Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2014, X Productions / alternative post rock/ Česko

Pozdě, ale přece jsem se vrhnul na recenzi posledního počinu FLASH THE READIES z Olomouce a stejný příměr můžu použít i na recenzovanou kapelu – pozdě, ale přece někdo v naší zemičce reaguje na to, co se děje na hudební scéně v zahraničí. Proč jsem však takhle otálel? Zkrátka proto, že do nové desky jsem se nemohl dostat, poslech jsem odkládal, nebo přerušoval, zkrátka, nebavilo mě to. Chyba byla však jen ve mně, když jsem si CD k recenzi vyžádal, čekal jsem stejně jako na předchozím albu porci klasického progresivního rocku, který FLASH THE READIES seděl znamenitě, místo toho se kapela v současnosti prezentuje post-rockem, tedy odnoží, ve které jsem extrémně vybíravý, odnoží, kde je snadné spadnout mezi hromadu podobně znějících kapel. Přišel však jeden den, specifická nálada, procházka sluncem prozářenou Plzní a album „Submarine sky“ v telefonu. Potom mě to došlo, někdy je zkrátka lepší nechat „profesionální deformaci“ za dveřmi, nepřemýšlet a prostě jen se dívat a poslouchat.

Kapela se tedy přiklonila ke kytarovým a klávesovým plochám, zredukovala vokál, ten v některých skladbách nezazní vůbec, což je trochu škoda, protože zpěv Tomáše Valenta je opravdu příjemný, ale což, kapela to tak cítila, možná si však trochu rýpnu s tím, že styl si to žádá, buď jak buď, je to tak. Jako celek však album působí jako barevná koláž pocitů a zdá se mi, jako by kapela zavrhla nějaký systematický postup při skládání a nahodila na album, co jí přišlo pod ruku, což však vůbec není na škodu, album je více autentické, víc od podlahy, muzikantsky poctivější. Favority na albu mám jednoznačně dva – „You are the food“ s krásným motivem na akustiku a „Mary had a little lamb“, ve které zase asi nejsilněji cítím odkaz na progressive rockovou minulost a to nejen díky melancholickému klavírnímu partu. Jedinou mírnější výtku směřuji ke zvuku nahrávky (nebojte se, hodnotil jsem až doma na standardním vybavení), není vyloženě špatný, ale přeci jen by mohl být trochu dynamičtější, údernější.

Celkově vzato, deska „Submarine Sky“ plná melancholických nálad si mě nakonec našla, odpustíme-li ne zcela ideální zvuk (vydavatel k recenzi nedodal booklet, takže ani nevím, kde se nahrávalo), jde o nejlepší žánrovou nahrávku z ČR, která může zaujmout fanoušky kapel jako HER NAME IS CALLA, nebo iLIKETRAINS. Celkově tedy vydařené, těším se na příště a doufám, že do nové desky proniknu rychleji.
   
Seznam skladeb:
  1. Caledonia
  2. D for donut
  3. A.H.B.
  4. You are the food
  5. Deer in gear
  6. Mary had a little lamb

Čas: 39:02

Sestava:
  • Tomáš Valent – kytary, vokál
  • Petr Mlynář – piano, kytary
  • Robin Lefner – basa
  • Roman Mlynář – bicí

http://bandzone.cz/flashthereadies
http://www.flashthereadies.com/
https://www.facebook.com/FlashtheReadies


Zveřejněno: 24. 07. 2015
Přečteno:
3603 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Sir | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář