Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

8. - 11.7.2015, Trutnov – Bojiště – pátek

Počasí nás letos nijak nešetří a poté, co v sedm ráno lezu ze stanu, klepu kosu. Slušná kláda na červenec, ale co naplat, je před námi nejdelší festivalový den. Páteční program je opět nabušený zajímavými kapelami a zvučnými jmény. Pro mě osobně program začíná znovu až večer. Přes den se proto s celou bandou vydáváme do Trutnova, kde poobědváme, popijeme a hlavně je spousty času na pokec s kamarády v klidu, bez muziky. Odpoledne pak přichází chvíle na útratu v distrech, kde jsem nakoupil další vinyly do nekonečné sbírky. (Peťan)

K obscénně-pátečnímu ránu se v mém případě váže jeden hrozně hloupý folklor – být probuzen okolo desáté řezavým zvukem kytar a být hrozně překvapený, že hudební program nezačíná v brzkých odpoledních hodinách tak jako předchozího dne. Když k tomu připočtu čas strávený výpravou do města, vychází mi trochu mrzutý výsledek – první kapela, kterou jsem na pódiu spatřil, byli mexičtí srandisté GORE AND CARNAGE. Kluci sice předváděli mnohokrát omletou variaci na houpavou, hedonistickou gore-dechovku, ale nechybělo jim nasazení ani vtip. Šílenci a šílenkyně v pitu spokojeně pařili, slunce pařilo jakbysmet a vše naznačovalo tomu, že další den našeho grindového Woodstocku bude víc než povedený! (Vykuch)

Těsně před festivalem přišla zpráva, že z line-upu odpadají BODYFARM, na které jsem se těšil. Náhradou jsou však kamarádi z domácí EXORCIZPHOBIE a to před pódiem nemohu chybět. V sestavě se objevil nový kytarista Ondra a hned od začátku si vedl více než dobře a do sehrané party rychle zapadl. EXORCIZPHOBIA odehrála klasický set, thrash metal amerického střihu byl podpořen parádním zvukem. Už v minulosti kluci dokázali, že jim velké pódium vůbec nevadí a letošní Obscene to jen potvrdil. Necelá půlhodinka utekla jako voda a Exorcisti to balí. Snad jen škoda, že kapela téměř nemění set už pěkně dlouhou dobu. Upřímně bych uvítal nové vály nebo alespoň oprášil ty starší, méně provařené. Ale vzhledem k novému členu v sestavě se dá setlist pochopit. (Peťan)

Následoval záskok za Holanďany BODYFARM – trutnovská sebranka EXORCIZPHOBIA. Abych se přiznal, jejich pojetí thrash metalu jsem nikdy zas tak neholdoval. Tahle skutečnost mi ale nakonec nezabránila v tom, abych si na poslední chvíli domluvenou show svým způsobem užil. S kapelou jsem teda měl stejné problémy jako vždycky - vokály mi přišly málo výrazné, instrumentace zase moc „učebnicová“ – ale většině skladeb nechyběl slušný drive a cover od CRYPTIC SLAUGHTER se podle mě moc povedl. (Vykuch)

Tak. A teď bych si měl připadat špatně za kritizování EXORCIZPHOBIE, jelikož hodlám vychvalovat ANALKOHOLIC – novokaledonskou (rozhodně ne francouzskou!) kapelu oddanou tupa-tupa goregrindu toho nejprimitivnějšího zrna. A víte co? Oni vlastně nebyli zas tak dobří. Dokonce byli dost špatní. Vlastně byli tak moc špatní, že mi nezbylo než si je zamilovat. Totiž - to, co tihle dva tropičtí šílenci se svým milovaným bicím automatem předváděli, byla skutečně, upřímně a láskyplně čvachtavá kakofonie. Očista smyslů skrze totální bahno. Nádhera. Po skončení setu jsem byl i přes výpadek proudu vyřízený a usmíval se od ucha k uchu. Kamarád na adresu ANALKOHOLIKŮ utrousil: „Tak tohle rozhodně nejsou žádní víkendoví tupačkáři. Oni tim žijou, tyvole.“ (Vykuch)

A další dávka legračního goregrindu! Na SQUIRTOPHOBIC jsem se moc těšil, a dostal jsem přesně to, co jsem očekával! Vtipné, energické a v rámci žánru i dost nápadité vystoupení. Některé skladby téhle rakouské skvadry mají pořádnou dávku hitového potenciálu. Ano, mluvím hlavně o táborákové klasice „Cuntry Loads“ a písni „Retards can’t cook Spaghetti“, která prostě musela být inspirována mým bývalým spolubydlícím z kolejí. (Vykuch)

A konečně TEST. Grindcore tohoto z řetězu utrženého brazilského dua mělo rozhodně něco do sebe! Minimalistické skloubení kytary, řevu a bicích znělo jako gigantická rezavá cirkulárka pod palbou těžkotonážního kulometu. Super věc! Jen škoda konce vystoupení - resp. některých pomalejších pasáží, které mi přišly trochu vyčpělé. TEST si nehráli na žádné profíky, takže mi nedělá problém jim tyhle drobné nedostatky odpustit. Jejich dodatečná, improvizovaná show vedle vstupu do areálu byla taky moc povedená! (Vykuch)

Old-school goregrindové legendy PUTRID OFFAL mi nějakým nevysvětlitelným způsobem unikly, stejně jako půlka FEASTEM. Zbytek, který jsem slyšel, byla po technické stránce se vším všudy dokonale odvedená sypačka, která mi však v daný moment úplně nepadla do (přeškrtnuté) noty. Ale zněli jako NASUM. To je dobrá věc. (Vykuch)

Kultovní dobytci LIVIDITY mi sedli o poznání víc. Bez zbytečných keců vytasili svou krvácející, znetvořenou, ale přesto dokonale funkční chloubu a s násilnickým úšklebkem se jali prznit všechno živé, mrtvé i umírající. Takhle má podle mě vypadat brutální death metal! Odsýpající skladby, zábavné riffy, hnilobné groovy bicí jako příklepová vrtačka drtící tlusté střevo, vokál evokující slastné chrochtání násilného imbecila při souloži s vyhřezlým prolapsem dekapitované mrtvoly – a nesmí chybět ani šťastná batolata pobíhající po pódiu. Božská záležitost! (Vykuch)

To, že s příchodem goregrindových srandistů ROMPEPROP začne největší beach party letošního Obscenu, bylo asi všem jasné. Šílenství, které se pod pódiem i na pódiu odehrávalo, dosahovalo možná ještě vyšší laťky než loňské dvojité vystoupení GUTALAX. Byla to sice hrozná legrace, ale hrozný mi přišel bohužel i zvuk. Z některých míst nebyl vůbec slyšet efekty narvaný vokál, z jiných míst nebyly moc slyšet ani primitivní rytmy a celé to znělo jako spolupráce ROMPEPROP a MERZBOWA. Otázkou zůstává, jestli to někomu vlastně vadilo. Spíše se mi zdálo, že během tohoto rozlučkového večírku (jeden z posledních koncertů, co borci odehráli) byl zvuk většině lidí absolutně ukradený. Vyčerpávající polohudební zážitek! Tak moc vyčerpávající, že jsem se rozhodl oželet VITAL REMAINS. Vím, že tohle rozhodnutí je hrozně rouhačské, ale to jejich hudba taky. (Vykuch)

Do areálu se znovu dostávám až na další z nepřeberného množství amerických death metalových legend – VITAL REMAINS. Tyto harcovníky vidím vůbec poprvé a začátek setu mě příliš nebere. Abych se přiznal, znám pouze nejstarší tvorbu kapely, ze které VITAL REMAINS začali čerpat hlavně ve druhé polovině koncertu. Hutný a technický death metal mě rázem začal bavit a i když jsem seděl, poslechově jsem si tohle užil. Z původní sestavy zbyl pouze kytarák Tony Lazaro a jakožto hlavní mozek kapely zasluhoval největší pozornost. Tu na sebe ale strhával i zpěvák Brian, který se několikrát proplaval nad hlavami fans v kotli. (Peťan)

Nikdy jsem si nemyslel, že uvidím naživo italské satanáše BULLDOZER. Letos pro mě byli obrovským tahákem, ale zároveň malou neznámou z důvodu neznalosti současné formy kapely. Hned na úvod však vzaly všechny obavy za své a ze stage se na nás vyvalil prastarý a naprosto dřevní black/thrash/punk v té nejšpinavější podobě, jakou si vůbec dokážete představit. Syrové, rouhavé a zničující. Fanoušci VENOM nebo HELLHAMMER si museli chrochtat, ostatní šli na pivo. BULLDOZER v čele se čtyřiapadesátiletým Albertem Continim byli jako vystřižení z roku 1985 a svůj koncert postavili především na nejstarších deskách – „The Day Of Wrath“ a „The Final Separation“. Čisté zlo jsme v kotli patřičně ocenili. Škoda jen, že BULLDOZER nepřitáhli ještě více lidí. Nejvíc old school kapela festivalu to u mě v pátek vyhrála! (Peťan)

Osvěžující a melodickou show BULLDOZER jsem si naštěstí ujít nenechal. Hudba buldozéru se pohybuje někde na pomezí načernalého thrash metalu (kapela často bývá označována za italskou odpověď na VENOM) a chytlavého rock’n’rollu. Charismatický zpěvák-kazatel Alberto Contini zpoza svého oltáře energicky kázal rozvášněným davům nesvatatosti, zatímco zbytek kapely ostře uváděl do pohybu i ty nejzarytější bezvěrce. V osmdesátkách jsem sice ještě nežil, ale stejně na mě dýchly. IT’S FUCKING WHISKEY TIME! (Vykuch)

Na oddech nebyl čas, protože se chystalo další velké jméno světového undergroundu – japonští grindeři S.O.B. Od nástupu na stage až do konce svého hodinového setu nepolevili a po dlouhých pětadvaceti letech ukázali Evropě, jak se hraje grindcore v zemi vycházejícího slunce. Pravda, o čistokrevný grind se nejedná, vliv hardcoru a thrashcoru je více než značný, přesto měli S.O.B. v pátek nejdivočejší kotel a nepřetržitý stage diving. Bojiště nemělo daleko ke srovnání se zemí. Já osobně bych si užil více např. půlhodinový intenzivní set. Hodina je prostě moc a já s blížícím se koncem ztrácel koncentraci. S.O.B. však splnili svůj cíl. (Peťan)

A přichází jeden z vrcholů festivalu – japonští veteráni SABOTAGE ORGANIZED BARBARIAN, neboli S.O.B. Pro jejich číslo mě nenapadá jiné slovní spojení než ABSOLUTNÍ MASAKR!!! Takhle nádherný crossover hardcore punku, grindu, thrashe (a bůhví čeho ještě) se mezi moderními kapelami jen tak nenajde. Pánové mají zřejmě neomezenou zásobu pumpujících riffů, které na mě působily neskutečně organicky a adrenalinově. Dokonalá a nadčasová šílenost, po jejímž skončení jsem odkulhal do bezpečí a byl naprosto spokojený. Tak spokojený, že jsem si nechal utéct Martina Schirence hrajícího PUNGENT STENCH i CENTINEX. (Vykuch)

Nemám rád různé soudní spory o názvy kapel a tak jsou pro mě  SCHIRENC PLAYS PUNGENT STENCH jednoduše PUNGENT STENCH. Rakouská legenda staroškolského death metalu v čele s jediným původním členem Martinem Schirencem, který se obklopil dvěma spoluhráči, od začátku ukázala sílu dávného materiálu hlavně v podobě desky „For God Your Soul... for Me Your Flesh“. I po čtvrtstoletí má tento death metal co nabídnout. PUNGENT STENCH během hodinového setu sázeli jednu perlu za druhou a my jim zobali z rukou. Hrubý a perfektně čitelný zvuk vyšvihl Rakušany mezi top kapely. Nic nového pod sluncem, ale zatraceně dobrý a poctivý death metal. Výborný set, který bude možno si zopakovat v únoru, kdy Martin Schirenc přiveze svou káru na tři koncerty do Česka. Nenechte si to ujít, protože na Obscenu to stálo za to! (Peťan)

Aby těch death metalových vykopávek nebylo málo, tak si ze Švédska dali dostavení další mistři svého řemesla CENTINEX. Další z kapel, která se v nedávné době vrátila zpět na scénu (ještě kurva návrat DISMEMBER a bude to) a udělala dobře. Zase jiné pojetí death metalu – Švédsko – zaprášený dechový kolovrátek s punkovou jednoduchostí musel příznivce žánru bavit. I přes velkou únavu zhlédneme většinu setu. Tohle vás prostě musí chytnout. ENTOMBED, GRAVE, DISMEMBER nebo CENTINEX – bez rozdílu jsou to ti praví reprezentanti typické švédské death metalové školy. Vály z „Subconscious Lobotomy“ spolehlivě semelou i po více než dvou dekádách. Odebíráme se na benzínu a následně do kempu. Chtěli jsme dát ještě INCARCERATION, ale zima a únava udělala své. Jack Daniels před spaním zahřál jen trochu a nás čeká ještě jeden dlouhý den. (Peťan)

Tak – a teď se dostávám do fáze večera, kdy se vzpomínky stávají rozostřenými a částečně mysteriózními. Zběsilý hardcore punk v podání SATANIC MALFUNCTIONS byl překrásně nasraný a melodický zároveň, ale můj zážitek byl trochu deformován tím, že mi v hlavě stále rezonovali žánrově spříznění S.O.B. (Vykuch)

A nakonec čeští cybergrindeři BBYB (BABAYABA), kteří mě zklamali hlavně tím, že do skladby „Kozí dech“ nijak nezakomponovali čisté vokály známé ze studiové desky. Jo, jinak to byla parádní frenetická párty plná zábavné elektronické hudby a zábavného goregrindu - to nikdo nepopírá. Ale vynechat zpívanou pasáž, na kterou jsem se tolik těšil? Ts. Jsem uražen, zpívám si „a ten je věčný jako skála, kterou čas sotva rozdrolí“ a odcházím do pivního stanu! (Vykuch)

Fotky: Syky

Sykyho galerie

Sykyho videa

Zveřejněno: 19. 07. 2015
Přečteno:
4489 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář