Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

Severomoravští SOUNDLESS by mohli být žolíkem tuzemské tech/death/progress metalové scény. Zatím však širší veřejnosti moc známí nejsou. Proč tomu tak je? Odpovědi nejen na tuto otázku naleznete níže...

Zdarec chlapi. Troufnu si tvrdit, že kapela SOUNDLESS není zatím příliš známa, takže zkuste nám říct o sobě pár základních informací: kdy a kde jste vznikli, co bylo impulsem, proč zrovna název SOUNDLESS, atd.?

Zdeněk: Tvé tvrzení je zcela správné, příliš známí nejsme. Ale popořádku. Kapela vznikla v létě roku 2012, ve složení Zdena - kytara, Michael - zpěv, Aleš - bicí, v Palkovicích u Frýdku-Místku. Asi po roce jsme našli kvalitního kytaristu Kamila. Impulsem bylo hrát nevšední, tvrdou a progresivní hudbu, která nás nesmírně baví. Po menších neshodách se rozhodl odejít bubeník Aleš, kterého nahradil zkušený bijec Tomáš, který hraje ještě v kapele ENNOIA. Název SOUNDLESS je synonymum a tak trochu i protipól vůči tomu, co vlastně hrajeme. Pokud se podíváš na logo, je to jasné, ale pokud ne, můžeš si myslet, že hrajeme cokoliv jiného.

Nedávno jsem vás viděl živě, kde jsem vás vlastně sám pro sebe „objevil“, a působili jste na mě dost vyhraně. Takže: jaký je váš věk, a jaké máte případné zkušenosti z předchozích kapel? Máte ještě kromě SOUNDLESS nějaké jiné boční aktivity?

Zdeněk: Věkový průměr je u nás něco málo přes 30 let. Co se týče předchozích kapel, kde jsem účinkoval, byli to např. DARKWIND, DRIFT ICE, ASYMMETRIC, DEATH REVIVAL. U posledně jmenovaných je momentální stagnace kvůli bubeníkovi, takže se uvidí.

Kamil: Začínal jsem v thrash metalové bandě kolem roku 1990. Za zmínku stojí až MIND NEXUS (2004-2007), který vznikl z nezdařeného pokusu o oživení MADNESS. A momentálně dřímající projekt SKULPTOR.

Tomáš: Moje první kapely byly spíše punkového rázu, později HC a metal. Za zmínku stojí kapely LEHKÁ MOZKOVÁ DISFUNKCE, ODI ET AMO.

Jste sice relativně mladá kapela, přesto už na scéně nejste první rok. Oficiální nahrávku zatím nemáte, na Bandzone 3 skladby, tož otázka je nasnadě: máte nějaké alespoň pracovní demo/promo, něco, co můžete poslat případnému zájemci ať už na poslech, neřku-li jako nabídku k zvážení vydání? Jaké máte v tomto směru plány?

Zdeněk: Je pravda, že zatím toho k nabídnutí moc nemáme. Hlavní příčinou je ale absence basy, se kterou se potýkáme od vzniku kapely. Nicméně blýská se na lepší časy, takže doufáme, že do konce roku přispějeme na Bandzone nějakými skladbami se solidním zvukem. To je odraz i k tomu zkusit potom nějakého vydavatele.

Kamil: Nahrávání také naráží na klasické problémy perfekcionismu. Je těžké přimět se zveřejnit něco, o čem víme, že dokážeme udělat líp. Velkou roli pochopitelně hrají i finance. Každopádně jsme si vědomi nutnosti kvalitní nahrávky, a je to priorita spolu s vystupováním a skládáním nových věcí.

Jak zvládáte propagaci své skupiny a jakou tomu přikládáte váhu? Kromě strohých informací na Bandzone jsem toho moc o vás nenašel (přiznávám, nejsem internetový detektiv), takže asi sázíte na svou prezentaci především prostřednictvím živých koncertů?

Zdeněk: Co se týče propagace, tak jsou to prozatím hlavně živé koncerty, jak píšeš. Je to všechno o tom, že nemáme nahrané skladby, kterými bychom se mohli prezentovat. Tím pádem zatím nemá cenu mít profil na Facebooku ani oficiální web. Jediné, co máme, jsou vizitky a nášivky. Po nahrávce by se to mělo všechno změnit. Hlavně daleko více hrát, nějaký vydavatel, trička atd.

Kamil: Bohužel je to tak, bez solidní nahrávky nemá smysl ani oslovovat časopisy.

Jak jsem zmínil, i můj první kontakt s vámi byl skrze pódium. Na něm mi však kromě vaší čtveřice citelně chybělo ještě něco (někdo), co by vaši muziku určitě posílilo a obohatilo – basa. Hráli jste vůbec někdy s basákem, a plánujete tento post v blízké budoucnosti obsadit?

Zdeněk: Tahle otázka je opravdu na místě. Po koncertech jsem slýchával názor, jestli basu nemáme schválně, neboť kytary jsou super, vy tu basu ani nepotřebujete. Ne, není to tak. Zpočátku jsem si myslel, že najít basáka je jednodušší, než najít druhou spřízněnou kytaru, a dopadlo to přesně naopak. Je to zřejmě tím, že nejsme příliš známi (absence kvalitní nahrávky atd.), i když jsme psali inzeráty všude možně. Jednoho basáka jsme zkoušeli, a i když na to měl, moc nechápal, co to vlastně hrajeme, takže to nevyšlo. Nezbývá nám nic jiného, než zkoušet dál.

Kamil: Nedá se než souhlasit - je to skutečně vážný nedostatek. Inzerovali jsme, poptávali jsme se, kontaktovali dostupné e-maily i přemlouvali. Basáků tohoto ražení je málo a většinou mají více než jednu kapelu, a další závazek si přibírat nechtějí. Snad se brzo najde nějaký dobrodruh, kterého naše hudba osloví.

Hrajete nadupaný technický death metal s progresivním feelingem. Na koncertě jsem slyšel i dva covery od DEATH, z nichž „Crystal Mountain“ hráli fantasticky svého času živě i NECROPHAGIST, které mi chvílemi trochu připomínáte, stejně jako třeba LEX TALIONIS, ovšem ne v tak zběsilém balení. A tak se nemůžu nezeptat na vaše vzory, ovlivnění, na čem se hudebně v kapele nejvíce shodnete.

Zdeněk: Moc děkujeme. Občasné přirovnáni s NECROPHAGIST nám rozhodně lichotí, ale musíme ještě ujít kus cesty, abychom se dostali na tuhle úroveň. U LEX TALIONIS jsem byl hotový z kytaristy, kterému na pravé ruce chybí tuším 2 prsty, trsátko měl přilepené na palci, a hrál neskutečná arpeggia. Klobouk dolů, nechápal jsem. Kapely, které mám moc rád a nesmírně si jich cením, jsou určitě DEATH, OBSCURA, NECROPHAGIST, BEYOND CREATION, NOCTURNUS, ENTRAILS ERADICATED, SADIST  atd.  Je toho spousta.

Kamil: Rád poslouchám VEKTOR, ALLEGAEON, REVOCATION, KREATOR, MEKONG DELTA, sólovky Jeffa Loomise i starší CORONER, ATROPHY, TESTAMENT, DEATH, CONTROL DENIED… a mnoho dalších. Kluci mi dali spoustu tipů. Ne všechno mi sedí, ale zamiloval jsem si např. NOCTURNUS a OBSCURU.

Tomáš: Ovlivněný jsem kapelama RINGS OF SATURN, AVERSIONS CROWN, ARCHSPIRE, mezi naše společné oblíbené kapely patří DEATH, AT THE GATES.

Košatý strom technického a progresivního (death) metalu má mnoho větví, je vám posluchačsky i hráčsky nejbližší ta, kterou prezentujete, anebo máte skrytou touhu se třeba v budoucnu ještě vyvinout trochu jiným směrem v souladu s rozvíjejícími se hráčskými a skladatelskými schopnostmi?

Zdeněk: Spíše se pokusíme ten košatý strom obohatit, než skákat z větve na větev. Ale uvidíme.

Kamil: Myslím, že i na těch pár našich skladbách je znát určitý posun. Minimálně ruce (u Toma asi i nohy) to poznají. Baví mě hrát na hranici možností a při skládání si často chystáme výzvy, o kterých víme, že budou bolet. Jsou to sice pasti, které klademe sami sobě, ale zároveň zábavná motivace ke cvičení. Nicméně občas je fajn zvolnit, nechat vyniknout harmonii, vícehlasy a tak. Těžko odhadovat, kam se to bude ubírat. Nejpravděpodobnější ale je, že dokud se budeme technicky zlepšovat, tak se tím budeme chtít chlubit.

Tomáš: Kapela SOUNDLESS byla pro mě přeskočením z větve metalcoru na větev progresivního death metalu, a dá se říct, že v obou žánrech se teď cítím dobře. S novým basákem přijde jistě i celkový progres kapely do budoucna!

Kde je podle vás ještě ta snesitelná hranice, co se týče extrémní a mnohdy až stěží uvěřitelné rychlosti některých interpretů a alb, viz např. SLAUGHTERBOX – „The Ubiquity of Subjugation“ apod.? Jste schopni a ochotni akceptovat ušislyšná studiová kouzla, „podfuky“ a markantní technické studiové „přidávání“, anebo dáváte přednost přirozenosti projevu, třeba i na úkor menší výsledné extrémnosti?

Zdeněk: Tak ono se to pozná na koncertech, jestli je kapela schopná zahrát svoje věci i naživo. Třeba u ENTRAILS ERADICATED jsem viděl (i když jen na YT), že toho schopní jsou. U nás platí to samé, fans to stejně poznají, tak proč si na něco hrát.

Kamil: Asi bych odlišil podfuky a podfuky. Pokud někdo dělá studiový projekt, ať si tam navrství a sestříhá, co chce, jak je libo. Když je ale na koncertě slyšet polovina toho, co na desce, nebo se ten zbytek pouští ze záznamu, tak to nenadchne. Sympatizuju s kapelami, které zahrají to, co nahrají, a je fakt, že jsou borci, co zvládají neuvěřitelné věci.

Působíte po hráčské stránce opravdu velice dobře a vyhraně. Jak často zkoušíte, ať už individuálně každý sám, nebo jako kapela dohromady ve zkušebně?

Zdeněk: Díky, snažíme se zkoušet alespoň jednou týdně. Pokud to nevychází, tak přes týden. Jinak každý individuálně drtíme doma. Dáváme si domácí úkoly, které řešíme přes e-mail, Facebook, GP atd. Takže když spolu nejsme, rozhodně se neflákáme.

Kolik máte vůbec za sebou koncertů? Jaký byl nejpovedenější, a který stál naopak úplně za pendrek, ať už vaším přičiněním, nebo ignorací či absencí publika?

Zdeněk: Koncertů za sebou moc nemáme, a spíše za naší existence to bylo drcení ve zkušebně. Za minulý rok 2, a tento zatím 5, ale pořád to přibývá, což je dobře. Žádný nebyl vyloženě nějaký propadák.

Styl, kterému holdujete, v naší domovině zas tolik kapel nehraje. Máte mezi nimi nějakou spřízněnou, oblíbenou, přátele?

Zdeněk: Určitě. Kapela, kterou máme rádi, a jsme kamarádi, jsou olomoučtí DISSOLUTION. Mají novou desku, která je výborná. Dále bych neměl opomenout rovněž olomouckou stálici GODLESS TRUTH. Ale ti jsou momentálně nečinní. LIQUID SPACE 9 mají rovněž slušně našlápnuto a myslím, že do budoucna o nich ještě hodně uslyšíme. Kapely, se kterými udržujeme dobré vztahy, jsou třeba VIRTUAL VOID, NAHUM, MEAN MESSIAH, slovenská VENDETA, ENNOIA.

Tomáš: Kapela DISSOLUTION na mě působí velice dobrým dojmem, to samé platí u kapely LIQUID SPACE 9.

Zajímavé je i vaše logo. Kdo je jeho autorem a jakou přikládáte váhu třeba i takovým maličkostem?

Zdeněk: Zrovna za maličkost bych to nepovažoval. Grafická stránka je alespoň pro nás nesmírně důležitá. Je to přece jenom vizitka kapely. Autorem loga je náš zpěvák Michael, který je rovněž grafikem.

Jaké jsou vůbec ambice kapely SOUNDLESS? Chtěli byste třeba prorazit i někam ven, a co jste ochotni tomu případně věnovat? Jak například nahlížíte na současný trend platit si za předskakování na tour „velkým“ kapelám? Šli byste do toho? A s kým byste si třeba rádi zahráli?

Zdeněk: Jak už jsem zmínil. Za prioritu považujeme nahrát materiál se slušným zvukem a hlavně co nejvíce hrát. Zahrát si v zahraničí? No, kdo by nechtěl. Nejdříve si ale chceme udělat jméno tady, a pak se uvidí. Určitě se ale co nejdříve chceme podívat na Slovensko. Co se týče placení za předskakování velkým kapelám, tak si myslím, že je to jejich věc, ale naše finanční možnosti jsou omezené, tak bychom do toho asi nešli. Pochopitelně, že bychom si třeba rádi zahráli s DEATH, což ale není možné. Těch kapel je mnoho. Napadá mě třeba OBSCURA, ale to je zatím jen sen.

Nemůžu se nezeptat: jste evidentně hodně ovlivněni Schuldinerem a hlavně jeho pozdějším skladatelským obdobím. Jak by podle vás vypadala jeho další tvůrčí činnost, kdyby nepodlehl smrtelné chorobě? Upustil by úplně death metalové výrazivo a pokračoval by v cestě nastolené CONTROL DENIED a vlastně i posledním albem DEATH, anebo by (čistě teoreticky) naskočil na v současnosti úspěšný trend „návratů ke kořenům“? A váš názor na DEATH TO ALL?


Zdeněk: Pokud ti naše hudba připomene občas DEATH, tak nám to určitě nevadí. Spíše naopak. A jak by to všechno dopadlo, to se už nikdy nedovíme. Čistě hypoteticky se můžu akorát domnívat, že by to šlo pořád někam dál a bylo by to kvalitní. Nicméně pochybuji o tom, že by DEATH šel zpátky ke kořenům. To asi né. DEATH TO ALL beru jako poctu a uznání za celou kariéru neskutečně talentovaného skladatele i hudebníka, kterým Chuck rozhodně byl.

Z mé strany je to asi vše, jestli jsem na něco zapomněl a rádi byste ještě něco vzkázali čtenářům, máte možnost. Díky za odpovědi a přeji úspěšnou budoucnost dle vašich představ.

Zdeněk: Tak v prvé řadě chci za všechny poděkovat FOBIA zinu za rozhovor. Pokud byste SOUNDLESS chtěli vidět naživo, určitě se ozvěte, buď na Bandzone http://bandzone.cz/soundless nebo na e-mail demorth@seznam.cz. Mějte se. STAY SOUND!!!

Sestava:
  • Zdeněk Šrubař – kytara
  • Kamil Samiec – kytara
  • Michael Golík – zpěv
  • Tomáš Marszalek – bicí

http://bandzone.cz/soundless



Zveřejněno: 12. 07. 2015
Přečteno:
4096 x
Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář