Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

25.7.2015, Vodňany – Sokolská louka

Nevím, pokolikáté se letos vodňanská sešlost konala, my na ni vyrazili potřetí v řadě, protože na předchozích dvou ročnících se nám líbily nejen kapely, ale i areál a pohodová atmosféra. Letos jsme si víc slibovali od té atmosféry, protože line-up byl o něco méně atraktivní než loni, ale nakonec se ukázalo, že na papíře to vypadlo jinak než ve skutečnosti. (Johan)

Letošní setkání na Sokolské louce ve Vodňanech přineslo vhled do domácí hc/punkové scény a jak už bývá každoroční tradicí, nemohla chybět skvělá domácí atmosféra. (David)

Se značným zpožděním se jako první na louce představilo duo z nezávislého divadla PNUtí. Ač mnoho příchozích tomuto představení nevěnovalo pozornost, já neodolal svému dětskému hlasu a vyrazil, jakožto minulý rok, na pohádku. Letošní vystoupení lákalo všudypřítomné na příběh o Kohoutkovi a Slepičce. A jako loni, ani letos jsem nebyl zklamán.  Vtipně podaná hra zaujala. Dostalo se i na chvilkové zapojení diváků či nečekané zvraty. Improvizační schopnosti obou dam byly úžasné (úsměv). (David)

Divadelní představení pro děti, kterých se v areálu celý den i večer nacházelo dobře dvacet, jsme nestihli, první kapelu K.Z.O. jsme zhlédli celou, resp. tedy jak kapelu, tak její vystoupení. KRIMINÁLNĚ ZÁVADNÉ OSOBY disponují dvěma vokalisty, přičemž každý používá trochu jinou hlasovou polohu, ale oba pobíhali na place pod pódiem. K.Z.O. jsem poprvé slyšel v den koncertu z Bandzone, letmo, nijak mě to nezaujalo, ale ani neotrávilo – o to větší bylo moje překvapení z živého vystoupení. Když píšu živého, tak nemyslím jen to, že sextet hrál živě, ale že hrál živě (= živelně – úsměv). Kapela produkovala pestrou a chytlavou směs hardcore a punku, krátké skladby nenudily, nabízely spoustu zajímavých momentů, takže jsem využil nabídku a vzal si zdarma nabízené CD, z něhož se nějakou tu půlhodinu hrálo. K.Z.O. = příjemné překvapení. (Johan)

Moc mi rozum nebral, proč nejlepší kapela hrála tak brzy. (úsměv) Jasně, že je to věc názoru, ale EVIDENCE SMRTI pro mě byla největším tahákem. Jejich (už!) pět let staré LP považuju za super nahrávku, živě mě ale před dvěma roky kapela úplně nepřesvědčila... Zato letos to dopadlo výborně. I když kluci dorazili jen s jednou kytarou, poznat to nebylo, jejich hrubozrnná muzika plná osvěžujících momentů a hlavně Hnilobného vokálu mě prostě a jasně baví. Trochu škoda, že z „mé“ desky se moc nehrálo, ale v tu chvíli mi to až tak nevadilo. Chtělo by to novou nahrávku. (Johan)

Druzí v pořadí se před našimi zraky zjevily známé postavičky z moravských plání. EVIDENCE SMRTI patří bezesporu mezi top kapely na tuzemské scéně. Čitelný vokál doprovázený říznými rify je smrtící kombinací, která se vám zahlodá do hlavy a pokud k tomu připočtete výborné texty, musíte uznat, že na živo se bude jednat o pořádnou masáž. Na Festě tomu nebylo jinak, alespoň každý fanoušek tvrdé muziky zaťal během koncertu pěst a zakřičel známý úryvek textu. Za mě naprostá spokojenost. (David)

Dalším vyslancem z jižní Moravy (a přilehlého okolí) byla ALIUSTERRA, která podtrhla brněnský rozměr Festy. I ALIUSTERRA dokázala zaujmout, nejen kvůli tomu, že mikrofony měli v rukou muž a dívka. Kapela drhla celkem nápaditý ostrý punk a potvrdila skutečnost, že vodňanská akce je vybíravá a kapely, které se na ní objeví, nepatří mezi ořezávátka a nehrají takový ten hospodský bigbíto punk. ALIUSTERRA se nedávno objevila na kompilaci „Na krev“ a své místo jak na kompilaci, tak na Festě si v pohodě obhájila a hlavně přítomné dokázala zaujmout. Což platilo obecně, do prázdna nehrál nikdo. (Johan)

MACGYVER se vrátili na místo činu po dvou letech (totéž „potkalo“ i DEZINFEKCI, ILEGALLITY a SVINĚ!). Stále aktuální album „Panthalassa“ nabízí svéráznou verzi hardcore punku, o němž tuším Bury trefně mluvil jako o valašském v provedení Brňáků. Je jasné, že tahle trochu zašmodrchaná muzika není pro každého, vadit můžou až rockově pojaté melodie, ale mně se právě tahle kombinace zamlouvá jak z desky, tak živě. Koncert trochu narušilo dvojí přetržení struny, ale dobré vyznění vystoupení to nepoznamenalo. (Johan)

THANX se na soupisku dostali jako náhradníci za NAŠROT, což mě zpočátku trochu mrzelo, ale nakonec se to ukázalo jako dobrý tah a adekvátní náhrada. Neviděl jsem sice celý set, protože bylo třeba se najíst a pokecat s kamarády, ale i ta zhruba polovina mě zase bavila. Kapelu táhne Amrit známý z MICHAEL´S UNCLE, s ním to mydlí samé známé persony z pražských punk, HC či alternativních kapel a hráčská vyspělost z kapely čišela. Pánové v nejlepších letech to drhnou jako zamlada, řekněme podobně jako Majkláči v začátcích; a když už jsem u těchhle dvou kapel, tak THANX mě bavili mnohem víc než MICHAEL´S UNCLE před rokem. Jo, bubeník je dobrý šoumen, koncert odehrál tak nějak bez jakéhokoliv kousku šatstva. (úsměv) (Johan)

Vedle EVIDENCE SMRTI jsem se nejvíc těšil na ZEMĚŽLUČ. Mám tuhle legendu rád, prvně jsem ji slyšel v roce 1990 z LP „Fajn, bezva, prima“, naposled ze splitka s DAVOVOU PSYCHÓZOU (2014). Mezi těmito nahrávkami uteklo skoro 25 let, ale Šoty je pořád stejný, jako když kapelu zakládal. Naštvaná muzika, naštvané texty, ostrý punk, žádné složitosti, ale přímočará chytlavá muzika. Jestli si dobře vybavuju nějaké songy, tak mi přišlo, že zaznělo vše z uvedeného splitu a pak ze splitu s GRIDE... (nevím, čím to je, ale když si teď pustím obě desky, mám dojem, že z nich zazněly všechny skladby; tohle se mi doma stává často, že mi přijde, že to všechno kapela zahrála, přitom je to nejspíš nějaká mozková dysfunkce – úsměv). Každopádně mě ZEMĚŽLUČ překvapila tím, že místo tria se na pódiu objevil kvartet, o druhém kytaristovi jsem neměl ponětí... (Johan)

O ZEMĚŽLUČI toho bylo napsáno mnoho a doufám, že ještě mnoho bude, jelikož tato banda je důkazem toho, že punkáčem můžeš být i po padesátce (úsměv). Borci se toho nebojí a jako vždy, i tentokrát do toho vlétli s nadšením. Bez sebemenších zábran dali vlčí smečce, která se před nimi vyrojila, řádně nažrat. Jejich vystoupení je jízda od začátku do konce A já mohu jen doufat, že tomu tak zůstane ještě řadu let. (David)

APOLITA, kapela, s kterou jsem měl čest setkat se přibližně před půl rokem v Táboře. Oslovila mnoho lidí v mém okolí, a proto její jméno bylo často skloňováno při nejrůznějších diskuzích. Mě však tato partička nechávala vcelku klidného. Svižné tempo, nasazení, to všechno tam bylo, ale stále mi tam něco chybělo. Přesněji popsat o co šlo, nedokáži, však vše už může být zapomenuto, jenže ve Vodňanech jsem si jejich set vychutnal s velkou oblibou. Parádní odpal strhávající k běsnění, nasazení, kdy tekl pot a úvodní řeč před každou skladnou, kterou měl mimochodem kytarista, ne zpěvák, jak je tomu obyčejně zvykem. Tímto jsem byl ujištěn, že tato banda má a bude mít na HC/punkových akcích ještě co říct! (David)

APOLITA mi před akcí nic neříkala, po akci všechno. (úsměv) Nevím, jestli to je prostředím, dobrou náladou, nebo čím, ale když teď píšu tyhle řádky, vypadá to, že se mi na Festě líbily všechny kapely. APOLITA jednoduše překvapila vyspělou muzikou a sebevědomým výkonem, za kterým stojí kus pořádné práce. Už jen to, jak kapela na pódiu působila, bylo na profi úrovni, hudebně se taky jednalo o zajímavou muziku, nikoliv jednoduchou, ale zamotanější, postavenou na precizních instrumentálních výkonech. Kapela je i co do textů poměrně radikální a v tom, co dělá, patří u nás k nejlepším. (Johan)

INNOXIA CORPORA bohužel nedorazila a ILEGALLITY se někde cestou zasekli, tak přišla na řadu DEZINFEKCE. Od pauzy způsobené zraněním bubeníka a odchodem druhého kytaristy (a následně příchodem Honzy z AUTONOÉ) to bratrstvo Maxů a spol. válí skvěle. Set byl složen převážně z věcí z jejich poslední desky „Interval jistot“ a kompilace „Na krev“, bohužel na úkor starších pecek. Jejich vystoupení mi přišlo také poněkud delší, ale jinak DEZINFEKCE předvedla dobrý výkon. (Pepča)

DEZINFEKCE zdá se pěkně přitvrdila. Když tak sumíruju dojmy, byla vedle EVIDENCE právě DEZINFEKCE druhou nejtvrdší partou akce, jejich řízný hardcore sice na první poslech vypadá monotónně, ale kdo chtěl, nějaká zpestření našel, mně místy nějaké kytarové výpady připomínaly GRIDE. (Johan)

ILEGALLITY stále ještě nedorazili, tak se po DEZINFEKCI objevili na pódiu SVINĚ!. Na jejich set jsem se moc těšil a moje očekávání byla splněna. Na píseň „O jebání“ se s nějakým týpkem vrhám na pódium k jednomu mikrofonu a odeřveme skoro celý text. Kapela valí jednu pecku za druhou, včetně věcí z jejich posledního splitka. Během jejich setu byl asi největší kotel za celý festival. (Pepča)

Bohužel, když ILEGALLITY dorazí, už jsme s partou společensky unavení a zničení, takže to balíme a jedeme domů. (Pepča)

Fotky: Coornelus


Coornelusův fotoreport na Photomusic

Sykyho fotogalerie

Sykyho videa




Zveřejněno: 30. 07. 2015
Přečteno:
3466 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 07. 2015 01:11 napsal/a Bury
jo...
...obrázek 43 (popř. 52) dokazuje přátelství napříč kraji! :-) fajně bylo na jihu!!!