Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

CD 2015, Folter Records / black metal / Nizozemsko

Nizozemská black metalová scéna začíná poslední dobou vystrkovat růžky. K už trochu známějším CIRITH GORGOR či URFAUST se pomalu přidávají další jména. Ať už jsou to avantgardní DODECAHEDRON či přímočařejší SAMMATH nebo KJELD. Právě někteří ze členů posledních dvou jmenovaných kapel dali dohromady loni v zimě uskupení KAECK, které se vytasilo s debutovým albem „Stormkult“.

Právě spojitost se SAMMATH a KJELD zvýšila míru mé zvědavosti na novou formaci, neboť poslední počiny obou kapel jsou výborné. SAMMATH a jejich „Godless Arrogance“ je ukázkou nekompromisního a nezastavitelného black metalu, řežba od začátku do konce; KJELD letos vydali debutovku „Skym“, která, přestože má téměř hodinu, nepostrádá dostatek nápadů k zaujetí posluchače. Všem uctívačům klasického BM vřele doporučuji, stojí za poslech.

Konkrétnější informace o personálním obsazení KAECK jsou nedohledatelné i v promo materiálech od labelu Folter Records. Kapela je vůbec zatím jednou velkou neznámou, ani v análech největší metalové encyklopedie informace o ní dosud nenajdete. Německý label popisuje „Stormkult“ jakožto ukázku ryzího a prehistorického black metalu a nezdráhá se prorokovat, že se deska stane zásadním počinem ve vodách BM undergroundu.

S popisem hudby musím jednoznačně souhlasit. KAECK vzdávají hold těm nejstarším počinům druhé éry černého kovu a přinášejí lehce přes půl hodiny dlouhý syrový materiál. Obávám se ale, že firemní proroctví se nenaplní a spíše než zásadním počinem se „Stormkult“ stane prostě jedním z mnoha v záplavě alb.

Deska má jeden zásadní problém, a to nedostatek momentů, které by nutily k opakovanému poslechu. Plyne a plyne, 34 minut uteče jako voda, ale v hlavě nezůstane téměř nic. Bicí party se bohužel jen zřídkakdy jakkoliv obmění, většinu stopáže vyplňuje neúnavný blastbeat, absence výraznějších přechodů přispívá k jednolitosti kompozic. Skladba „Holenmuur“ sice začíná pomaleji, přesto v ní také marně hledám nějaký záchytný bod. A třeba u „Akolieten van de nacht“, která se pyšní délkou osmi minut, to už je problém. Možná před dvaceti lety by to fungovalo a lidé by se podivovali nad nezastavitelností nizozemského komanda, KAECK jdou ale jaksi s křížkem po funuse. Všechno je dobře zahrané, z profesního hlediska „Stormkult“ nezaostává, z kreativního už ano.

Abych ale jen nehanil, jistým oživením je využití kláves, jež občas kopírují kytary, občas si vytvářejí samostatnou složku. V některých chvílích vhodně dotvářejí válečnou atmosféru, v jiných působí lehce nepatřičně. Některé riffy určitě také stojí za zmínku, jako například v čase 3:46 druhé skladby „De heerser wederkeert“, kde se KAECK vytasí s jednoduchým, ale zároveň pořádně ostrým projektilem. Občas nechají Nizozemci vzpomenout na mé oblíbence CULT OF ERINYES ze sousední Belgie, ti si však mnohem zdařileji hrají s atmosférou a pyšní se zajímavějšími kompozicemi.

Samostatnou kapitolou je vokalista, který přispívá k alespoň nějaké rozmanitosti „Stormkult“. Snaží se variabilně využívat svého hlasu, kromě příjemně agresivního ryku se občas ponoří do agonického řevu. A to třeba hned zkraje několika skladeb, což po několika posleších začne být trochu iritující.

„Stormkult“ sice pravděpodobně splňuje to, co si sama kapela dala za předsevzetí: stvořit nekompromisní materiál s odkazem na dávné časy. Bohužel ale nedisponuje něčím, co by mě nutilo si album zapamatovat, těch pár výborných riffů prostě nestačí. Zvukově album také zrovna nevyčnívá, ač ten zastřený zvuk má něco do sebe a nemám s ním až takový problém. Celkově jsem však debutovkou Nizozemců spíše zklamán, asi jsem do poslechu vstupoval s přehnanými očekáváními poté, co mě tak dostaly počiny KJELD a SAMMATH. Škoda.

Seznam skladeb:

  1. De kult
  2. De heerser wederkeert
  3. Holenmuur
  4. Akolieten van de nacht
  5. Afgod
  6. Wormvloed
Čas: 33:46

https://www.facebook.com/Kaeckhorde?fref=ts
www.folter666.de

Zveřejněno: 28. 08. 2015
Přečteno:
3464 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář