Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

Crustová parta KUTYA HARAP vydala loni svou debutovou nahrávku, která vyšla ve formě split LP s RISPOSTOU.

Loni vyšel u PHR zajímavý split, na kterém spojily síly dvě divoké party z Moravy. Ostřílená crust/metalová mlátička RISPOSTA se podělila o desku s kapelou podivného názvu KUTYA HARAP. Ti, ač pod tímto jménem působí relativně krátkou dobu, v sobě rekrutují zkušené muzikanty, kteří působili v nespočtu kapel. Snažil jsem se vytáhnou z kapely několik odpovědí, ale nebylo to zrovna jednoduché. Za svéráznou partu vyznavaču crustu odpovídal zpěvák Zbyša.

Máte venku pár měsíců vydané split LP s RISPOSTOU, jak vůbec došlo k tomuhle spojení?


Tohle spojení vzniklo tak, že nás chalani z RISPOSTY oslovili a nabídli nám, jestli bychom nechtěli okupovat jednu stranu tohoto asfaltu. Takže tak nějak, nebylo moc nad čím přemýšlet.

Deska vyšla u PHR Records, což se může zdát překvapivé vzhledem k tomu, že poslední dobou vydávají spíš věci z oblasti melodičtějšího punku, nebo jak to nazvat. Když se kouknu do na jejich seznam vydaných desek, tak jim to tam vyloženě narušujete. (úsměv)

Když se podíváš, co Pavel vydává, tak převažuje punk, ale občas vydá i něco crustového. Předešlé LP RISPOSTY vyšlo taky na PHR. Jinak se spíš optej Pavla, jak to má…

Vaše strana má šestnáct minut a devět skladeb, které jsou nahrány jako jedna stopa. Na desce to člověk tak nějak nevnímá a pomalu by mi to ani nedošlo, ale když jsem se koukal na Bandcamp, tak tam to tak je. Jaký to má smysl?

V jedné stopě to je, protože jsme chtěli minimální pauzy mezi skladbama a kdyby to nebylo  dohromady, tak v Loděnicích by nám ty pauzy asi udělali delší. Takže jsme se tomu snažili zabránit.

Nahrávali jste ve studiu UnArt, zvuk se mi zdá optimální k tomu, co hrajete. Jak jste byli s nahráváním spokojení a jaké jste měli požadavky na výsledný sound?

Nahrávání probíhalo u Franty Šebáka v UnArt studiu a finální mix dělal fekál Moc plevele. S výsledkem jsme relativně spokojeni, na to, jak to celé probíhalo a tak nějak se to táhlo. Samosebou, že teď bychom to asi trochu udělali jinak, ale hlavně, že se to podařilo dát nějak dohromady.

Nahrávali jste v roce 2013, deska vyšla na podzim 2014. Z toho mi vyplývá, že už určitě máte dost materiálu na nějakou další případnou nahrávku... máte v hlavách myšlenky na nějaký další nosič? Ideálně jaký byste chtěli realizovat, samostatnou desku, sedmipalec... ?

Jenom z té první nahrávky nám zbyly, tuším, čtyři skladby. Teď už nějaký nový materiál máme. Jak to v budoucnu nahrajem, tak uvidíme, co s tím bude dál. Nějaká nabídka na vydání je, tak uvidíme. Zatím není třeba to nějak ještě řešit. Každopádně to bude nějaký zářez na vinylu.

Přiznám se, že o vás toho moc nevím. V promo listech se o vás píše jako o hordě otrhaných psů z temných a chladných hvozdů východního Valašska skrývající se pod maďarských názvem, který by se dal volně přeložit jako útočný pes. Fajn, víme odkud jste a jak to do češtiny přeložit. V souvislosti s vámi se spojuje pár kapel, kterými jste prošli. Ale kdo dal KUTYA HARAP dohromady, kdo teď kapelu vlastně tvoří? A lačný čtenář zřejmě od začátku očekával otázku, co znamená to KUTYA HARAP, to se dozvěděl, ale hned se nabízí otázka, proč? Máte nějaký speciální vztah k Maďarsku?

Začnu od konce. Proč KUTYA HARAP. Tak nějak to vystihuje to, co se snažíme tvořit a proč maďarsky? Protože to tak nějak líp zní. No a ty ostatní kapely okolo nás jsou všechny mrtvé kromě YARVAR COCHA. Tam já hraju na bicí, Petr na basu a Rejžek na kytaru. Dřív někteří z nás hráli třeba v HOMOCONSUMENS, ZRÁDCE RASY, DEPRESY MOUSE a ještě v dalších, ale to nemá cenu to nějak zmiňovat.

Jste ještě poměrně mladá kapela. Na Bandzone je strohá zpráva o vaší skupině: počátkem roku 2011. Split je vaší první deskou, dá se říct, že těch devět věcí je vaším takovým dosavadním best of? Nenahráli jste před tím tím třeba jen nějaké demo?

Mladá… hee. Hrajeme sice pod názvem KUTYA HARAP pár let, ale jinak spolu hrajeme už řadu let. Před splitem jsme si udělali kolem padesáti kusů CD jako takové promo. Po nich se jenom zaprášilo.

Jak jste na tom s koncerty? Koukal jsem se v lednu na vaše akce a nenašel jsem nic. Je to tím, že akce na Bandzone neaktualizujete, nebo snad máte jiné stránky, kde se dají o vás zjistit nějaké informace, nebo opravdu teď moc nehrajete?

S koncerty je to těžké. Jelikož nám už není dvacet a někteří z nás mají rodiny, rozestavěné chalupy a ještě navíc k tomu civilní zaměstnání, tak toho času na to setkávání se na zkušebně a na nějaké vetší výjezdy momentálně moc není. Znáš to, čím víc lidí, tím je to složitější. Takže ono to není o tom že bysme nechtěli. Naopak, koncertujeme rádi.
 
V prosinci jsem vás poprvé viděl naživo na v Brně na akci Killed By Brno. Jak jsme psali v reportu, tak jste nás hodně bavili a na to, že jste večírek otvírali jste měli i slušnou odezvu. Jak se vám hrálo a jaký jste měli z této akce, kdy klub praskal ve švech, dojem?

V Brně je to vždycky v pohodě, hrálo se dobře. Co víc si přát... Tímto zdravíme do Brna.

Ještě při vašem setu mi kolega našeptával do ucha, že mu svým hlasem připomínáš Marka (EVIDENCE SMRTI, atd.). Četl jsem na vás nějaké recenze a pisatelé tam tohle téma nakousli taky, takže zřejmě na tom něco bude. Máš s tím problém, když ti lidi tenhle názor předhazují?

Žádný úmysl v tom není třeba hledat. Je to tak, jak to ze mě leze.

Místo uvedené u působiště kapely je Francova Lhota (východ, východ, co bys kamenem dohodil na Slovensko). Když jsem se koukal na mapu kde to je, předpokládám, že všichni z této obce nejste, jak jste tam na východě rozptýlení? Základnu máte ve Francově Lhotě? Kdo to má nejdál na zkoušku?

Máme zkušebnu ve Francovce, která funguje skoro dvacet let. Za tu dobu už se tam toho odehrálo hodně… hee. Momentálně tam hrajou tři kapely. Všichni žijeme poblíž, jenom Leoš to má tak 30 km.

Kousek od vás je to do Vizovic, kde se pořádá léta nabubřelý, heavy metalový Master of Rock. Festival, který mu já nerozumím, ale napadá mě, byli jste se tam někdy podívat?

Mástr nesleduju. Byl jsem tam, ale jenom na to co se mi líbilo. Takže toho moc nebylo.
 
Díky za váš čas. 

Taky dík za zájem a hodně zdaru.

RECENZE

http://bandzone.cz/kutyaharap

Zveřejněno: 02. 08. 2015
Přečteno:
3910 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 12. 2020 10:49 napsal/a Coornelus
Přání
Já si teda přeju, abych už na takhle nudně a stroze odpovídající kapelu nikdy nenarazil.
04. 12. 2020 22:44 napsal/a paseky
rychlá křápanice, stručné odpovědi = crust, co víc si přát, ale už nehrají!