Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

U chebského smrtícího komba LIGHTLOST došlo v poslední době k velkým personálním rošádám a taktéž k natočení nového materiálu, který právě hledá vydavatele.

Na tyto i jiné věci jsem se zeptal bicmena, zpěváka, textaře a ´mluvčího´ kapely v jedné osobě...Pavla.

Mach: ... takže víš co by mě zajímalo jako první? Co zrovna posloucháš a co máš na sobě, když právě odpovídáš na tyhle otázky? Ale po pravdě a do detailu (he,he..)!!

Pavel: Začínáš tedy na mě pěkně ... usuzuji z toho, že jsi asi pěkný šprýmař. Momentálně naslouchám vřící vodě ve které se šplouchají dva kusy zdárně ukradené kukuřice a do toho mě vyrušují jakési zvuky z přihlouplého TV seriálu s názvem Profesionálové a můj oděv tvoří: oblečení a ještě něco na sebe. To přísahám. (..no to je odpověď... oblečení ... he ..!! - pozn.Mach)

Mach: Fajn, pojďme k muzice. Jelikož si myslím, že o Vás dost lidí ještě neslyšelo, tak by nebylo na škodu připomenout trošku historii, person. změny, současný line-up apod. Tak do toho ...

Pavel: Začátky naší kapely se datují rokem 1997, kdy jsme spolu s Jardou Hájkem začali tvořit první věci a shánět další lidi. Poté přichází Aleš Bajzík a Michal Horký. Zhruba dva měsíce před natáčením "Loneliness" (leden ´98) přichází Tomáš Tomek. Po roce Aleš kapelu opouští především pro svůj nezájem hrát živě, jeho následuje tragickou smrtí Tomáš (snad je mu líp) a v únoru tohoto roku sdělujeme Michalovi, aby odevzdal klíče od zkušebny. Zůstáváme tedy opět s Jardou sami. Materiál na další nahrávku je připraven, tak si s Jardou rozdělujeme "úkoly" a celý dílko natáčíme sami. Jarda ke kytaře přibírá basu a já k bicím zpěv. Čirou náhodou Jaroslav Brouzda (majitel studia) je nadšen z naší muziky a my velice rádi přijímáme jeho účast v LIGHTLOST. A týden nato se stejným nadšením u nás vítáme basáka Jardu Brzobohatého (oba ex-MORBID SILENCE).

Mach: Nový matroš se mně zamlouvá mnohem víc než první demo "Loneliness". Nejen díky novému zpěvákovi, ale celkově mně přijde, že jste si na tom dali hodně záležet...je to propracovanější, sehranější. Co k tomu řekneš? Kde jste např. nahrávali?

Pavel: Moc dík. Jsem moc rád, že uvádíš, že je to lepší než "Loneliness" a že i ten můj zpěv je snesitelnější než ten Michalův. Celý jsme to nahrávali v "GALLERY" studiu v Plané. Jsem se zvukem dost spokojený, ačkoliv vím, že to ještě pořád není ono. Jsem tak trochu perfekcionalista, takže budu opravdu spokojený až vše bude 100%ní a od toho jsme ještě daleko....

Mach: Psal jsi mně, že vydavatele pro "Inner ..." budete hledat výhradně v zahraničí a taktéž koncertní činnost hodláte směřovat i za hranice naší republiky. Nechci se Vás nějak dotknout, ale myslíš si, že máte reálnou šanci uspět, že to má cenu? Nebyl by lepší zavedenější tuzemský label než nějaká obskurní firmička byť z "venku"? Víme jak např. dopadli LOVE HISTORY v Itálii. A na Silent Stream of G.E. přišlo v Rakousku na některých štacích 30(!) lidí. Co Ty na to?

Pavel: Máš pravdu, že to od nás vyznívá trochu velikášsky, ale vychází to hlavně z našich zkušeností s našima firmama a firmičkama, které tvrdí, že něco vydávají, pak dlouho slibují a kde nic tu nic. Kontaktoval jsem desítku nejznámějších vydavatelství u nás, zaslal jsem jim i obálku se známkou a nadepsanou adresou s tím ať mi odepíšou pokud nebudou mít zájem a krom jedný všechny firmy nebyly schopný ani odeslat tu obálku s minimálním zněním - sorry, nemáme zájem. Např. COWARD s TAGA Records dopadli dost bídně atd., atd. Je mi to líto, ale mám z toho takovej dojem, že záleží spíš na známostech. Svým způsobem je to logický, protože u většiny těchto firmiček jde spíš o nadšení pro tu kapelu než o peníze plynoucí z prodeje. Rozhodně se českejm firmám nevyhejbám ... jen s nimi nemám dobrý zkušenosti ... rádi bychom to vydali i u nás. Uvidíme jak to dopadne.

Mach: Ještě jednou k "Inner Weakness". Docela mě překvapilo závěrečné outro, které mně trošičku dalo vzpomenout na "Walls of Jericho" (víme od koho). Na death metalové nahrávce bych něco podobného nečekal.....

Pavel: Říkáš, že Tě to překvapilo. Myslíš tedy, že se tam nehodí? (... to jsem neřekl - pozn. Mach) To je věc, kterou jsem našel na jednom zvukovým CDčku "pro veřejný použití". Tam to bylo ale v docela jiný podobě. Je to vlastně sestříhaná skladba, která se nám líbila natolik, že jsme ji umístili na konec "Inner..". Nazvali jsme to "Find Light". Jeden kluk mi třeba říkal, že čekal celou dobu kdy začnem hrát a vono furt nic. Taky ho to překvapilo. Chceme být trochu výjimeční, ale přesto stále death metaloví ... tím spíš jsem rád, že bys to od death kapely nečekal. Helloween samozřejmě znám a tohle album bylo jedno z mých prvních metalových spolu s Master Of Puppets.

Mach: O čem pojednává textová stránka "Inner ..."? Na minulém demu jsem byl překvapen, že se o lyriku stará bubeník (tedy Ty). Většinou to bývá "práce" zpěváka, takže.....??

Pavel: Tentokrát to tedy opravdu byla práce zpěváka (checht). Úvodní skladbu INCONVENIENT otextoval Jarda. V ní jde o jeho postoj k ostatním lidem a zbytek už byl tedy na mně. Další HARDLY ENYONE FIND THE WORLD má hodně netypickej text pro metalovou kapelu a tím spíš se mi líbí. Jak napovídá název (Málokdo pozná svět) jde o to, že je mi líto, že nikdy nepoznám třeba Egypt, Ameriku, Velikonoční ostrovy a podobně ... žijeme na zemi, kterou nepoznáme. Občas se mi stane, že mám dost pesimistickou náladu a ta se právě podepsala na textu další skladby - GAME WITHOUT RULES. INNER WEAKNESS vychází vlastně z rčení které říká, že velikost člověka se posuzuje podle toho, jak dokáže ovládat svoje emoce! Je důležité je zvládat, protože člověk kolikrát předejde mnoha nepříjemnostem. Vše se totiž musí dát vyřešit v klidu, né?! 13TH CHAMBER je o pocitech se kterýma se člověk často nebo snad vůbec nesvěřuje a nechává si je spíš pro sebe. A konečně poslední záležitost FIND LIGHT je skladba instrumentální a název "Nalezené světlo" má pro její optimistickou atmosféru. Je to takovej protipól death metalu, je to opravdu prosvětlený sluncem.

Mach: Taktéž jsi se zmínil, že propagace k "Loneliness" nedopadla zrovna na výbornou. Nyní se chcete o všechno postarat sami.  Takže jak bude vypadat ´promo kampaň´? Doufám, že se dočkáme i reklamy na TV NOVA ... v osm večer!! (cha,cha..)

Pavel:Pečlivě sleduj MTV a vše se včas dozvíš. Budeme zkrátka mnohem víc aktivní a to hlavně díky konečně stabilní sestavě LIGHTLOST.

Mach: Sledoval´s 11.8. zatmění slunce? Tady bylo sice hovno vidět, ale aspoň v TV jsem to "šmíroval" minimálně na deseti kanálech a byl jsem doslova uchvácen tímto mystickým jevem!!!

Pavel: Samozřejmě sledoval. Ten termín vycházel zrovna na naší dovolenou (s přítelkyní),  ale taky jsme z toho neměli moc. Seděli jsme v těch chvílích u Čes. Budějovic ve voze Škoda 105, protože mělo co chvíli začít pršet a "šmírovali" to přes troje sluneční brejle. Zajímavější ale bylo naslouchat rádiu, kde to sledovali v celý Evropě. (..týý vole, ´poslouchat´ zatmění Slunce...cha,chá..to je nářez!!!-pozn.Mach) Příroda vůbec ukazuje spoustu krásných tváří.

Mach: A co další věci "mezi nebem a zemí"? Např. mimozemské civilizace, posmrtný život, klinická smrt, levitace, převtělování atp. Zajímáš se o to? Věříš tomu? Zkrátka....Tvůj názor!

Pavel: Nezajímám se o to, ale svůj názor na to mám. Mimozemský civilizace dost možná jsou, ale nemusí to být jenom ty smyšlený "SCI-FI story". Může jít i o primitivní formy života. Co se týče převtělování. tak si myslím, že je to vše jenom smyšlený. Náboženství je podle mě otázka autosugesce a podle mě člověk nemá ani duši. Člověk sám sebe idealizuje a tak si vymejšlí takový věci. Možná to zní blbě, ale myslím si, že vše kolem nás a i my jsme jenom hmota a naše reakce jsou chemickými reakcemi na určité podněty. Je např. dokázáno, že při zamilování člověk v těle uvolňuje Dopamin, při věrnosti Oxitocin apod. (óó, Ty chemiku-haha ? no nic ve zlým!! - pozn.Mach). Lidem se právě příčí tenhle postoj, proto si vymysleli duši, ale definuj mi duši! Rozhodně tím nechci naznačit, že jsme jen hmota (..ale před chvílí jsi tvrdil opak..Pavle,Pavle! -pozn.Mach) a na citech atd. nezáleží, jen jsme takovejma věcma dost ovlivněni.

Mach: No ... přejděmež k realističtějším věcem. Práce, koníčky, zábava (chlast..hehe)....a prozraď něco i na ostatní členy LIGHTLOST.

Pavel: Všichni máme děvčata, takže to je náš další koníček. Jinak Jarda Brouzda má studio - tam taky "koníčkuje". Jarda Brzobohatý toho má víc... co já vím, tak rybaří a příští rok bude kupovat loď, aby se mohl plavit našema řekama.

Mach: No a když jste Ti death metalisté (hehe...nemyslím to nijak zle), tak co pro Vás znamená pojem ´smrt´?

Pavel: Konec života. Jinak je to to nejsmutnější co mě může potkat pokud to potká moje nejbližší. Bojím se smrti mých nejbližších - svojí ani ne.

Mach:  Konec se blíží, tak nás na závěr něčím rozvesel...vtipem, hláškou, historkou....

Pavel: Myslím, že už jsem toho napsal až dost, né? (..no když jinak nedáš..pozn.Mach)

Mach:  No a jestli jsem se nezeptal na něco na co bys rád odpověděl, tak právě přišel Tvůj čas.........

Pavel: Nenechte nikdy nikomu a ničemu, aby Vám vzalo světlo ve Vašem životě!!

Mach:  Velké díky za odpovědi a čas, který jsi tomu věnoval a ať se Vám s LIGHTLOST daří!!!!!!!!!!

Pavel: To velké díky patří Tobě za Tvůj zájem. Opravdu dík! (..není zač, Pavle!!!-pozn. Mach). Děkujeme i FOBIA ´zinu za prostor v něm !!!


Zveřejněno: 10. 09. 1999
Přečteno:
3354 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář