Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

18.7.2015, Týnec nad Labem - Letní parket Ostrov

Již po páté jsem navštívil areál Ostrov, místo v Týnci nad Labem, kde se pravidelně koná metalový festival. Letos kapela ELYSIUM připravila deváté pokračování festivalu Týnecký mazec. Headlinerem letošního festivalu byli „američtí" MASTER a takovým lákadlem nejen pro pamětníky mohla být česká legenda KRYPTOR. A pokud se nemýlím, když pominu kapely ze Slovenska, u kterých by se dalo říct, že jsou „naše" a které také na festivalu pravidelně vystupují, tak pořadatel se poprvé poohlídl do mezinárodních vod. A to rovnou za oceán a na Mazec přivezl mexickou kapelu ARMADA. A osobně, krom těchto jmen, jsem byl zvědav také na bandy MORTIFILIA a DYSANGELIUM.

Ale než se objevily zmiňované kapely, tak fest musel někdo otevřít. Ale nejdříve nám ještě těsně před začátkem sprchlo a tím pádem ustoupilo vražedné horko a nastalo ideální počasí, přesně jako na objednávku festivalu a kapely KOUDELNÍKŮV SYN z Kutné Hory. Lidi se do areálu ještě slézají jak švábi na pivo, ale na place pod pódiem mají vypravěči pověstí o Rózině, která byla „Zazděná“, nebo o „Ztraceném kostelu“ už docela slušné ohlasy. Jejich podání temného thrash metalu mě také postavilo na nohy. Zaujala nejen hudba, ale i zpěvákovy grimasy a průpovídky během jejich koncertu.

Otvírák proběhl na výbornou a já jsem byl zvědav na kapelu, která mě zaujala ihned prvním poslechem alba „Fate“. Sušická MORTIFILIA odehrála slušný koncert, ale při zpětném pohledu po skončení celé akce zůstala v pozadí ostatních účinkujících. A to i přes skutečnost, že jsem se na severské death metalové melodie docela těšil. Tím však neříkám, že jejich koncert byl špatný, ale prostě jen mě tak nezaujal jako ostatní. Někdy holt zaujme více CD než živá hudba, jindy je to zas naopak.

Drsný a zároveň melodiemi nabitý death metal v podání pardubických DYSANGELIUM jsem si užil o mnoho více než předchozí kapelu. A možná to bylo také tím, že deathovému masakru dodávají blackový odér jako v podobě sklady „Carmageddon" anebo v novější „Holykaust". Surová řezničina s příchutí VADER byla obohacena o zajímavá sóla a thrashové sekačky. A to mě bavilo.

KRYPTOR jsem neviděl, neslyšel naživo ani nepamatuji, tím pádem to byla taková premiéra. A s úsměvem můžu říct, že se nic „nezměnilo". „Rychlost vítězí“, „Klášterní tajemství“ a třeba „Hooligans“ jsou písně, které snad musí znát každý. Prostě takové zavzpomínání. Nic míň, nic víc. Ultra rychlý set byl zakončen Filipovou děkovačkou všem přítomným, představením kapely a dáním již třetí láhve tvrdého ke kolování (Filip Robovski zde slavil narozeniny). A zvlášť Filipovi vzkazuji, že vystoupení KRYPTORU nebylo špatné a líbilo se mi.

Místní ELYSIUM jsem v reportech vychválil už víckrát, ale nemůžu si pomoci a učiním opět. Tahle kapela mě bavila ve starém složení a baví anebo vypadá, že bude bavit i v tom novém. Nová sestava přinesla oživení kapely. Melodické linka, progresivnější směr, který byl nastolen s novými písněmi ještě před odchodem zpěváka a bubeníka, zůstal, ale nové tváře, vokalista Bejv a bubeník Heteš, nasměrovaly kapelu do tvrdších deathových poloh. Nakonec kapela nezůstává u starých skladeb a dalo by se s nadsázkou říct, že každým koncertem přidává jednu novou skladbu za druhou.

Zdeněk Pradlovský, Alex Nejezchleba a Paul Speckmann, kdo by tyto jměna neznal. Minimálně pro fanoušky death metalu to je povinnost. Pod pódiem bylo plno. Legenda MASTER předvedla nové kousky z alba „Witchhunt“ i staré prověřené fláky. Sic nenasypali jednu skladbu za druhou, jak je známo z jiných koncertů, ale Paul bavil přítomné i humornými vsuvkami mezi skladbami. A o to víc jsem si tento parádní koncert užil. U MASTER se mi líbí bicmenův styl hraní a užívám si i nezaměnitelný hutný Paulův chraplák, a tak tomu bylo i na Mazci. Speckmann a spol. nezklamali.

Po „zahtaniční" kapele byla na řadě také jedna zaoceánská. Pokud někoho napadlo, že vystoupení kapel doteď bylo poklidné, tak Mexičani ARMADA předvedli smrtelnou řezničinu. Fans částečně prořídli, byla nakonec už hodina po půlnoci, ale ti, co zůstali, ukázali kapele, že jejich nářez je na místě. Dokonce jsem byl překvapen skandováním písně „War 666“, kterou nakonec chlapci vystřihli v závěru setu. Opět zaujal bubeník, který do bicích mlátil hlava nehlava a sypal to tam jako automat. Velmi povedené vystoupení a po MASTER snad nejlepší.

Závěr festivalu obstaral také zahraniční host. BRUTE ze Slovenska se nedali zahanbit a již jen hrstce návštěvníků ukázali, co jsou zač. Technický death metal s brutálním zvukem. Moc jejich tvorbu neznám, ale co jsem zaslechl, tak většinu skladeb odehráli z alba „Pillory“ z loňského roku. Nehorázný growl a náklep jak prase.

Pěkné počasí přitáhlo do areálu nespočet metalových fans, což překvapilo nejen mě, ale určitě i pořadatele a troufám si tvrdit, že tento ročník, z větší části deathmetalového ražení, byl výborný. A určitě se budu těšit na ročník s číslem 10.

Fotoreport Sorrowdy: Photomusic


Zveřejněno: 24. 07. 2015
Přečteno:
3671 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář