Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TELEPATIE VI

CD 2015, Metal Age Productions / death/grind / Česko

FLEHLESS lze považovat za stálici naší extrémní scény, kapelu, která patří mezi hrstku tuzemských part, o kterých se ví i za hranicemi, protože tam pravidelně koncertuje. Letos je to navíc 25 let od chvíle, kdy vznikl předchůdce FLESHLESS, ZVRATOR. Název, který si pamatuju z rozhovoru ve fanzinu Darkness Actual z roku cvaj... (úsměv) Ale zpátky k FLESHLESS, resp. Vláďovi, který byl mluvčím ZVRATORU už před těmi pětadvaceti roky a vlastně novou nahrávkou „Devoured Beyond Recognition” slaví čtvrtstoletí za mikrofonem, s kratinkou přestávkou s ním FLESHLESS táhne i kytarista Luděk.

FLESHLESS to mají a nemají jednoduché. Pohlížet na ně lze dvojitou optikou, první říká, že FLESHLESS drhnou pořád jedno a to samé, nikam se neposouvají a je jedno, kterou desku si od nich člověk pustí, nakonec je stejně nejlepší „Grindgod“; druhý pohled je o tom, že vlastně nikdo nestojí o to, aby zrovna děčínští ze své cesty uhnuli a vymýšleli něco, co jim není přirozené, své fanoušky mají a ti jsou spokojeni s každou novou plackou. A jsme u toho, že pro kapelu, která toho má tolik za sebou, je docela těžké se zavděčit. Se mnou to ale mají pánové snazší, protože z celé diskografie znám pořádně jen „Grindgod“ a kapelu jsem slyšel častěji z pódia něž doma.

Nové album od toho předchozího dělí čtyři roky, což je optimální doba na to dát o sobě zase vědět. Hned první pohled na obal a jsme doma. Obrázky Jiřího Lhoty k FLESHLESS neodmyslitelně patří, a ani tentokrát se co do nechutnosti nezastavil před ničím. Aspoň, že ta lidská těla neporcuje „sešívaný řezník“ zaživa... (úsměv) Pro řadu lidí nejspíš nechutná malba, pro věci znalé klasika, která vzbudí na tváři úsměv (což nemyslím ve zlém).

To hudba má k legraci daleko, death/grindovou masírku by asi nejlépe popsalo slovo „intenzivní“. Odmyslím-li si intro a outro (obě koketují s honosnou vážnou hudbou), mám před sebou 11 vypalovaček na ploše zhruba půl hodiny, což je tak akorát, abych si muziku užil a nezačala mi připadat repetitivní. Hned první skladba je tvrdý direkt mezi oči, bicí kanonáda, Vláďův na žánrové poměry variabilní řev (líbí se mi, jak si dává záležet, aby nezněl monotónně, takže vedle hlubokých poloh se objevují i ty méně kanální) a pestrá kytarová práce. V tomto směru popravdě netuším, jak to bylo na starších deskách, ale z koncertů si ony kytarové vyhrávky pamatuju a považuju je za ideální zpestřující prvek. Ono obecně platí, že skladby jsou na žánrové poměry barevné, samý zvrat, samá změna... V první skladbě mě pravda jedna záležitost ruší – jsou to kopáky, které se vetřely do obou kytarových sól, jak toho heavymetalového, tak toho méně nápadného; jde o to, že do kvílející kytary tu a tam padnou dvě tři rány, chvíli je od kopáků klid, zase dvě tři rány, zase klid... „Epitome Of Malefice“ je parádní old schoolová jízda, u které si každý vyznavač starých pořádků musí umlátit kebuli. Luxusně vrčící kytary, typický rytmus, přesně tahle chytlavá poloha grind/deathu mi sedí. U nás ji podobně mastí kromě FLESHLESS snad jen KAOSQUAD, ale zatímco jihočeští bordeláři to řežou hlava nehlava pořád, Severočeši se nevyhýbají zvolnění a zahuštění až kamsi k ponurému brutal death metalu, k němuž napřahují i v úvodu „Mankind Fall“, ale vcelku podle očekávání se i tady záhy zrychluje.

Z devastujícího nářezu lehce vyčnívá půlminutová takřka hororová vsuvka „Noise Pt.4“, v níž Vláďa ryčí jak raněné prase, ještě před ním se ozývají strašidelné hlasy a vřískot nějaké oběti... Vtipné přetržení nitě, po němž možná překvapí s thrashem koketující „Spirit Deformed“, čímž se znovu dostávám k tomu, že lze natočit žánrovou desku tak, aby nenudila, stále něčím překvapovala a oslovila i někoho, kdo daný rank až tak úplně nevyznává, což je právě můj případ. A když uprostřed songu dojde na poloakustickou pasáž, která se překlopí v nervy cuchající pomalejší úsek, jsou tu další body navrch, které ještě zvyšuje další pěkné kytarové kouzlení. Obecně lze v každém songu nějakou tu parádičku najít, deska se poslouchá „sama“, kapela šlape, takže těžko něco vytýkat. Zvuk je taky na slušné úrovni, ale informací, kde se nahrávalo, sloužit nemůžu, stejně tak rozborem textů, protože k recenzi doputovala promo verze v pošetce bez jakýchkoliv informací...

Novinka FLESHLESS do puntíku splňuje to, co fanoušci od kapely očekávají a co vyžadují. Není pochyb, že „Devoured Beyond Recognition” je kvalitní práce a že na koncertech může zaznít prakticky každá skladba s jistotou, že na posluchače zabere.

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Dead Never Dies
  3. Epitome Of Malefice
  4. Mankind Fall
  5. Descend Into The Depths
  6. Deviant Sanctity
  7. Noise Pt. 4
  8. Spirit Deformed
  9. Human Insect
  10. Mind Eclipse
  11. Divine Ruination
  12. Devoured Beyond Recognition
  13. Outro
Čas: 34:49

Sestava:

  • Vladimír – vocals
  • Luděk – guitar
  • Michal – guitar
  • Vitys – drums

http://bandzone.cz/fleshless
Facebook
www.metalage.sk

Zveřejněno: 03. 08. 2015
Přečteno:
3723 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář