Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

BA, aneb Brutální Abeceda, aneb ohlédnutí za letošním ročníkem od Á do Zet.

Už potřetí přinášíme první postřehy v abecedním pořadí. Kdo má extra paměť na blbiny, tak si třeba vybaví naše loňské mudrování, které se s letošním samozřejmě částečně kryje, ale snažili jsme se vypíchnout i další věci, které nám přišly zajímavé nebo třeba vtipné...

18 000
Nezačínáme písmenem A, ale číslem. Číslem, které říká, že letos se do Jaroměře sjelo 18 000 fanoušků metalu z celého světa... což je nový divácký rekord! Loni bylo kolem 15 000 lidí, takže nárůst je enormní. Bylo o v areálu poznat, byť kapacita asi ještě naplněna nebyla, pořád bylo někde nějaké místo, kam by se další tisíce lidí vešly.

Abnormální hic
Asi téma číslo jedna. Vedro, vedro, vedro... i v nočních hodinách se člověk příliš nezchladil. Palec nahoru pro pořadatele a hasiče. Ti první opět instalovali mlžítko nedaleko hlavní brány, ti druzí čas od času přijeli zkropit davy pod pódii. Dobrou službu opět odvedly i žlaby s tekoucí vodu, i když by asi nebylo od věci s něčím podobným příště vyrukovat i v metal marketu, kde by se nějaké vodní zařízení určitě hodilo. I tak ale byla třikrát vyšší spotřeba vody než v minulých létech.

Areál
Na první pohled zůstalo vše dobré z minulosti při starém, možná ještě přibyly lavičky na dalších místech. Již loni fungující kasemata byla opět hojně využívána jako úkryt před slunečním svitem, uvnitř byly i výčepy, monitory, na kterých bylo možno sledovat dění na pódiích... Perfektní, i když postupně i zde teplota stoupala a v sobotu už to bylo i poměrně „navoněné“ od rozlitého piva. Objevily se další drobnosti, které zmiňujeme pod jinými písmeny...

Bonus
Bonusem bylo opět festivalové DVD se záznamy vystoupení kapel na loňském ročníku = dvě hodiny muziky. Zhlédli jsme videa ještě na ubytovně a potěšilo nás hlavně zařazení KRABATHORU.

Cesty
Všechny cesty vedou do Říma a všechny cesty v areálu vypadaly mnohem lépe než loni, tedy ty, které loni až tak dobře nevypadaly. Nejvýraznější bylo zlepšení na zkratce z centra do distro zóny, kde dříve lidé klopýtali, tentokrát byl povrch upravený.

CULT OF FIRE
Měli hrát na velkém pódiu. Oriental stage je dobrý nápad, ale ne pro kapelu formátu COF! Mačkat se na malém „náměstí“ se stovkami lidí... blbost.

Dramaturgie
Podobně jako loni pestrá, pro každého něco... styly se střídaly, takže fanatický příznivec jednoho žánru nemusel vydržet na místě třeba tři hodiny. Největší diskuze v našem „odborném“ kolektivu působily sety podle nás velkých kapel na třetí stage. „Díky“ výpadku KILLING JOKE se největší lapsus vyřešil sám a CANDLEMASS byli přesunuti tam, kam patřili od začátku, tedy na velké pódium, další adepti velké stage SKEPTICISM, DEAD CONGREGATION nebo třeba ANAAL NATHRAKH měli na menší scéně plno a skvělou kulisu, ale na hlavním place by na ně určitě koukalo mnohem víc lidí. Jako přehmat jsme vyhodnotili umístění MODERN DAY BABYLON na velkém pódiu a souběžně hrajících CARACH ANGREN na malém... Na Nizozemce bylo našlapáno a na MDB nenašlapáno. Nic proti MDB, ale tohle mělo být opačně, už jen kvůli image CA, které takhle mohlo vidět jen zblízka pár desítek jedinců, na plátně by jejich obličejové kreace mohly zhlédnout tisíce lidí. Shodli jsme i na poněkud slabším sobotním programu, ale to je věc hodně subjektivní...

Duch festivalu
Leckdo asi bude tvrdit, že Brutal žádný duch nemá, že je to komerční mega akce, jen a jen byznys. Už se toho na tohle téma namlelo dost, každý má možnost volby, jestli pojede, nebo ne. I přes masovost ale festival svého ducha má, nebo jich má dokonce víc, protože se v nepravidelných okamžicích objevovali nahoře nad hlavním placem i za pódii a pochodovali v kutnách jako opravdoví duchové... pak se zastavili, roztáhli paže, postáli a zase pomalu odkráčeli. Přesně tyhle drobnosti jsou tím, co musí každý ocenit; pořadatelé stále dumají a přinášejí nějaká vylepšení, zpestření, která by klidně vymýšlet nemuseli...

Energie
Kde se v lidech v té výhni brala? Nejspíš přímo z muziky. A pak taky z likérů, které sličné slečny roznášely po areálu. Až se nám stala taková nehoda, že jsme se v sobotu po osmi zkumavkách (kterým předcházelo víc piv, než bylo zdrávo) dostali do takové nálady, že místo toho, abychom se povalovali únavou, jsme ve dvě ráno rozjeli moshovačku v padesáté řadě na ANAAL NATHRAKH, nosili kamarády nad hlavami a způsobili tak několika jedincům nechápavé pohledy. (smích)

Frontschwein
Nejlepší fanoušek na festivalu. Ve dvě ráno pochodoval z areálu stylem jeden krok dopředu, dva kroky do strany, na sobě asi pět kilo železa, špinavý jak prase a nažraný jak doga. Cesta, která nás nikdy nebavila, utekla za hurónského smíchu, někteří škodolibí jedinci si dokonce chlapíka natáčeli, takže nejspíš někde na netu bude i video...

Gastronomie
Asi nemá cenu vypisovat, co všechno bylo v areálu na výběr, prostě toho bylo hodně. Na druhou stranu byly některé ceny poměrně vysoké, ale ten, kdo hledal, našel slušné jídlo za rozumné peníze, namátkou sekaná, klobásy, pizza, bramborák se zelím. Na své si přišli i vegetariáni či vegani, navíc došlo k vyrovnání cen ve městě a v areálu, takže výlety za jídlem mimo ztratily smysl.

Harmonogram
Vše šlapalo podle plánu, změn bylo minimum. Možná by se mohlo zlepšit informování o oněch změnách, ne každý tráví u pódií všechen čas, a mohl tak přijít o CANDLEMASS. Třeba to vyřešit nějakou obdobou veřejného rozhlasu, nebo tyhle výměny nechat běžet na obrazovce celý den, info proužek by nerušil.

Chládek
V Octagonu byl první dva dny opravdu příjemný.

Invalidé
Nebo hendikepovaní, jak chcete, se letos znovu dočkali speciální tribunky. Další velmi dobrý nápad, byť na tribunce nebyl nával. Už za tu možnost opět palec hore.

Jazyk
Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem... Vskutku mezinárodní festival, z každého směru se ozývala jiná řeč, kromě češtiny, polštiny a němčiny i jazyky exotické, stejně jako někteří návštěvníci, kteří příslušnost ke své zemi dávali najevo zjevem nebo vlajkou přehozenou přes ramena. Podle odhadu pořadatelů zamířilo na Brutal zhruba 70 % fanoušků metalu ze zahraničí.

Kamery
Ubyly. Ubyly kamery na výsuvných ramenech, které zabíraly diváky i kapely. Obecně byla režie o něco jednodušší, poměrně často nebyla věnována pozornost bubeníkům... Asi jediná záležitost, kterou bychom označili jako krok zpátky.

Letecká přehlídka

Podobně jako loni, i letos nad areálem vyváděli psí kusy letečtí akrobaté.

Modifikace názvů kapel
Jsme parta pitomců, takže jsme několika kapelám vymysleli mnohem lepší názvy. (úsměv) Šli jsme tedy sledovat LANGOŠ, CARACH ANGREŠT, ANÁLNÍ TRAKAŘ nebo SVATÝ OUDY.

Nezaujatý fanoušek...
… musí pořadatele velebit. Nemuseli by, ale stále se snaží objevovat ne úplně profláklé kapely, které jsou něčím zajímavé a nejsou okoukané. A taky se snaží line up zpestřit něčím ne úplně „Brutálním“, takže se ke slovu dostali i umělci, kteří třeba zajímají jen desítky jedinců.

Ochranka
Pohodová, bez zbytečného šikanování, ale to na Brutalu fungovalo vždycky. Možná s ubíhajícím čase trochu polevovala ostražitost a kontroly nebyly tak pečlivé, ale snad toho nikdo nezneužíval a nenosil dovnitř žádné nebezpečné předměty.

Prach
Prach byl všudypřítomný. Nikdo za něj nemohl, nikdo si na něj nepřišel... Nejhorší byla situace na přístupové cestě, kde se trvale drželo cosi jako smog, podobně to vypadalo s postupující degradací travnatého povrchu s obchodní zóně. Ať chtěl člověk nebo ne, musel se tu a tam pošťourat v nose a vydlabat odsud nachytaný prach, aby mohl pokračovat v dýchání. Řešení asi neexistuje, kdyby se tahle místa pokropila vodou, vzniklo by blátiště. Většinou jsme si z prachových „bouří“ dělali legraci, že se pohybujeme na Sahaře a že máme nohy jako Somálci. (úsměv)

Rarita
Před předloni zahráli dvakrát INGROWING, předloni NOVEMBERS DOOM, loni MANES dokonce sety tři! Ani letos tahle specialitka nechyběla, za odpadlíky PROCESSION se na pódiu vyskytli SVARTIDAUDI, kteří poprvé hráli pozdě v noci, tak ti, kteří o ně přišli, dostali druhou šanci.

Stan není šapitó
Hurá. Jednoznačně nejvýraznější krok k lepšímu! Velkostan pojal prakticky u všech kapel všechny fanoušky, i přes horko celkem větral, a hlavně se zlepšil zvuk, a to dramaticky. Ne všechny kapely byly slyšet ideálně, ale proti loňsku pokrok nikoliv o krok, ale o skok.

Taxi
Jeden z nejlepších vynálezů na světě. (úsměv) K internátu jsme to měli dva a půl kilometru, takže po celodenním putování od stage ke stage jsme několikrát využili služeb oficiální taxislužby, která byla prostě k nezaplacení. (úsměv) Ta stovka za cestu se vyplatila několikanásobně a určitě je sympatické, že cena taxi zůstala na rozumné částce. Jen jednou nás nějaká dáma „natáhla“ řka, že když veze pět lidí, bude to za 150,-. Podle všeho to byl podvod, který jsme přešli mávnutím ruky, ale možná si přičinlivá paní takhle přišla na slušný bonus.

Vstup
Už loni bez výhrad, letos snad taky, když jsme přicházeli ve středu odpoledne, tak jsme stáli frontu dlouhou nula metrů nula vteřin, respektive jsme prostě prošli bez jakéhokoliv zdržení a vše šlapalo jak švýcarské hodinky. Podobně na tom byli kamarádi, kteří přijeli večer, takže snad nebyl problém ani jindy...

WC
Shodli jsme se, že raketa je vynález hodný nějaké ceny. Shodli jsme se, že ač se v areálu pravidelně objevoval fekální vůz, bez smradu se prostor kolem toiek nedal v panujícím horku udržet. A shodli jsme se, že zrušená řada raket u zdi nesla ovoce; vždycky tam večer všichni močili spíš na zeď než do raket, tentokrát to organizátoři perfektně vymysleli a opatřili zeď plechovým žlabem. K dispozici byly i WC luxusní, splachovací, takže ti, kteří se ofrňují nad plastem, tak mohli na keramiku.

XX (dvacet)
Kniha vydaná k dvaceti letům existence festivalu se povedla. Někomu možná přišla cena (799 Kč) příliš vysoká, ale při pohledu na velký formát a kvalitní papír vychází při 440 stranách ani ne dvě koruny za jednu stranu... A za ty peníze ten krásný suvenýr stojí. Nejspíš se mu podíváme na zoubek i formou recenze.

Zvuk
Parádní. Takřka bez výhrad. Někdo byl svědkem divného zvuku v úvodu setu THE DILLINGER ESCAPE PLAN, někdo trochu žehral na přílišnou hlasitost u ENSLAVED, potíže měli NAPALM DEATH, ale na obou hlavních pódiích byl jinak zvuk takřka u všech kapel parádní.

Žetony
Žetony postihla nemilá nemoc, zdražení. (úsměv) Jistě, dvě koruny navrch nikoho nezabijí, ale při počtu, které se během festu protočí, to už bude pořádný ranec...

Fotky: Ignor


Podrobné reporty ze středy až soboty rozdělené na čtyři díly začneme zveřejňovat v polovině týdne. Opět jsme nepsali online reportáž, ale každý redaktor zpracuje své dojmy nezávisle na ostatních doma. Takže si znovu budete moci přečíst třeba zcela odlišné názory na některé kapely, třeba hodně podobné názory na některé kapely a o některých kapelách si možná nepřečtete nic (úsměv).

Zveřejněno: 09. 08. 2015
Přečteno:
3443 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

12. 08. 2015 18:14 napsal/a Šnejdy st.
B.BRUTAL, vlajky
Já jsem ten dvacetistupňový speciál B:Brutal zkusil. Byl to echtovní dryják a šumák v jednom. Pěna byla v cukuletu fuč, síla alkoholu z moku čpěla na sto honů. Podle mého úsudku rychlokvaška. Kdo nezkusil, o nic nepřišel. K vlajkám: ty dvě u SÓLSTAFIR byly opravdu naprosto nevkusné. Pravým opakem byla státní vlajky Irska při vystoupení PRIMORDIAL. Bez žerdě, jen samotné. Leader Nemtheanga byl jimi očividně potěšen.
11. 08. 2015 17:09 napsal/a Johan
Kamery a vlajky
Mně tedy mnohem víc vadily vlajky, které někdo, nevím proč, nosil a mával jimi dalším lidem před očima. Vystoupení SÓLSTAFIR mi tím na pět minut tihle vlajkonoši dost znechutii... kdyby aspoň ty vlajky byly pěkné na pohled, ale seprané cáry s nastříkanými písmeny a znaky...
11. 08. 2015 07:57 napsal/a -k-
brutal
Ještě k pivu: dal někdo ten megasilný festivalový speciál B:BRUTAL?? My se tam přes tu frontu nedostali a vždy to vzdali...
10. 08. 2015 21:48 napsal/a Šnejdy st.
víceméně souhlasím...
...jen co se týče kamer. Já jsem absenci výsuvných ramen uvítal. Nepřekážely ve výhledu na pódium a kameramani i tak zvládli nasnímat dění obstojně. I do publika se sem tam otočili. bouše: No a k pivu? U mne Budvar přijatelnější než G patok. Ikdyž bych také uvítal jiné značky. Ale najít pivovar s tak velkým výstavem, aby byl schopen zásobit tak velký fest jako je Brutal není lehké.
10. 08. 2015 10:07 napsal/a bouše
zhruba souhlas
ted musej všichni být vděční za areal v josefově,bejt to někde na letišti tak je tam plno zkolabovaných,nebo vyčerpaných lidí,kapely co jsem chtěl slyšet tak zklamání žádné,nejvíc se ,i líbili a asi Kreator,pivo což se dalo čekat bylo pro mne nepitelné,já sám byl na 18cti ročnících a za rok určitě pojedu znova :)