na scéně již od roku 1988 a stále znova a znova podstupují stejný koloběh v podobě vydání nového alba a koncertování. Letos do své bohaté diskografie přidávají pensylvánští veteráni devátý zásek v sekci řadových alb. Pro nás je jistě potěšující, že se o vydání „Worship the Devil“ postaral neúnavně pracující jihočeský label Doomentia Records.

Malba na obalu je předzvěstí, co nás čeká na nosiči. Temné prostředí samotného pekla na sebe nenechá dlouho čekat a hned intro v úvodní skladbě „Written in Blood“ navodí tu správnou atmosféru. Od prvních hrábnutí do strun se mi od trojice dostává staré dobré školy death metalu. Jenže s tímto tvrzením bych rozhodně neobstál. SATHANAS jsou také z poloviny zašpiněnou black metalovou formací a co se kytary a riffů týká, vůbec bych se místy nebránil ani faktu, že pánové hledají inspiraci u thrashových kapel. Především dvojka „Satan's Cross“ velice slušně upaluje. Zpívající kytarista Paul Tucker disponuje silným hlasem a právě jeho řev dává celým SATHANAS nádech okultismu a toho pravého rouhání. Bez této jiskry by SATHANAS byli jen další z mnoha kapel. Líbí se mi, že trojice nepřešlapuje na místě a nebojí se změn, ačkoliv ve výsledku všechny aranže vypadají podobně, a pocitu, že jsou si skladby hodně podobné, se zkrátka nezbavíte. Alespoň třeba „Upon the Age of Darkness“ vyniká svým pomalým a ponurým úvodem i pasáží za polovinou skladby. Kytarová sóla jsou vesměs kratší stopáže a místy trochu nevýrazná. Melodie nejsou SATHANAS vůbec cizí a příkladem je skladba „Blessings of Doom“. Kompozice pomalejšího charakteru mi v závěru alba sedí.

Za necelých čtyřicet minut je všech osm skladeb za mnou a já mohu hodnotit jen pozitivně. Sice se v případě „Worship the Devil“ nejedná o převratnou nahrávku ani o album, které mi v hlavě utkví na dlouhé roky, ale určitě se k němu v budoucnu rád vrátím. Točit tohle CD často bych asi nemusel, protože bych lehce dosáhl pocitu jisté monotónnosti. Jedná se ale o kvalitní album po všech stránkách a Američané SATHANAS rozhodně ani po letech svůj temný lesk neztrácejí.

Seznam skladeb:
  1. Written in Blood
  2. Satan's Cross
  3. Oath of Witchery
  4. Marked by the Beast
  5. Upon the Age of Darkness
  6. In Death's Name We Pray     
  7. Blessings of Doom     
  8. Black Paths of Devilry

Čas: 38:07

Sestava:
  • Paul Tucker - kytara, vokály
  • Bill Davidson - baskytara
  • James Strauss - bicí

https://www.facebook.com/DoomentiaRecords
https://www.facebook.com/sathanasmetal


Zveřejněno: 31. 08. 2015
Přečteno:
3447 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář